Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια: Στάχτη 25.000 στρέμματα και πολλά ζώα (Photos & Video)

Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια: Στάχτη 25.000 στρέμματα και πολλά ζώα (Photos & Video)

Τεράστια είναι η καταστροφή από τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια η οποία μαίνεται από τις 13 Αυγούστου. Μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους, καλλιέργειες, περιουσίες και κυρίως μεγάλο μέρος της πανίδας της περιοχής βρήκε φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες και τους καπνούς. 

Σκληρή μάχη συνεχίζουν να δίνουν για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην κεντρική Εύβοια, οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Μέχρι αργά το απόγευμα 8 έως 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνεχείς πτήσεις, «χτυπώντας» από αέρος τις εστίες της φωτιάς σε δύσκολα σημεία στα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Από το έδαφος, τμήματα της πυροσβεστικής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του στρατού αλλά και εθελοντές προσπάθησαν να μην αφήσουν ούτε μια εστία να καίει, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα περιφερειακά σημεία της φωτιάς, όπως επίσης στα απόκρημνα και τις χαράδρες, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απειλή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επικράτησε άπνοια, η οποία ευνόησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι το ξημέρωμα είχαν σηκωθεί -για μικρό χρονικό διάστημα- ισχυροί άνεμοι που προβλημάτισαν τους πυροσβέστες. Από το πρωί ένα μεγάλο κομμάτι από την καμένη έκταση περιμετρικά έχει πλέον ελεγχθεί. Η προσπάθεια κατάσβεσης ωστόσο συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα καθώς το σύνολο των πυροσβεστών που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και «να περπατήσουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

Έως αυτή τη στιγμή πάντως η φωτιά δεν έχει δοθεί επισήμως «σε ύφεση» αν και όπως αναφέρεται «οριοθετήθηκε». Κάτι τέτοιο όμως εξαρτάται και από τους ανέμους ενώ εξετάζεται πλέον και το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Περίπου 25 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στην κεντρική Εύβοια, ενώ «επισήμως» και σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες έως την Τετάρτη 14 Αυγούστου είχαν καεί 22.860 στρέμματα. Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 (φωτογραφία κάτω).

Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση στο twitter της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus. Σύμφωνα με τον χάρτη η καμμένη έκταση ανερχόταν στις 14/8 σε 22.680 στρέμματα. Από αυτά, τα 10.000 είναι καμμένα στρέμματα δάσους, φανερώνοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Μπορεί να αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν κινδύνευσαν αλλά οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, αφού η φωτιά άφησε πίσω της κρανίου τόπο. 

Ζώα κάηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν, χιλιάδες δέντρα έγιναν στάχτη. Μπορεί ευτυχώς να μην θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ο απολογισμός για τα ζώα που κάηκαν, ελεύθερα, σε στάνες ή και οικόσιτα.

Ο αναπληρωτής δασάρχης του δασαρχείου Χαλκίδας, Γιώργος Μήλιος παρά το ότι αρχικά είχε μεταδοθεί από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φωτιά έκαιγε δάσος Natura, επικαλούμενο την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διευκρίνισε ότι η περιοχή Natura διασώθηκε. «Είναι πιο μακριά, στη Στενή», εξήγησε, χωρίς ωστόσο να μειώνει την έκταση της καταστροφής. 

Στο άλλοτε καταπράσινο πευκοδάσος ζούσαν αναρίθμητα ζώα διαφόρων ειδών, για τα οποία εκφράζεται φόβος ότι σε μεγάλο βαθμό βρήκαν τον θάνατο από τις φλόγες (φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου). 

«Χελώνες, βάτραχοι, αλεπούδες, λαγοί. Υπήρχαν και αγριογούρουνα», λέει ο κ. Μήλιος για τα ζώα που είτε σκοτώθηκαν τρομαγμένα, είτε εκδιώχθηκαν για πάντα από το φυσικό τους περιβάλλον. Σε μεγαλύτερο ποσοστό εκτιμάται πως σώθηκαν τα πουλιά του δάσους: κουκουβάγιες, μπούφοι, τσίχλες, κοτσύφια και πέρδικες. Τα ζώα αυτά πρόλαβαν ως επί το πλείστον να πετάξουν, έστω και αποπροσανατολισμένα, μακριά από την πυρκαγιά. 

Όσο για την καθαρά οικονομική καταστροφή, εκτός από τα μελίσσια που κάηκαν, ο αναπληρωτής δασάρχης αναφέρεται και στους παραγωγούς ρητίνης του νησιού, καθώς αυτή ήταν η περίοδος συγκομιδής του ρετσινιού. «Πραγματικά καταστράφηκαν», λέει ο ίδιος. «Να δούμε τι θα γίνει, θα πρέπει να δοθεί κάποια επιδότηση». 

https://www.facebook.com/AdventureEvia/videos/1739373623036015/

Δεν υπάρχει κάτι να έχει μείνει όρθιο εδώ…

Gepostet von Adventure Evia am Dienstag, 13. August 2019

Αποστόλου/ΣΥΡΙΖΑ: Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν

Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν στην Κεντρική Εύβοια και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι τόνισε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που μετέβη με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε μάλιστα «διαβολική σύμπτωση» το γεγονός ότι και πέρσι η φωτιά είχε ξεσπάσει 13 Αυγούστου όπως και η φετινή πυρκαγιά.

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η χθεσινή μέρα ήταν πάρα πολύ δύσκολη, όμως οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που υπάρχουν στην περιοχή και η μείωση της έντασης των ανέμων που αναμένεται το τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης.

«Οπωσδήποτε στην διαδικασία της δασοπυροπροστασίας πρέπει να επανεξεταστούν πάρα πολλά πράγματα. Η διαδικασία πρόληψης και η έγκαιρη επέμβαση είναι δύο σημεία που χρειάζονται επαναπροσέγγιση» σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους ριτινοκαλλιεργητές και την απώλεια του εισοδήματος τους εξαιτίας της πυρκαγιάς. Η αναπλήρωσή του θα πρέπει να είναι μια πρώτη υποχρέωση της πολιτείας.

«Θα παρακολουθούμε τις διαδικασίες και μετά την λήξη της πυρκαγιάς για να υπάρξει η ανακούφιση που είναι απαραίτητη για τους κατοίκους της περιοχής» πρόσθεσε.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση αν εκτιμά ότι πρόκειται για εμπρησμό, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι φωτιές στα δάση τέτοιες κρίσιμη ώρα γενικά έχουν και στοιχεία εμπρησμού. Δεν μπορεί κανείς να λέει ότι αμέλησα, μου ξέφυγε όταν είναι τόσο δύσκολες οι συνθήκες. Ωστόσο πρόσθεσε ότι από κει και πέρα αυτά πρέπει να ερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης: Η ΝΔ λέει ήρωες τους πυροσβέστες αλλά δεν ήθελε τη μονιμοποίησή τους!

Διαβάστε επίσης: «Κρανίου τόπος» η Εύβοια – Φωτογραφίες και βίντεο από τη μεγάλη καταστροφή (Photos)

Μαζί με τις υλικές καταστροφές οι φλόγες άγγιξαν και όλο το ζωικό πλούτο της περιοχής. Μερικά ζώα μπόρεσαν να διαφύγουν, άλλα ωστόσο βρήκαν φρικτό θάνατο.

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες που δίνουν μια πολύ πικρή «πρόγευση» του τι συνέβη και του τι συμβαίνει.

Διαβάστε επίσης: Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες γύρο από το καταφύγιο άγριων ζώων

Προσοχή, ορισμένες φωτογραφίες είναι πολύ σκληρές! 

Φωτογραφίες: EUROKINISSI – Σωτήρης Δημητρακόπουλος


























Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter