Βόλτα στο χιόνι με το «επιτελικό κράτος»

Βόλτα στο χιόνι με το «επιτελικό κράτος»

Κλεισμένοι δρόμοι και κυρίως κλεισμένη η εθνική οδός, ο βασικός κεντρικός άξονας της χώρας, και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε δεκάδες περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις μιας χιονόπτωσης που, όσο ισχυρή κι αν ήταν, ξεκίνησε επί της ουσίας τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης και μέσα σε περίπου δύο ώρες έβγαλε εκτός ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

 Οι πολίτες είναι μαθημένοι – δεν ήταν ούτε η πρώτη φορά ούτε, δυστυχώς, υποθέτω, η τελευταία που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού. Κάθε φορά που η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα ακραίο φαινόμενο (χιονιάς, πυρκαγιά, πλημμύρες) γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. 

Ανθρωποι χάνονται, δρόμοι κλείνουν, περιουσίες καταστρέφονται, το ρεύμα και η ύδρευση διακόπτονται, τα ΜΜΜ τραβούν χειρόφρενο και πάει λέγοντας. Δεν πρόκειται για παραφυσικό φαινόμενο – η εξήγηση είναι πιο απλή απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Ποτέ αυτό το κράτος δεν επένδυσε στην πρόληψη, δεκαετίες τώρα φτιάξαμε ένα κράτος για τα εύκολα, ένα κράτος που δεν προσέχει για να έχει αλλά που νοιάζεται μόνο για να έχει χωρίς να προσέχει. Και κάθε λίγο και λιγάκι πέφτουμε πάνω σε τοίχο. 

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι και λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα. Δεν φτάνει που μένεις σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση και με κλειστούς τους δρόμους στην Αθήνα το 2021, αλλά έχεις και τα κανάλια να σου πουλούν τοις μετρητοίς επιτελική ικανότητα και υπέρλαμπρη κομψότητα. Μια ολόκληρη καλοταϊσμένη εμπροσθοφυλακή δημοσιογράφων να βαφτίζουν τις διακοπές ρεύματος χειμερινή ρομαντζάδα, το χιόνι άσπρη μέρα και τη φτώχεια ανάπτυξη. 

Και να ξέρεις κι από πάνω ότι όλοι αυτοί με την κομματικοποίηση του κράτους δεκαετίες τώρα είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το επιτελικό μπάχαλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter