Βίτσας: Θα περάσουμε δύσκολα το επόμενο διάστημα λόγω των μεταναστευτικών ροών

Βίτσας: Θα περάσουμε δύσκολα το επόμενο διάστημα λόγω των μεταναστευτικών ροών

Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, τόσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία, διεμήνυσε ο Δημήτρης Βίτσας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.

«Έχω πλήρη επίγνωση γι αυτό» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει μια αύξηση των ροών το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο έφτασαν τις 6.632, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν υπάρξει στα χερσαία σύνορα της χώρας. Όπως επισήμανε ο υπουργός, ξεκινώντας από αυτή την παραδοχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία θέματα: πρώτον, πώς κινητοποιείται η ΕΕ «δεδομένου ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων μηνών», δεύτερον, με ποιους τρόπους θα δημιουργηθούν δίαυλοι με τη γείτονα χώρα «ώστε να λάβει κι αυτή τα μέτρα της όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα» και τρίτον, να μην αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή σηκώνοντας τα χέρια ψηλά ή δρώντας με κατεπείγουσα λογική.

Πάντως, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ότι υπήρξε μείωση των ροών τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ιδίως στα χερσαία σύνορα, κάτι το οποίο -όπως είπε- παρακολουθούμε και με τη βοήθεια της ΕΕ προσπαθούμε να εκτιμήσουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνισε ότι δεν αποτελεί λύση το να ανοίγουμε καινούργια καμπ παντού, παρά αυτό που θα γίνει να είναι σταθερό βάσει του προγράμματος που υπάρχει σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς.

«Με ταχύτητα, επιμονή και υπομονή θα λύσουμε και το επιπλέον ζήτημα, αλλά το βασικότερο είναι να μειωθούν οι ροές» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κι έκανε σαφές πως δεν θα επηρεαστεί από τη φωτογραφία ενός site, που έχει ως ρόλο να απευθυνθεί κυρίως σε έναν κόσμο που δεν αντιμετωπίζει το Προσφυγικό.

Πάτρα – «Το πρόβλημα υπάρχει τώρα και θα το λύσουμε τώρα»

Σχετικώς με το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα, ο κ. Βίτσας αφού ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα δεχθεί αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Αχαΐας, σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση στην Πάτρα πρέπει να σταματήσει». Τόνισε ότι πριν γίνει η δολοφονία, είχαν απομακρυνθεί από τις δομές της Πάτρας 260 άτομα. «Όμως, έχουμε και νέα φαινόμενα και αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε» είπε. Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης, ότι αύριο θα μεταβεί στην πόλη κλιμάκιο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Εξήγησε ότι ήδη έχει γίνει μια συζήτηση σε σχέση με τον γεωγραφικό αποκλεισμό, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος θα έλεγε μεν με ευκολία ότι «μπορούμε να κάνουμε γεωγραφικό περιορισμό στα σημεία εισόδου», αν και δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαιτέρως θετικός με αυτό. Όπως εξήγησε επ’ αυτού, θα πρέπει να εξετασθεί το γεγονός όταν κάποιος έχει χαρτί αιτούντος άσυλο δεν μπορείς να του υποδείξεις πού θα πάει.

«Λαμβάνω όλα αυτά υπόψη μου, όπως και το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για έναν σταθερό τρόπο προστασίας του λιμανιού απαιτεί ένα χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί» είπε ο κ. Βίτσας, αλλά κατέληξε επισημαίνοντας: «Το πρόβλημα υπάρχει τώρα και μια και υπάρχει τώρα, θα το λύσουμε τώρα».

«Δεν μας καθησυχάσετε για ό,τι συμβαίνει στην Αχαΐα. Περιγράψατε ένα πλάνο που δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην κατάσταση που βιώνει η Πάτρα» σχολίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ). Ο Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) ανέφερε ότι ο υπουργός κατέληξε σε μια κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση στην Πάτρα και κατήγγειλε ότι στους καταυλισμούς και εντός του λιμανιού της πόλης υπάρχουν συμμορίες που έχουν ως στόχο να ελέγξουν την διέλευση των προσφύγων και των αντικανονικών μεταναστών προς το λιμάνι. «Όσοι δεν το βλέπουν, παραβιάζουν την κοινή λογική» είπε.

Ο νόμος θα λειτουργήσει αμέσως

Για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν επί διατάξεων του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως είναι σαφές ότι ένας νόμος δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης και της πολιτικής επί της διαχείρισης του ζητήματος, αλλά θέτει το νομοθετικό πλαίσιο και διευκολύνει προσφέροντας τα εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση, δεσμέυτηκε ότι την επόμενη μέρα της ψήφισής του, θα είναι έτοιμα τα κανονιστικά διατάγματα, ώστε να λειτουργεί ο νόμος ενώ θα ετοιμαστεί και η ΚΥΑ, η οποία θα διαμορφώνει τα συντονιστικά θέματα ανά νησί και συγχρόνως θα διαμορφώνει το πρώτο στάδιο ενός μηχανισμού αποζημιώσεων, ώστε να δίνονται με ταχύτητα οι αποζημιώσεις καταρχήν στις περιοχές γύρω από τα πέντε νησιά. Ακόμη λαμβάνονται διοικητικά μέτρα, όπως η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων στο άσυλο και στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής που έχει ολοκληρωθεί. Τέλος, ενημέρωσε ότι από τις 12 που είναι σήμερα οι επιτροπές προσφυγών, θα γίνουν 20 και θα αναπροσανατολιστούν οι υπάρχουσες στα νησιά.

Διευκρινήσεις

Απαντώντας σε σχετικά σχόλια του βουλευτή του Ποταμιού, ο κ. Βίτσας, διευκρίνισε ότι δεν προκαλούνται από τον νόμο ταυτόχρονες και παράλληλες διαδικασίες ασύλου, ενώ αλλάζουν προς το καλύτερο οι συνθήκες κράτησης και προστίθενται ρυθμίσεις για νομικά και ιατρικά θέματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, ο κ. Βίτσας επανήλθε στο θέμα που ανέκυψε όταν δήλωσε με αιχμή τα επεισόδια στη Λέσβο. «Είναι θεμιτός ο αντιπολιτευτικός διάλογος και το να προσπαθείς να κερδίσεις πόντους από το υπαρκτό πρόβλημα στη Λέσβο. Προσέξτε, όμως. Αν αυτό το πράγμα τραβάει ως το τέλος, μήπως δεν υλοποιούνται οι πολιτικές επιδιώξεις αυτού που το κάνει, αλλά κάποιων άλλων, φασιστικών ομάδων» είπε και σημείωσε ότι μικρές ομάδες νεοφασιστών ήταν αυτοί που έκαναν τα επεισόδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι απευθύνθηκε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνον στη ΝΔ και το ΚΚΕ, που είχε κατονομάσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και επισήμανε «δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις υπεράνω κριτικής, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

14/08/2022, 05:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter