Νύχτα τρόμου στη Βιέννη: Ένοπλη επίθεση κοντά σε συναγωγή με νεκρούς και τραυματίες (Photos & Videos)

Νύχτα τρόμου στη Βιέννη: Ένοπλη επίθεση κοντά σε συναγωγή με νεκρούς και τραυματίες (Photos & Videos)

Επίθεση με πυροβολισμούς έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Βιέννης κοντά σε εβραϊκή συναγωγή.

Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, σε ανταλλαγή πυρών απόψε το βράδυ στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας, σε μια επίθεση που ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε μέσω του Twitter ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και ότι εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία, όλα τους πολύ κοντά στον δρόμο όπου βρίσκεται η κεντρική συναγωγή.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24, επικαλούμενο την αστυνομία, έκανε λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρούς από την επίθεση.

Ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Βιέννης έχει αποκλειστεί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ είπε στην αυστριακή τηλεόραση ORF ότι πιστεύεται πως στην επίθεση συμμετείχαν «πολλά άτομα». «Αυτή τη στιγμή μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πιστεύουμε πως πρόκειται προφανώς για τρομοκρατική επίθεση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί δράστες. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες, πιθανότατα και νεκροί», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων έκανε λόγο για έναν νεκρό. Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο APA έχουν σκοτωθεί από πυρά ένας από τους υπόπτους και ένας περαστικός, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Το κανάλι έκανε λόγο για 15 τραυματίες. Νωρίτερα, άλλη πληροφορία ανέφερε ότι ένας από τους δράστες ανατινάχθηκε.

«Πυροβολισμοί στην περιοχή της Ίνερε Στατ – υπάρχουν τραυματίες – αποφύγετε όλους τους δημόσιους χώρους ή τα μέσα μεταφοράς», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε η αστυνομία στο Twitter.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς ανέφερε ότι δεν είναι σαφές αν η συναγωγή και τα διπλανά γραφεία ήταν οι στόχοι της επίθεσης, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα ήταν κλειστά.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο που δείχνουν έναν ένοπλο να τρέχει σε έναν πλακόστρωτο δρόμο, πυροβολώντας και φωνάζοντας. Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μην αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια, αλλά να της τα παραδώσουν ώστε να την βοηθήσουν στο έργο της.

Το 1981, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι σε αυτήν τη συναγωγή. Το 1985, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον Αύγουστο οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.

«Πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου της πόλης – υπάρχουν τραυματίες – ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε η αστυνομία σε μήνυμά της στο Twitter.

Σύμφωνα με την Kronen Zeitung ο φερόμενος δράστης αυτοκτόνησε, πυροδοτώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του. Αυστριακά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πυρά προερχόμενα από πυροβόλο όπλο, τα οποία οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητας στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Υπουργός Εσωτερικών Αυστρίας: Πιστεύω ότι είναι τρομοκρατική επίθεση

Η ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα βράδυ στο κέντρο της Βιέννης πιστεύεται ότι είναι μια τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Ο Νέχαμερ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί.

Η επίθεση, τόνισε ο υπουργός, φέρεται να διαπράχθηκε από πολλούς δράστες.

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24 μετέδωσε πως παράλληλα με την επίθεση, δράστες κρατούν ομήρους σε ένα εστιατόριο σε μια άλλη περιοχή στην πόλη.

Η εφημερίδα Kronen Zeitung ανέφερε ότι ένας άνδρας ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς από την επίθεση.

Το ΟΕ24 έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς.

Έως και επτά οι δράστες

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν μια ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στην Βιέννη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

Η εφημερίδα Kronen Zeitung τόνισε πως ο νεκρός είναι αστυνομικός.

Η αυστριακή τηλεόραση μετέδωσε πως έως και επτά δράστες μπορεί να παραμένουν ασύλληπτοι μετά την επίθεση σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ χαρακτήρισε τρομοκρατική την επίθεση δηλώνοντας πως σε αυτήν εμπλέκονται πολλοί δράστες.

Ο Νέχαμερ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί δράστες, δυστυχώς, υπήρχαν και αρκετοί τραυματίες, πιθανώς και νεκροί. Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν μακρύκαννα όπλα, οπότε αποτελούν μεγάλη απειλή”, δήλωσε ο Νέχαμερ αργά το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF 1.

Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους

Η αυστριακή αστυνομία κάλεσε τους πολίτες της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρησή της στην καρδιά της πόλης, στην Ίνερε Στατ.

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα. «Αυτό δεν βοηθά καθόλου», τόνισε.

Με άλλο μήνυμα, που αναρτήθηκε σε πολλές γλώσσες, οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από όποιους πολίτες έχουν βίντεο από τα γεγονότα να μην τα ανεβάζουν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά να τα δώσουν στην αστυνομία ώστε να την βοηθήσουν στο έργο τους.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς της πόλης δεν σταματούν πλέον στην Ίνερε Στατ, μέχρι νεωτέρας.

«Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε» δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

«Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μετά την ανταλλαγή πυρών το βράδυ της Δευτέρας στην καρδιά της Βιέννης, σε μια επίθεση που ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

«Εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού (…). Μετά τη Γαλλία, μια φιλική χώρα γίνεται στόχος επίθεσης. Αυτή είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν με με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε», τόνισε σε tweets του, γραμμένα στα γαλλικά και στα γερμανικά.

Συμπαράσταση από τη Γερμανία

Για «τρομακτικές» ειδήσεις από την Βιέννη κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter και εκφράζει την συμπαράστασή του στα θύματα και τους τραυματίες, αναφερόμενο στην τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

«Τρομακτικές, δυσάρεστες ειδήσεις μας έρχονται απόψε από την Βιέννη. Ακόμη κι αν το μέγεθος της τρομοκρατίας δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί: Η σκέψη μας αυτές τις δύσκολες ώρες βρίσκεται με τους τραυματίες και τα θύματα. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε μπροστά στο μίσος που θέλει να διασπάσει τις κοινωνίες μας», αναφέρεται στην ανάρτηση, την οποία αναπαρήγαγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Καταδίκη της επίθεσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το βράδυ στην Βιέννη.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε tweet του ο Μισέλ.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα και το λαό της Βιέννης μετά από την φρικτή επίθεση σήμερα το βράδυ».

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Κούρτς 

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό αναφέροντας τα εξής:

«Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη#Vienna. Έχω μεταφέρει στον @sebastiankurz την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους.

Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών AP Images

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter