Βιβλιάριο πολεμικών πληρωμάτων: Ένας συναισθματικός θησαυρός επιστρέφει στο θωρηκτό Αβέρωφ

Βιβλιάριο πολεμικών πληρωμάτων: Ένας συναισθματικός θησαυρός επιστρέφει στο θωρηκτό Αβέρωφ

Ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, ένα μοναδικό βιβλιάριο “Πολεμικών Πληρωμάτων” του 1940, ενός ναύτη που υπηρέτησε στο “Αβέρωφ” με την ιδιότητα του θερμαστή, και μια σειρά από άλλα έγγραφα έφτασαν προ ημερών στα χέρια του αρχιπλοίαρχου Σωτήρη Χαραλαμπόπουλου, κυβερνήτη του θρυλικού θωρηκτού.

Το βιβλιάριο “Πολεμικών Πληρωμάτων” είναι το πρώτο αυτού του είδους ιστορικό αντικείμενο που “ανεβαίνει” στο κατάστρωμα του θρύλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως και κάποια έγγραφα από το επίσης ξακουστό για τη δράση του υποβρύχιο “Παπανικολής”, κληρονομιά της Ελένης Ζούρου-Πορίδου από τον πατέρα της, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

“Είναι κάποιες φωτογραφίες του πατέρα μου, τις οποίες με πολλή συγκίνηση τις έχω φέρει εδώ -χάρις τον ξάδερφό μου Νίκο Ζούρο που με πήρε τηλέφωνο να τις φέρω- και δείχνουν τον πατέρα μου στο πλήρωμα του Αβέρωφ” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με χαραγμένη τη συγκίνηση στο πρόσωπό της, η κ. Ζούρου-Πορίδου και δείχνει μία μία τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τον πατέρα της με τη στολή του ναύτη στο κατάστρωμα ή στον ρόλο του θερμαστή.

Το βιβλιάριο “Πολεμικών Πληρωμάτων” που κρατάει στα χέρια της αφορά τη μισθοδοσία της εποχής εκείνης καθώς, όπως λέει, “πρέπει να τους έδιναν κάποιο μηνιάτικο τότε”, ενώ μια σειρά από άλλα έγγραφα, όπως το “Φύλλο Απολύσεως” από το τότε “Βασιλικό Ναυτικό”, ένα “Πιστοποιητικό Στρατιωτικής Κατάστασης” καθώς και μια βεβαίωση θητείας στο “Αβέρωφ” συνθέτουν τον “μικρό θησαυρό” που παραδόθηκε στον κυβερνήτη του θρυλικού θωρηκτού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter