Βόμβα Παπαδάκη: Μόνο 34 μήνες θα μείνει στη φυλακή το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής

Μόλις 34 μήνες, δηλαδή λιγότερο από τρία χρόνια αναμένεται να μείνουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα στο OPEN ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τελέστηκε πριν από την ισχύ του νέου ποινικού κώδικα και ως εκ τούτου εφαρμόζονται οι διατάξεις του παλαιού που είναι ευνοϊκότερες.

Αυτό σημαίνει κατά τον κ. Παπαδάκη, ότι οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους από την οποία αφαιρείται βέβαια και ο χρόνος κατά τον οποίο έμειναν προφυλακισμένοι. «Το αδίκημα είναι πριν από την ισχύ του νέου ποινικού κώδικα, έτσι εφαρμόζονται οι διατάξεις του παλαιού που είναι ευνοϊκότερες. Έτσι μιλάμε για το 1/3 της ποινής συν την προφυλάκιση. Μιλάμε πλέον για 34 μήνες στο διευθυντήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαδάκης.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι δικάζονται πάντοτε με βάση την αρχή του ευμενέστερου νόμου ο οποίος ίσχυε κατά την τέλεση ή μετά την τέλεση του αδικήματος για το οποίο έχουν κατηγορηθεί. Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει ότι σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης (όχι ισόβιας δηλαδή) ο καταδικασθείς θα εκτίει τα 3/5 της ποινής του. Ο παλαιός αντιθέτως προέβλεπε ότι εκτιταίο είναι το 1/3 της ποινής. Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως οι καταδικασθέντες ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης θα εκτίσουν την ποινή τους με βάση τον ευμενέστερο για τους ίδιους νόμο, ο οποίος ίσχυε κατά την περίοδο τέλεσης του αδικήματος. Επομένως θα εκτίσουν το 1/3 των 13 ετών κάθειρξης που τους έχουν επιβληθεί.

Θα ζητηθεί έφεση για την υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων

Ο Κώστας Παπαδάκης εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για τις ποινές των υπολοίπων κατηγορουμένων. «Είναι υπερβολικά χαμηλές οι ποινές για τους άλλους. Υπάρχει ο κίνδυνος να αφεθούν ελεύθεροι και να παραδοθούν στην ατιμωρησία, 30 με 40 κατηγορούμενοι. Τελικά η φυλακή για ποιον είναι; Για την καθαρίστρια;» σημείωσε σκωπτικά.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι πιθανότατα θα προσφύγει στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών μετά τη λήξη της δίκης για να ασκηθεί έφεση κατά το σκέλος που αφορά τις ποινές των δραστών της υπόθεσης των Αιγυπτίων ψαράδων. «Θα κάνουμε έφεση να δικαστεί από την αρχή η υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων για μεγαλύτερες ποινές» είπε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.