Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και οι αγώνες του ελληνικού λαού

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και οι αγώνες του ελληνικού λαού

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στη συζήτηση περί γκρίζων ζωνών. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Υπάρχει το διεθνές δίκαιο, υπάρχουν οι συνθήκες, υπάρχουν οι αγώνες του ελληνικού λαού» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Focus της δημόσιας τηλεόρασης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία παρουσιάζεται ως μια νευρική, αναθεωρητική δύναμη και η συμπεριφορά της μπορεί να εξηγηθεί καθώς έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και νιώθει ότι απειλείται.

 «Με τα μέτωπα που έχει ανοίξει λέει δύο πράγματα, ότι είναι υπερδύναμη -που δεν είναι- και ότι μπορεί να επηρεάσει του πάντες – που δεν μπορεί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με σταθερότητα» είπε και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ενδιαφέρεται να έχει ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία με συγκεκριμένες βάσεις και αρχές».

Για το ζήτημα της σύλληψης των δύο αξιωματικών υπογράμμισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψουν το ταχύτερο πίσω. Αν αυτό δεν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ζήτημα ξεφεύγει από διμερές πρόβλημα». Χαρακτήρισε κουταμάρες τα αναγραφόμενα στον τουρκικό Τύπο για κατοχή σχεδιαγραμμάτων, χαρτών από τους δύο αξιωματικούς, ενώ σε ερώτηση για την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε ότι «πρέπει να πιέσουμε από όλες τις πλευρές ώστε να επανέλθει η Τουρκία στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών στη σφαίρα της λογικής» και πρόσθεσε «με ικανοποίησε η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη (σ.σ. Τζέφρι) Πάιατ, που είπε ότι δεν μπορούμε να νίπτουμε τας χείρας μας στην υπόθεση αυτή».

Σε ερώτηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ο κ. Βίτσας είπε ότι η πρόταση της Αθήνας είναι σύνθετη ονομασία, erga omnes, την οποία χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή, και σημείωσε ότι η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. «Δεν θα υπάρξει σαλαμοποίηση της λύσης, θα είναι πακέτο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είναι τανγκό για δύο η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της πΓΔΜ».

Μιλώντας για το σκάνδαλο της Novartis υποστήριξε ότι «αφού όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει σκάνδαλο, που δεν περιορίζεται στους γιατρούς, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι το κόκαλο» και σημείωσε ότι «περί σκευωρίας μιλούσαν κάποιοι και για το σκάνδαλο των εξοπλισμών».

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά είπε ότι «η εκκλησία πρέπει να αφιερώνεται στα πνευματικά της καθήκοντα και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα θέματα εκπαίδευσης». «Δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις που γυρίζουν την Ελλάδα πίσω», είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Σε ερώτηση για το προσφυγικό και την επίσκεψή του στη Λέσβο τόνισε ότι «προσπαθούμε να αποσυμπιέσουμε της κατάσταση στα νησιά. Πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο οι δομές για να ολοκληρώνονται άμεσα οι διαδικασίες ασύλου. Συνολικά στη χώρα έχουμε 55.000 πρόσφυγες.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter