Βιωματικές συμβουλές από δρομείς για τον μαραθώνιο

Βιωματικές συμβουλές από δρομείς για τον μαραθώνιο

Το να τρέχεις για πρώτη φορά σε μαραθώνιο μπορεί να γίνει μια πολύ δύσκολη συνθήκη. Και ειδικά, σε επίπεδο προετοιμασίας.

Πόσο πρέπει να προπονηθείτε, τι πρέπει να τρώτε, τι ασκήσεις πρέπει να κάνετε: τα ερωτήματα είναι πολλά. Και σε αυτά, προφανώς, προστίθεται και το άγχος της ίδιας της κούρσας.

Μην αγχώνεστε: όλοι αντιμετώπισαν τις ίδιες δυσκολίες. Και όλοι, καθώς συνεχίζουν να τρέχουν σε αγώνες, δημιουργούν το δικό τους οπλοστάσιο από συμβουλές αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ένας νεόκοπος δρομέας.

Πρόσφατα, στο site «runnersworld» δημοσιεύθηκαν ορισμένες συμβουλές που έστειλαν οι ίδιοι οι δρομείς. Σταχυολογώντας, ακολουθούν ορισμένες από αυτές:

Δώστε μεγάλη βαρύτητα στη διατροφή σας

«Τρία αυγά είναι ένα άψογο γεύμα πριν την κούρσα».– Τζέιμς Χάουι.

«Μακάρι να είχα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η διατροφή κατά τη διάρκεια του αγώνα. Την πρώτη φορά ξέμεινα από δυνάμεις εξαιτίας αυτού».– Μπεν Ντίλα.

«Απορρίψτε την σοκολάτα κατά τη διάρκεια της κούρσας».– Μάγια

«Μακάρι να ήξερα πως πρέπει να φάω ένα ελαφρύ πρωινό το πρωί του μαραθωνίου. Ήθελα επίσης να ήξερα ότι η ενυδάτωση είναι αναπόφευκτη από σχετικά νωρίς κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου».– Φράνκι Ιμπάρμπο.

Βρείτε τα κατάλληλα εξαρτήματα

«Τα παπούτσια είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Επενδύστε σε αυτά και μην τσιγκουνευτείτε».– Τζίνα Μπολάνος Σάντερς.

«Μην προσπαθήσετε να φορέσετε τίποτα καινούριο την ημέρα του αγώνα. Προσωπιά, το έχω πληρώσει με τραυματισμό».– Φιόνα Λέι.

«Ποτέ, ποτέ, σε καμία περίπτωση μην φορέσετε παπούτσια που δεν είναι 100% άνετα».– Άντερς Τέλεμιρ.

«Μεγάλη σημασία έχουν οι σωστές κάλτσες. Έχασα τρία νύχια πριν το καταλάβω».– Ρεμπέκα Μπέντλεϊ Πουάρ.

Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

«Ήμουν τόσο νευρικός μη τυχόν και χτυπήσω κατά τη διάρκεια του αγώνα, που όταν αυτό δεν έγινε συνειδητοποίησα πόση νοητική ενέργεια έχασα ανησυχώντας. Πέρασα πολύ χρόνο μη εμπιστευόμενος τον εαυτό μου. Μεγάλο λάθος. Την επόμενη φορά θα το απολαύσω πολύ περισσότερο». – Άννα Ντιολόσα.

«Ήμουν καλά προετοιμασμένος για τον πρώτο μου μαραθώνιο. Ήξερα τι να περιμένω πάνω-κάτω σε κάθε σημείο του αγώνα. Και παρ ‘όλα αυτά, ήμουν ακόμα έκπληκτος με τον εαυτό μου σε κάθε βήμα δεξιά μέχρι το τέλος. Ένας μαραθώνιος είναι σαν το να γίνεσαι γονιός: τίποτα δεν σε προετοιμάζει πραγματικά».– Σαμ Ρέινολντς.

«Εστιάζετε περισσότερο στο σώμα σας και πώς στο αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντί να κολλήσετε αυστηρά σε ένα σχέδιο. Εκπαιδεύθηκα πιο σκληρά για τον πρώτο μου μαραθώνιο απ ‘ό, τι έκανα για το δεύτερό μου. Ακούστε το σώμα σας και απολαύστε τον αγώνα». – Άντι Ντέκερ.

Η ανάκτηση είναι το κλειδί

«Λάβετε σοβαρά την ανάκαμψη μετά τον μαραθώνιο. Εγώ δεν το έκανα, ξεκίνησα την προπόνηση πολύ σύντομα. Κατέληξα με έναν τρελό πόνο».– Τζένιφερ Στίβενς.

«Θα έπρεπε να φάω περισσότερο τις ημέρες μετά τον Μαραθώνιο. Αισθανόμουν μεγάλη μυϊκή κόπωση εξαιτίας αυτού».– Χόλι Μπέργκουμ.

«Εύχομαι να μην είχα ακολουθήσει τόσο μεγάλη διαδικασία ανάκαμψης και να διατηρήσω ένα είδος συντήρησης που να παραπέμπει περισσότερο σε ρουτίνα».– Τζένιφερ Σπαρκ

Τρέξτε μαζί με άλλους δρομείς

«Επωφεληθείτε από την ύπραξη ομάδων τρεξίματος αν είναι διαθέσιμες κοντά σας! Έχω τρέξει μόνη για χρόνια από τον εκφοβισμό αλλά εντάχθηκα σε μια ομάδα ενόψει του δεύτερου μαραθώνιου μου. Αυτό μου έδωσε τεράστια ώθηση. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες και για αυτό που οι δρομείς πρέπει ψάχνουν αυτοί που τους ταιριάζει σε επίπεδο ρυθμού και εμπειρίας».– Κάιλα Γκιασίν.

«Πάντα ήθελα να τρέχω με ένα φιλικό πρόσωπο. Μερικά από τα χιλιόμετρα του μαραθωνίου ήταν αρκετά μοναχικά. Τελικά, από ένα σημείο και μετά, είτε έτρεχα με έναν φίλο είτε με κάποια ομάδα».– Χόλι Ρέινα.

Πηγή: Runnfun

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter