Bloomberg: Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια για αγορά ρώσικου αερίου

Bloomberg: Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια για αγορά ρώσικου αερίου

Αναθεώρηση στις κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον εφοδιασμό με ρώσικο φυσικό αέριο εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή. Η αναθεώρηση γνωστοποιήθηκε την Δευτέρα από εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Σύμφωνα ωστόσο με την Επιτροπή οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται στο πλαίσιο συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις», ενώ «οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί καταβάλλοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

«Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank ενώ θα τους επιτρέψουν να αγοράζουν αέριο σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Μόσχας για άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή», αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο: «οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίζουν να προχωρούν σε κινήσεις που στόχο έχουν τη συμμόρφωση με τις ρωσικές απαιτήσεις και τη διατήρηση της  ροής του φυσικού αερίου».

Την ίδια στιγμή το Bloomberg αναφέρει πως «ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα κινηθεί με στόχο το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ με την Gazprombank μέχρι την Τετάρτη, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει πληρωμές εγκαίρως αυτό το μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για την παροχή αερίου». Μάλιστα «η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές πριν ενεργήσει».

Σύμφωνα με το Bloomberg τόσο ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE όσο και η αυστριακή OMV AG ανέφεραν επίσης ότι αναμένουν συνέχιση των αγορών φυσικού αερίου.

Στο σύνολό τους, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ αναφέρουν: «Ο κανονισμός (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου και ο κανονισμός (ΕΕ) 269/2014 του Συμβουλίου δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκπλήρωση των πληρωμών βάσει αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές πραγματοποιούνται στο νόμισμα αυτό, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες, εξυπακούεται ότι οι πληρωμές αυτές στο νόμισμα αυτό απαλλάσσει οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή.

Για τον σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να δηλώσουν με σαφή δήλωση ότι προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να εξετάσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την πληρωμή που έχει ήδη εκπληρωθεί με πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

Πηγή: Bloomberg

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter