Βιταμίνη Β12: Σε τι χρησιμεύει & πόση χρειαζόμαστε

Βιταμίνη Β12: Σε τι χρησιμεύει & πόση χρειαζόμαστε

Η Βιταμίνη Β12 είναι μία πολύ σημαντική βιταμίνη που δίνει στον οργανισμό ενέργεια και εκτός των άλλων, βοηθάει στο φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών, συμβάλλει στη σύνθεση του DNA, προστατεύει το νευρικό σύστημα και εμπλέκεται στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Βιταμίνη Β12 συνθέτουν μόνο μικροοργανισμοί, ενώ ο άνθρωπος την προμηθεύεται από τροφές αποκλειστικά ζωικής προελεύσεως. Για αυτό υπάρχει συχνά έλλειψη σε ανθρώπους που ακολουθούν κατά βάση χορτοφαγική (vegetarian) ή αυστηρά χορτοφαγική (vegan) διατροφή.

Η καθημερινή διατροφή περιέχει βιταμίνη Β12σε ποσότητες πολύ πιο μεγάλες από τις ημερήσιες απαιτήσεις, με εξαίρεση τους απόλυτα φυτοφάγους. Οι μικρές ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Β12 οφείλονται και στην εντεροηπατική κυκλοφορία της, που εξασφαλίζει την ανακύκλωσή της.

Η κύρια θέση εναποθήκευσης της βιταμίνης Β12στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το ήπαρ, στο οποίο υπάρχουν αποθέματα 2000-5000μg, ποσότητα η οποία επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού για 3-5 χρόνια.

Τα μεγάλα αποθέματα εξηγούν γιατί κατά τον υποσιτισμό ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα η ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Β12επέρχεται με πολύ αργό ρυθμό.

Μεγαλύτερες ανάγκες για βιταμίνη Β12 υπάρχουν στην παιδική ηλικία, την εγκυμοσύνη, τις λοιμώξεις, τον υπερθυρεοειδισμό, τις αιμολυτικές αναιμίες, τα κακοήθη νεοπλάσματα, κ.α. 

Αναστασία Καραντούνη Πτυχιούχος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter