Βίτσας: Στόχος μια «συμφωνία πακέτο» με την πΓΔΜ

Βίτσας: Στόχος μια «συμφωνία πακέτο» με την πΓΔΜ

Επιδίωξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ είναι να «υπάρχει μια συμφωνία πακέτο, δηλαδή να μη σαλαμοποιείται το ζήτημα, που θα περιέχει και το ονοματολογικό και το αλυτρωτικό και τις αναγκαίες δεσμεύσεις από την πλευρά και των δυο κρατών αλλά πρώτα και κύρια από την πλευρά των Σκοπίων», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας

Παράλληλα διευκρίνισε: «Και αυτό να έχει την τοποθέτησή του ως Διεθνές Δίκαιο και με αυτό να προχωρήσουμε».

Ο κ. Βίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1 σχολίασε ότι «”μακεδονική” γλώσσα κατά την άποψή μου δεν υπάρχει, υπάρχει ένα ιδίωμα γλωσσικό, που μιλιόταν σε αυτή την ευρύτερη περιοχή και όχι σε όλη τη Μακεδονία. Πρόκειται για μια τοπική διάλεκτο. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις το δικαίωμα να την μιλάνε αλλά εγώ δεν θα την έλεγα “γλώσσα”. Το βασικό ζήτημα είναι η λέξη “μακεδονική” και πάνω σε αυτή γίνεται η διαπραγμάτευση».

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις ότι «ναι, μπορεί να αλλάξουν το Σύνταγμα τώρα, για να μπουν στο ΝΑΤΟ και μετά το ξαναλλάξουν», ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτή τη στιγμή ένα πράγμα που διακυβεύεται σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικά είναι να υπάρχει διπλή ονομασία και να μπουν σε τέτοιους οργανισμούς ως FYROM».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει «θέμα Καμμένου», ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «υπάρχει θέμα Καμμένου από την αντιπολίτευση, αυτό είναι ένας τακτικισμός από την πλευρά της. Οι ΑΝΕΛ και ο Καμμένος ήταν ευθείς και ειλικρινείς από την πρώτη στιγμή. Έχει μια συγκεκριμένη θέση, με την οποία εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε, έχουμε διαφορετική θέση. Όμως, ενώ ο Καμμένος έχει αυτή τη θέση που έχει, ξαφνικά η ΝΔ απέκτησε μη θέση. Δεν είναι πρόβλημα οι διαφορετικές απόψεις αλλά η ΝΔ έχει το μέτρο της πατριωτικής ευθύνης και δεν έχει καν ψελλίσει θέση; Πάει πίσω από τις θέσεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούσε εθνική γραμμή, κόκκινη γραμμή;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Βίτσας υπενθύμισε τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ περιγράφοντάς την ως εξής: «Εμείς μένουμε και θα επαναδιεκδικήσουμε να μείνουμε στη διακυβέρνηση για να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία επήλθε από τις μνημονιακές επιλογές. Να οδηγήσουμε την Ελλάδα με σχέδιο στην ανάπτυξη και σε ένα σταθερό μέλλον και να λύσουμε ζητήματα τα οποία, με μια έννοια έχουν κακοφορμίσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter