Βίος και πολιτεία του αμαρτωλού αρχιμανδρίτη

Βίος και πολιτεία του αμαρτωλού αρχιμανδρίτη

Στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών θα καθίσει τον_x000D_
Ιούνιο ο αμαρτωλός αρχιμανδρίτης του Γηροκομείου Αθηνών Προκόπιος Μπούμπας. 

Μαζί του συγκατηγορούμενοι στο φαγοπότι, οι Αντώνιος Διονυσόπουλος, πρώην γραμματέας, και Εμμανουήλ Γρινιεζάκης, πρώην σύμβουλος ταμίας του ΔΣ του γηροκομείου.

Ο «παπάς των σκανδάλων», όπως τον αποκαλούν στο γηροκομείο, αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, ενώ για πρώτη φορά, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το Documento, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τόσο η έκθεση όσο και τα σχετικά έγγραφα διαβιβάζονται στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να καταστεί «εφικτή η διερεύνηση για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Σύμφωνα με το βούλευμα υπ’ αριθμόν 2388/2017 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητές, συνιστάμενες στο γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι απέκτησαν, κατείχαν και διαχειρίζονταν περιουσία, εν γνώσει, κατά τον χρόνο της κτήσης και διαχείρισης, του γεγονότος ότι η περιουσία προέρχεται από εγκληματίες δραστηριότητές ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες». Οι δικαστικές αρχές εντόπισαν τεράστια ποσά στους προσωπικούς λογαριασμούς των τριών κατηγορουμένων τα οποία δεν δικαιολογούνται.

Ο Πρ. Μπούμπας δήλωνε ως εισόδημα τον μισθό του από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σε έρευνα των αρχών σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό προέκυψαν διαφορές σε σχέση με τα εισοδήματα που δήλωνε. Ειδικότερα, το 2004, το 2006 και το 2009 βρέθηκαν στον λογαριασμό του σχεδόν 5.000 ευρώ ανά έτος τα οποία δεν δικαιολογούνται.

Ο Αντ. Διονυσόπουλος δήλωνε εισοδήματα προερχόμενα από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σχεδόν 28.000 ευρώ το 2004 δεν δικαιολογούνται. Το 2007 η διαφορά ανέρχεται σε 19.208,56 ευρώ, το 2008 σε 54.747,17 ευρώ ενώ το 2009 σε 36,740,03 ευρώ.

Ο Εμμ. Γρινιεζάκης δήλωνε εισοδήματα από μισθούς και ημερομίσθια, ενώ τις χρονιές 2011 και 2012 από κύρια και επικουρική σύνταξη. Σύζυγός του είναι η Αγγελική Μπούμπα, ανιψιά του υπόδικου αρχιμανδρίτη. Το 2004 βρέθηκαν 35.095,46 ευρώ που δεν δικαιολογούνται, το 2005 65.881,32 ευρώ, ενώ το 2009 το ποσό αγγίζει τις 49.083,21 ευρώ.

Οι κατηγορίες

Στο κατηγορητήριο που βαραίνει τον αρχιμανδρίτη –το οποίο είχε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα το koutipandoras.gr τον Ιανουάριο του 2017– περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η τεράστια οικονομική ζημία που έχει προκληθεί στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών (ΕΕΑ) από την καταστροφική αμέλεια της διοίκησης Μπούμπα στη μίσθωση και τη συντήρηση των ακινήτων της, η τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στα κληροδοτήματα καθώς και διάφορες άλλες παρανομίες που έφεραν ουκ ολίγες φορές το γηροκομείο κοντά στο οριστικό λουκέτο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι Μπούμπας, Διονυσόπουλος και Γρινιεζάκης θα καθίσουν στο σκαμνί αντιμέτωποι με τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

α) Απιστία σχετική με την υπηρεσία, της οποίας το αντικείμενο έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

β) Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 120.000, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

γ) Απιστία από την οποία η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Αφορμή για τον σχηματισμό της ποινικής δικογραφίας στάθηκαν οι καταγγελίες τής τότε συμβούλου ταμία του ΔΣ της ΕΕΑ Πολυξένης Πραστάκου. Κάπως έτσι ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των σκανδάλων στο ίδρυμα. Πρόκειται για το ίδιο μέλος που τον Φεβρουάριο του 2016 –προτού ξηλωθεί από πρόεδρος του γηροκομείου– είχε καταφέρει να διαγράψει από το σωματείο ο Μπούμπας.

Τσέπωσε εκατομμύρια

«Η διαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου χαρακτηρίζεται από το απόλυτο χάος» αναφέρει μάρτυρας στην ογκώδη δικογραφία περιγράφοντας τα όσα συνέβαιναν για χρόνια κάτω από τις εντολές του Μπούμπα. Από κοινού με τους Διονυσόπουλο και Γρινιεζάκη, ο Μπούμπας ενήργησε ως διαχειριστής των κληροδοτημάτων και σήκωνε χρήματα από αυτά όποτε επιθυμούσε. Εν συνεχεία, τα χρησιμοποιούσε «για πληρωμή υποχρεώσεων της ίδιας της ΕΕΑ, χωρίς να τηρεί την προβλεπόμενη διαδικασία».

Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, ο Μπούμπας και οι δυο συγκατηγορούμενοί του όχι μόνο ιδιοποιήθηκαν παράνομα χιλιάδες ευρώ από τα τροφεία αλλά δεν εισέπρατταν καν κάποια. Οπως προκύπτει, ο έκπτωτος πρόεδρος του γηροκομείου δεν εφάρμοζε τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΕΑ. Μερικά από τα τροφεία ήταν μηδενικά ενώ άλλα ήταν κατά πολύ μειωμένα. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν να δημιουργηθεί τρύπα 757.978,86 ευρώ.

Οι χρυσές προσλήψεις, τα βοηθήματα και το πάρτι με τα ενοίκια

Δρώντας από κοινού και με δόλο ο Μπούμπας με τους Διονυσόπουλο και Γρινιεζάκη έδιναν «χρηματικά βοηθήματα» σε άτομα χωρίς παραστατικά στοιχεία. Συνολικά έδωσαν 233.539,04 ευρώ. Εκαναν προσλήψεις υπαλλήλων με μισθό χιλιάδων ευρώ χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Η ζημιά που προέκυψε ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Τα ακίνητα, όσα ήταν εκμισθωμένα, δεν έφερναν στα ταμεία σχεδόν ποτέ έσοδα από ενοίκια, ενώ αρκετά δεν είχαν καν ενοικιαστεί. Μετά το 2005 η συνολική ζημία από την παράλειψη μίσθωσης μερικών εκ των ακινήτων της ΕΕΑ ανήλθε στο ποσό των 4.927.817 ευρώ. Η μη αναζήτηση των οφειλόμενων μισθωμάτων από ενεργούς και αποχωρήσαντες μισθωτές προκάλεσε περιουσιακή ζημία σε βάρος της ΕΕΑ η οποία κατά τον Δεκέμβριο του 2015 ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 4.635.757,47 ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter