Βιετνάμ: Ο Δαυίδ που νίκησε δυο αυτοκρατορίες, στο HOTDOC HISTORY, εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο με το Documento

Βιετνάμ: Ο Δαυίδ που νίκησε δυο αυτοκρατορίες, στο HOTDOC HISTORY, εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο με το Documento

Η λέξη «Βιετνάμ» βρέθηκε στο στόμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων και κυρίως σφράγισε το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα. Η εμπειρία της πολύπαθης και ηρωικής χώρας αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς, ένα «εργαστήρι» προβληματισμών στρατιωτικών, πολιτικοϊδεολογικών, κοινωνικών και οικονομικών.

Στο τεύχος που κυκλοφορεί δεν καταγράφονται μόνο η αποικιοκρατία και οι πόλεμοι που κατέληξαν στην αποτίναξη της. Αναλύονται οι λόγοι που μια χώρα μικρή κατάφερε να νικήσει μέσα σε 20 χρόνια δυο ιμπεριαλιστικές αυτοκρατορίες. Τη Γαλλία το 1954 στο Ντιέν Μπιέν Φου και τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σαϊγκόν το 1975, τέτοιες μέρες πριν από 54 χρόνια.

Ως εργαστήρι μελέτης του ανταρτοπολέμου εκπλήσσει και σήμερα η εφευρετικότητα των Βιετμίνχ και η επινοητικότητα του στρατηγού Γκιάπ, ενός ιδιοφυούς «Ασιάτη Ναπολέοντα».

Πολιτικά εντυπωσιάζει η ευρύτητα της σκέψης του Χο Τσι Μινχ, του άκαμπτου τριτοδιεθνιστή, που δεν δίστασε στιγμή να ανοίξει τις πόρτες του εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου σε όλους, σαν προϋπόθεση της τελικής νίκης. Και να αναγκάσει τους Αμερικανούς να ομολογήσουν σε μια όψιμη αυτοκριτική πως «καταφέραμε να μετατρέψουμε ένα αντιαποικιακό κίνημα σε κομμουνιστικό».

Το Βιετνάμ αποτελεί επίσης «εργαστήρι» κοινωνικών διεργασιών αφού έλυσε το πρόβλημα του «Νότου» όπου εκατομμύρια κατοίκων του είχαν εμπλοκή με το παλιό εγκληματικό καθεστώς. Μετά από μια σύντομη περίοδο «αναδιαπαιδαγώγησης» δεκάδες εκατομμυρίων πολιτών εντάχθηκαν –πλην ακραίων εξαιρέσεων- στη σοσιαλιστική κοινωνία. Μιας κοινωνίας όμως που υπέφερε από χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, πληθωρισμό και ελλείψεις.

Το κυβερνόν Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε το 1986 την τολμηρή και γεμάτη ρίσκο απόφαση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Το «Μόι Ντόι» προχώρησε σε παραχώρηση γης σε αγρότες, άδειες σε ιδιωτικές επενδύσεις και εισαγωγή ξένων κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα το Βιετνάμ γνώρισε τρεις δεκαετίες ανάπτυξης από τις υψηλότερες διεθνώς και πέτυχε υπερδεκαπλασιασμό του ΑΕΠ του.

Πάνω σ΄ αυτό αναπτύσσεται ένα ιδεολογικό εργαστήρι: Πώς είναι δυνατόν οι πιστοί κομμουνιστές που ηγήθηκαν ενός αγώνα με εκατομμύρια νεκρούς, ξαφνικά να αλλαξοπίστησαν και δη εν σώματι; Εύκολη και κατηγορηματική απόφανση στο τεύχος δεν υπάρχει. Μόνο πλούσιο υλικό για προβληματισμό για ένα θέμα που μόνο το μέλλον μπορεί να δώσει απάντηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter