Ένα παγωτό με γεύση… «ceasefire» για τον Τζο, και σβέλτα!

Ένα παγωτό με γεύση… «ceasefire» για τον Τζο, και σβέλτα!
Election 2024 Biden

Ένας αμερικανός πρόεδρος που γλείφει λαίμαργα το παγωτό του την ώρα που συζητά για τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές κρίσεις της εποχής μας είναι μια στερεοτυπική εικόνα που θα μπορούσε να αποτελεί καυστικό σκίτσο σε κάποια αμερικανική εφημερίδα.

Όμως η σκηνή είναι υπαρκτή. Την είδαμε χθες να παίζει ως «πρώτο θέμα» στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ με τον πρόεδρο Μπάιντεν να σχολιάζει με το παγωτό στο χέρι την τεράστια κρίση στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο επίτευξης κατάπαυσης του πυρός.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε βρεθεί σε ένα παγωτατζίδικο μαζί με τον γνωστό παρουσιαστή βραδινού talk show, Σεθ Μάγιερς για ένα πιο «χαλαρό» γύρισμα. Στο σημείο βρέθηκε και η ομάδα των δημοσιογράφων που καλύπτει το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου και όταν βρήκαν την ευκαιρία, προς το τέλος του γυρίσματος με τον Μάγιερς, τον ρώτησαν για το αν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κινούνται σε θετική κατεύθυνση, με τον Τζο Μπάιντεν να απαντά πως ελπίζει να έχουμε μια λύση προς το τέλος του Σαββατοκύριακου ή στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. «Τουλάχιστον οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας μου λένε ότι είμαστε κοντά», δήλωσε, γλείφοντας το παγωτό του.

Η θλιβερή εικόνα δηλαδή, έχει πράγματι μια λογική εξήγηση, όμως όπως και να το κάνουμε αποτυπώνει και μια γενικότερη αντίληψη για το πώς βλέπει η Δύση το παλαιστινιακό ζήτημα.

Οι επικοινωνιολόγοι του Τζο Μπάιντεν δεν θα επέτρεπαν ποτέ να βγουν εικόνες με τον πρόεδρο σε αντίστοιχο κλίμα να σχολιάζει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ούτε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τι καθιστά αυτή την κρίση λοιπόν τόσο διαφορετική ώστε να επιτρέπει στον Τζο Μπάιντεν αυτή τη χαλαρότητα; Μόνο ένα πράγμα: η εθνικότητα των θυμάτων για τα οποία μιλά.

Όταν τα θύματα είναι Ουκρανοί ή Ισραηλινοί, ο αμερικανός πρόεδρος -ορθώς- μιλά με τον απαραίτητο σεβασμό. Όταν όμως τα θύματα είναι Παλαιστίνιοι, η συζήτηση για το αν θα γίνει κατάπαυση του πυρός, σηκώνει… παγωτάκι.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες η λέξη «ceasefire» (κατάπαυση του πυρός) δεν έβγαινε από τα προεδρικά χείλη ούτε για αστείο. Οι ΗΠΑ, παρά τις διαφωνίες τους με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου, ήταν συνεπείς στη γραμμή υποστήριξης της γενοκτονικής μανίας του Ισραήλ, στηρίζοντάς το με ζεστό χρήμα, όπλα, αλλά και με πιέσεις στον ΟΗΕ ώστε να μην περνάνε οι αποφάσεις που θα καταδίκαζαν την εθνοκάθαρση που επιχειρούν οι ισραηλινές δυνάμεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη.

Ένα παγωτό βανίλια πασπαλισμένο με λίγη κατάπαυση λοιπόν, για τον κύριο Πρόεδρο λοιπόν! Και σβέλτα, πριν αλλάξει πάλι γνώμη.

Δείτε επίσης:

Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο πρότασης για εκεχειρία στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter