Bloomberg: Κοντά η εθνικοποίηση της Uniper από τη γερμανική κυβέρνηση

Bloomberg: Κοντά η εθνικοποίηση της Uniper από τη γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση πλησιάζει σε μια συμφωνία για την εθνικοποίηση του γίγαντα φυσικού αερίου Uniper, με τις τελικές λεπτομέρειες να εξακολουθούν να ξεκαθαρίζονται, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, της Uniper και του κύριου μετόχου της, της φινλανδικής Fortum Oyi έχει επιτευχθεί, ανέφεραν οι πηγές του Μέσου μιλώντας υπό όρους ανωνυμίας. Ενώ δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια, το Βερολίνο σκοπεύει να ανακοινώσει τα νέα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η κρατική (κατά 51%) φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Uniper, κατά 78%. Το μερίδιό της σύντομα θα μειωθεί στο 56%.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας αερίου κατέληξαν σε αγώνα μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ελσίνκι και Βερολίνου.

Τον Ιούλιο, υπογράφηκε ένα λεγόμενο πακέτο σταθεροποίησης 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της Fortum, της γερμανικής κυβέρνησης και της Uniper για τη διάσωση της εταιρείας, της οποίας οι απώλειες αυξάνονταν λόγω των περικοπών παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αλλά η εταιρεία λέει ότι αυτό δεν είναι πλέον αρκετό.

Την προηγούμενη Τετάρτη, η Uniper είπε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου ενδέχεται να αναλάβει ένα μερίδιο ελέγχου στην εταιρεία.

Τον Απρίλιο, η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε τη θυγατρική της γερμανικής Gazprom στην ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου ως διαχειριστή σε μια προσπάθεια να σώσει την αγορά φυσικού αερίου της χώρας και την περασμένη εβδομάδα κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία μιας άλλης κρατικής ρωσικής εταιρείας ενέργειας – της Rosneft Germany, η οποία κατέχει το προβληματικό διυλιστήριο πετρελαίου Schwedt.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter