Bloomberg: Ελληνική ναυτιλιακή παραδέχθηκε λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου

Bloomberg: Ελληνική ναυτιλιακή παραδέχθηκε λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου

Μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η Empire Navigation συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη, παραδέχτηκε ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν μεταφέροντας πετρέλαιο από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, σε συμφωνία που κρατήθηκε κρυφή για σχεδόν πέντε μήνες εν μέσω φόβων για αντίποινα του Ιράν.

Η Empire Navigation συνήψε συμφωνία αναβολής δίωξης με τις ΗΠΑ στις 19 Απριλίου, δεσμευόμενη να μεταφέρει σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού πετρελαίου στις ΗΠΑ για κατάσχεση, σύμφωνα με μια πρόσφατα ασφράγιστη δικογραφία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν θα διώξουν την εταιρεία με αντάλλαγμα τη συνεργασία της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ζητήσει από το δικαστήριο να κλείσει τη διαδικασία δεδομένου ότι «η αποκάλυψη αυτής της ενέργειας ήταν πιθανό να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια στους κατηγορούμενους, την κυβέρνηση, καθώς και το πλοίο και τα μέλη του πληρώματος του», σύμφωνα με την κατάθεση.

Το φορτίο βρισκόταν σε ένα πετρελαιοφόρο με το όνομα Suez Rajan, το οποίο ήταν ύποπτο ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και ενεπλάκη σε ευρύτερες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Οι ΗΠΑ κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο τον Απρίλιο ενώ ήταν καθ’ οδόν προς την Κίνα, με αποτέλεσμα το Ιράν να κατασχέσει με τη σειρά του ένα αμερικανικό πλοίο που ονομάζεται Advantage Sweet, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο από το Κουβέιτ για τη Chevron, ανέφεραν οι Financial Times τον Ιούνιο.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν γίνει στόχος κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω του πυρηνικού της προγράμματος, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να προσπαθούν να εμποδίσουν το Ιράν να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή του τεχνολογία για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter