Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Bitcoin: Ξεπέρασε τα 1000$

Το ψηφιακό νόμισμα bitcoin ξεκίνησε τη νέα χρονιά ξεπερνώντας αργά χθες το ορόσημο των 1.000 δολαρίων για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, έχοντας σημειώσει υπεραπόδοση έναντι όλων των νομισμάτων που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες και καταγράφοντας άνοδο 125% το 2016.

Το bitcoin ενισχύθηκε κατά 2,5% στα 1.022 δολάρια στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγών Bitstamp, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2013. Αν και το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα ιστορικά καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις, τα δύο τελευταία χρόνια ήταν περισσότερο σταθερό.

Η αξία του bitcoin ίσως ενισχύθηκε τον περασμένο χρόνο από την αυξημένη ζήτηση στην Κίνα λόγω της υποτίμησης του γιουάν κατά 7% το 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του bitcoin γίνονται στην Κίνα.

Το bitcoin χρησιμοποιείται για να διακινούνται χρήματα σε όλο τον κόσμο γρήγορα και ανώνυμα και δεν υπόκειται στην αρμοδιότητα κάποιας αρχής, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό για όσους θέλουν να αποφύγουν τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, όπως αυτούς που ισχύουν στην Κίνα. Μπορεί επίσης να είναι ελκυστικό για όσους ανησυχούν για την έλλειψη μετρητών, όπως στην Ινδία όπου ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον Νοέμβριο απέσυρε από την κυκλοφορία χαρτονομίσματα υψηλής αξίας.

Αν και το bitcoin απέχει από το ιστορικό υψηλό των 1.163 δολαρίων που κατέγραψε στα τέλη του 2013 στην πλατφόρμα ανταλλαγών Bitstamp, τώρα υπάρχουν περισσότερα bitcoins σε κυκλοφορία ενώ η συνολική του αξία ανέρχεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο πάνω από τα 16 δισεκ. δολάρια.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.