Β.Κορέα: Συγκέντρωση κατά των ΗΠΑ, για την επέτειο του πολέμου

Β.Κορέα: Συγκέντρωση κατά των ΗΠΑ, για την επέτειο του πολέμου

Εξήντα επτά χρόνια πέρασαν από την έναρξη του αμερικανοκορεατικού πολέμου, αλλά οι μνήμες παραμένουν…

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πιονγιάνγκ της Βόρειας Κορέας για την Ημέρα της Πάλης κατά των ΗΠΑ, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua..

Στην διαδήλωση αυτή συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Εργατικού Κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης, μαζί με εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για την έναρξη του Πολέμου της Κορέας, στις 25 Ιουνίου του 1950.

Μετά την διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, Πιονγιάνγκ.

Οι ομιλητές κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν “όλες τις απάνθρωπες μεθόδους και τα μέσα για τη  διάπραξη ενός βάνδαλου ολοκαυτώματος, με τη χρήση μικροβίων και χημικών όπλων, που απαγορεύονται από τη διεθνή νομοθεσία,” σύμφωνα με το σχόλιο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Μερικά στοιχεία για τον πόλεμο της Κορέας

“Αυτό που σχεδόν κανείς Αμερικανός δεν ξέρει ή θυμάται”, γράφει ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Σικάγου Bruce Cumings στο βιβλίο του «Ο πόλεμος της Κορέας: Μια ιστορία», ”είναι ότι βομβαρδίζαμε το βορρά για τρία χρόνια χωρίς να ανησυχούμε για απώλειες αμάχων”.

Πόσοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν το γεγονός ότι τα αεροσκάφη των ΗΠΑ έριξαν στην Κορεατική χερσόνησο περισσότερες βόμβες – 635.000 τόνους – και ναπάλμ – 32.557 τόνους – από ό, τι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εκστρατείας του Ειρηνικού κατά των Ιαπώνων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Πόσοι γνωρίζουν τα λόγια του Στρατηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Curtis LeMay, επικεφαλής της στρατηγικής αεροπορικής διοίκησης κατά τη διάρκεια του Κορεατικού πολέμου, ότι “σε διάστημα τριών ετών περίπου σκοτώσαμε το 20% του πληθυσμού”;

Σύμφωνα με τον LeMay, “Πήγαμε εκεί και πολεμήσαμε και τελικά κάψαμε κάθε πόλη στη Βόρεια Κορέα”.  Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, η συντριπτική πλειοψηφία τους στο βορρά.

Ο πληθυσμός της Βόρειας Κορέας ήταν της τάξεως των 8-9 εκατομμυρίων το 1950 πριν από τον Κορεατικό πόλεμο. Οι αμερικανικές πηγές αναγνωρίζουν 1,55 εκατομμύριο θανάτους πολιτών στη Βόρεια Κορέα και 215.000 θανάτους από μάχες.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ενεργά πυρηνικά όπλα με στόχο τη Βόρεια Κορέα για περισσότερο από μισό αιώνα, παραβιάζοντας το άρθρο 13β) της σύμβασης περί εκεχειρίας του 1953.

Πόσοι γνωρίζουν τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Dean Rusk ή του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου William O. Douglas; Ο Rusk, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Κρατικού Τμήματος για τις υποθέσεις της Άπω Ανατολής κατά τη διάρκεια του Κορεατικού πολέμου, αργότερα θα παραδεχόταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν «κάθε τούβλο που στεκόταν πάνω από ένα άλλο, ό, τι κινούνταν».

Ο Douglas επισκέφθηκε την Κορέα το καλοκαίρι του 1952 και έμεινε έκπληκτος “από τη  δυστυχία, την ασθένεια, τον πόνο, την ταλαιπωρία και την πείνα», που είχαν «επιδεινωθεί» με τις αεροπορικές επιθέσεις. Τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, έχοντας εξαντλήσει στρατιωτικούς στόχους, βομβάρδιζαν αγροκτήματα, φράγματα, εργοστάσια και νοσοκομεία. «Είχα δει τις κακοποιημένες απ’ τον πόλεμο πόλεις της Ευρώπης», ομολόγησε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, «αλλά δεν είχα δει καταστροφή μέχρι που είδα την Κορέα».

Πόσοι γνωρίζουν το γενικευμένο σχέδιο του στρατηγού Douglas MacArthur για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Βόρειας Κορέας σε μόλις 10 ημέρες; Ο MacArthur, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ήθελε να ρίξει “μεταξύ 30 και 50 ατομικών βομβών … σε ολόκληρο τον λαιμό της Μαντζουρίας” που θα “εξάπλωνε πίσω μας … μια ζώνη ραδιενεργού κοβαλτίου”.

Πόσοι έχουν ακούσει για τη σφαγή του No Gun Ri, τον Ιούλιο του 1950, κατά την οποία εκατοντάδες Κορεάτες σκοτώθηκαν από πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και μέλη του 7ου Συντάγματος των ΗΠΑ από το Ιππικό, καθώς μαζευόντουσαν κάτω από μια γέφυρα; Λεπτομέρειες σχετικά με τη σφαγή προέκυψαν το 1999, όταν το Associated Press πήρε συνέντευξη σε δεκάδες συνταξιούχους στρατιωτικούς του αμερικανικού στρατού. “Στο διάολο με όλους αυτούς τους ανθρώπους”, ένας Αμερικανός βετεράνος θυμήθηκε τον διοικητή του να λέει. “Ας τους ξεφορτωθούμε όλους”.

Πόσοι διδάσκονται στο σχολείο για τη σφαγή της Bodo League των δεκάδων χιλιάδων ύποπτων κομμουνιστών, σύμφωνα με τις εντολές του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ ισχυρού προέδρου της Νότιας Κορέας Syngman Rhee, το καλοκαίρι του 1950; Αυτόπτες μάρτυρες υποδεικνύουν ότι υπήρχαν “γεμάτα τζιπ” με στρατιωτικούς αξιωματικούς των ΗΠΑ και “επόπτευαν τη σφαγή”.

Για τους κατοίκους της Βόρειας Κορέας, γράφει ο ιστορικός του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Charles Armstrong, στο βιβλίο του “Tyranny of the Weak: North Korea and the World, 1950-1992”, “ο Αμερικανικός αεροπορικός πόλεμος άφησε μια βαθιά και διαρκή εντύπωση” και “περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα, έδωσε στους Βορειοκορεάτες μια συλλογική αίσθηση ανησυχίας και φόβου για εξωτερικές απειλές, που θα συνεχιζόταν πολύ μετά το τέλος του πολέμου’

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter