Blue Monday: Γιατί σήμερα είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Blue Monday: Γιατί σήμερα είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Αισθάνεστε λίγο μελαγχολικά; Θέλετε να μείνετε κουκουλωμένοι στο κρεβάτι, με τα παντζούρια κλειστά και να μη μιλάτε σε άνθρωπο; Αν η απάντησή σας είναι ναι σε όλα αυτά μην ανησυχείτε γιατί λίγη παραπάνω κακοκεφιά την σηκώνει η… μέρα.

Όχι μόνο γιατί είναι Τσαγκαροδευτέρα, αλλά για έναν ακόμα λόγο και αυτός είναι ότι σήμερα είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, γνωστή και ως Blue Monday.

Σύμφωνα με μια θεωρία αρκετά διαδεδομένη στη Βρετανία η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και οι άνθρωποι κατακλύζονται από μελαγχολικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα.

Η θεωρία αυτή άρχισε να διαδίδεται τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε μια καμπάνια για λογαριασμό του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel.

Το σκεπτικό του διαφημιστικού ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι ένα ταξίδι.

Πάντως ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ επιχείρησε να δώσει κι ένα επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία αυτή, ανακοινώνοντας το 2005 έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος αποδεικνύει ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Συνδύασε λοιπόν τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Βρετανία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος των Χριστουγέννων (Τ), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter