Λίβανος: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες στη Βηρυτό – Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου (Photos – Video)

Λίβανος: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες στη Βηρυτό – Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου (Photos – Video)

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Βηρυτό μετά τις συγκλονιστικές εκρήξεις το απόγευμα της Τρίτης που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 4.000 άτομα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν χθες Τρίτη την πρωτεύουσα Βηρυτό ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

Δείτε επίσης: Λίβανος: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από τις ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό (Photos & Videos)

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο Χασάν στο Ρόιτερς. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Νωρίτερα, οι αρχές του Λιβάνου είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον 73 νεκρούς και τουλάχιστον 3.700 τραυματίες.

Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Τραμπ: «Φρικτή επίθεση» 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πολύνεκρες εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες Τρίτη την πρωτεύουσα του Λιβάνου «μοιάζουν με φρικτή επίθεση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, στη θεωρία αφιερωμένης στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο περί έκρηξης «βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος εκτιμήσεις «αξιωματούχων».

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Μοιάζει με φρικτή επίθεση».

Κατά τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου μέσα σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν έκανε λόγο πριν από λίγο για τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες στις εκρήξεις αυτές.

Τραυματίστηκαν μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στον Λίβανο

Μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στον Λίβανο τραυματίστηκαν στις ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν χθες Τρίτη το λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έχουμε επίσης τραυματίες μεταξύ του προσωπικού της πρεσβείας. Λαμβανομένων υπόψη των εκτεταμένων ζημιών στην αστική ζώνη της Βηρυτού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε προς το παρόν το ενδεχόμενο και άλλοι γερμανοί υπήκοοι να είναι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών», εξηγείται σε ανακοίνωση της γερμανικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν μίλησε νωρίτερα για τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες στις χθεσινές ισχυρές εκρήξεις.

Το κτίριο της πρεσβείας της Γερμανίας, όχι μακριά από το λιμάνι της Βηρυτού, υπέστη ζημιές, χωρίς η σοβαρότητά τους «να μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί προς το παρόν», διευκρίνισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, διαμέσου της εκπροσώπου της Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε «σοκαρισμένη» μετά την καταστροφή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε «αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα» και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ακόμη, η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή της θα προσφέρει «υποστήριξη στον Λίβανο», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Επλήγη πλοίο του ΟΗΕ

Στρατιωτικοί της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), που επέβαιναν σε πολεμικό δεμένο στο λιμάνι της Βηρυτού, τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που συγκλόνισαν την λιβανέζικη πρωτεύουσα χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η διοίκηση της αποστολής αυτής του ΟΗΕ.

Οι ναυτικοί, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν «σοβαρά», διακομίστηκαν «στα κοντινότερα νοσοκομεία», ενημέρωσε η UNIFIL με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό, ούτε την εθνικότητα των κυανόκρανων που τραυματίστηκαν, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι ακόμη «αποτιμά» την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της αποστολής υποστράτηγος Στέφανο Ντελ Κολ τόνισε ότι η Δύναμη στέκει «στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου σε αυτή τη δύσκολη ώρα» και είναι «έτοιμη να βοηθήσει».

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι παρούσα στον Λίβανο από το 1978.

Η Βρετανία προσφέρει βοήθειά

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει τον Λίβανο μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 78 ανθρώπους και τραυμάτισαν σχεδόν 4.000, συμπεριλαμβανομένων μελών του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού, που πάντως δεν θεωρείται ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε συγκλονίζουν», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι «όλες σκέψεις του και οι προσευχές του» αφορούν τα θύματα της καταστροφής.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους», και «στους βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» του ΗΒ στον λαό του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή της» στη Βηρυτό και «στους βρετανούς υπηκόους» στη χώρα αυτή. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ανέφερε πως «μικρός αριθμός» των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις, πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και την παρακολουθούμε από κοντά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις και συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προξενική συνδρομή σε βρετανούς υπηκόους που επλήγησαν» με οποιονδήποτε τρόπο.

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού είχαν κορεστεί χθες βράδυ από την πλημμύρα των τραυματιών που διακομίστηκαν σε αυτά μετά τις εκρήξεις, οι οποίες συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου χθες περί τις 18:00 (τοπική ώρα).

Ο λιβανέζος πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε νωρίτερα ότι οι εκρήξεις οφείλονταν κυρίως στην πυροδότηση ποσότητας 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών, που βρίσκονταν ουσιαστικά παρατημένη σε αποθήκη στο λιμάνι.

Το Παρίσι στέλνει διασώστες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανέζο ομόλογό του, τον Μισέλ Αούν, στον οποί εξέφρασε την αλληλεγγύη του, ανακοινώνοντας επίσης την αποστολή διασωστών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό.

«Εξέφρασε τη στήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Γάλλοι διασώστες και εξοπλισμός μεταφέρονται ήδη» στον Λίβανο, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Με βάση τον πιο πρόσφατο, προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και οι νεκροί ξεπερνούν τους 50.

https://www.youtube.com/watch?v=CtuQEhTVxyw

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter