«Βόμβα» από Μάικλ Φλιν: Ήρθα σε επαφή με τους Ρώσους – Ενήργησα κατόπιν οδηγιών του Τραμπ

«Βόμβα» από Μάικλ Φλιν: Ήρθα σε επαφή με τους Ρώσους – Ενήργησα κατόπιν οδηγιών του Τραμπ

Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, δεσμεύτηκε ότι «θα συνεργαστεί πλήρως» με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ «του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους».

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο Φλιν είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Τραμπ για τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, οι οποίες αφορούσαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Φέρεται ότι μίλησε με ένα «υψηλόβαθμο στέλεχος» που βρισκόταν στο θέρετρο του Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, τον Δεκέμβριο του 2016 και συζήτησαν τι να πει στον Κίσλιακ.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Φλιν έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τραμπ να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε σήμερα ο Φλιν είπε ότι η απόφασή του να συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα ελήφθη επειδή ήταν «προς το συμφέρον της οικογένειάς του και των Ηνωμένων Πολιτειών». Αναγνώρισε επίσης ότι οι πράξεις τις οποίες ομολόγησε ήταν λανθασμένες.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται ότι με τις ψευδείς δηλώσεις του “παρεμπόδισε” την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και επιπροσθέτως “ήρθε σε επαφή” με Ρώσους αξιωματούχους στα τέλη του 2016 “κατόπιν αιτήματος ενός υψηλόβαθμου στελέχους” του επιτελείου του Ρεπουμπλικανού πολιτικού.

“Οι παραλείψεις και οι ψευδείς δηλώσεις του Φλιν παρεμπόδισαν και είχαν συνέπειες για τις συνεχιζόμενες έρευνες του FBI” που αφορούσαν μια πιθανή σύμπραξη της Ρωσίας με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, αναφέρεται στο κατηγορητήριο που υπογράφει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Φλιν φέρεται επίσης ότι είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τι συζητήσεις που είχε με διπλωμάτες και ιδίως με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον. Απέκρυψε εξάλλου ότι προσπάθησε να επηρεάσει μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούσε την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ.

Οι πράξεις του ενδέχεται να αποδυνάμωσαν την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα που τότε ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ένας πολύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του μεταβατικού επιτελείου (του Τραμπ) ζήτησε από τον Φλιν να επικοινωνήσει με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής, ώστε να πληροφορηθεί τη θέση τους όσον αφορά το ψήφισμα (στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και να επηράσει αυτές τις κυβερνήσεις για να καθυστερήσει η ψηφοφορία ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα”, συνοψίζει ο εισαγγελέας.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου: Εμπλέκεται μόνο ο Φλιν και κανένας άλλος

Η ομολογία ενοχής από τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην κατηγορία ότι είπε ψέματα στο FBI εμπλέκει μονάχα τον ίδιο, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση.

«Τίποτα στην ομολογία ενοχής ή στο κατηγορητήριο δεν εμπλέκει κάποιο άλλο πρόσωπο παρά τον Φλιν» επισήμανε ο Τάι Κομπ, ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου.

«Οι ψευδείς καταθέσεις που αναφέρονται αντικατοπτρίζουν τις ψευδείς δηλώσεις προς τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου οι οποίες οδήγησαν στην παραίτησή του φέτος τον Φεβρουάριο» τόνισε ο Κομπ προσθέτοντας ότι η ομολογία ενοχής «ανοίγει τον δρόμο για την εξαγωγή άμεσων και λογικών συμπερασμάτων» από το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου που ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πτώση στη Γουολ Στριτ

Το χρηματιστήριο της Γουολ Στριτ κατέγραψε, σήμερα, πτώση μετά την ομολογία ενοχής από τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Φλιν, ότι δηλαδή είπε ψέματα στο FBI.

Στις 18.46 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,35%, ο Nasdaq 1,92% και ο S&P 500 1,51%.

Οι δείκτες άρχισαν να καταγράφουν πτώση μετά τις πρώτες διαρροές πληροφοριών σχετικά με την ομολογία του Μάικλ Φλιν. Η πτώση διευρύνθηκε αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανήρτησε ένα tweet όπου αναφερόταν η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter