Βολιβία: Το παρών του Μοράλες

Βολιβία: Το παρών του Μοράλες

Με αξιώσεις στις κάλπες της 3ης Μαΐου το κόμμα του MAS

Ο τέως πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κέρδισε τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου 2019, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη θητεία (συνταγματικά δεν τη δικαιούνταν). Η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία βγάζοντας τους υποστηρικτές της στους δρόμους και με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας ανάγκασε τον πρώτο αυτόχθονα πρόεδρο (για 14 χρόνια) να αυτοεξοριστεί αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη φυγή Μοράλες η γερουσιαστής της Δεξιάς Zανίνε Ανιες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος (πολλοί μιλούν για πραξικόπημα). Σήμερα Κυριακή ο Μοράλες αναμένεται να ανακοινώσει τον διάδοχό του για τις επερχόμενες εκλογές.

Κατά τον νέο πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Μαΐου. Ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους –αν χρειάζεται– θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Το εκλογοδικείο έχει ήδη αποφανθεί ότι ο ανατραπείς Μοράλες δεν μπορεί να συμμετάσχει ως υποψήφιος καθώς καταζητείται για «στάση και τρομοκρατία».

Ωστόσο τα δύο αιτήματα αντιπολιτευτικών οργανώσεων για απαγόρευση συμμετοχής του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS-IPSP) απορρίφθηκαν, βάζοντας και πάλι στο παιχνίδι τον Μοράλες, ο οποίος από την Αργεντινή ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει την προεκλογική καμπάνια του κόμματός του.

Τα φαβορί

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου από την άφιξή του στο Μπουένος Αϊρες ο αριστερός ηγέτης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, υπογράμμισε ωστόσο πως έχει δικαίωμα στην πολιτική, ενώ φάνηκε πεπεισμένος ότι το ΜΑS θα κερδίσει τις εκλογές. Μεταξύ άλλων ως επικρατέστερους για τη διαδοχή του ανέφερε τον Λουίς Αρσε Κατακόρα και τον Ανδρόνικο Ροδρίγες.

Ο 56άχρονος Κατακόρα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΜAS. Ως υπουργός Οικονομικών σχεδίασε το αποκαλούμενο «βολιβιανό οικονομικό θαύμα». Παραιτήθηκε από τη θέση του τον Νοέμβριο και κατέφυγε στο Μεξικό μαζί με τον Μοράλες, αλλά εξέφρασε την ετοιμότητά του να επιστρέψει στη Βολιβία για να αναλάβει την ηγεσία του MAS.

Ο 29χρονος Ροδρίγες είναι αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας των έξι σωματείων κοκαλέρος (καλλιεργητών κόκας), του οργάνου στο οποίο προήδρευε ο ίδιος ο Μοράλες, και διακρίθηκε για τους αγώνες του προτού αναρριχηθεί στην εξουσία.

Επτά ηγετικά στελέχη

Η εφημερίδα «Página Siete» αφιέρωσε ειδικό τμήμα της έρευνάς της στην απήχηση των διάφορων υποψηφίων του MAS-IPSP, υποβάλλοντας στην κρίση των ερωτηθέντων επτά ηγετικά στελέχη: τους προαναφερθέντες Κατακόρα και Ροδρίγες, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, την πρώην πρόεδρο της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα, τη σημερινή πρόεδρο της Γερουσίας Εύα Κόπα, τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Ντιέγο Πάρι Ροδρίγες και τον γενικό εισαγγελέα Εκτορ Αρσε Σακονέτα. Η συντριπτική πλειοψηφία (46%) δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Μοράλες. Το «δεν ξέρω/δεν απαντώ» συγκέντρωσε το 12% και πρώτος στις προτιμήσεις ήταν ο Κατακόρα με ελάχιστη διαφορά από τον Ροδρίγες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter