Βόρεια Κορέα: «Μυστήριο και για εμάς ο θάνατος του Αμερικανού φοιτητή»

Βόρεια Κορέα: «Μυστήριο και για εμάς ο θάνατος του Αμερικανού φοιτητή»

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα Παρασκευή πως ο θάνατος του Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ λίγο μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μυστήριο και απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες ότι πέθανε λόγω βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης στη διάρκεια της κράτησής του.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA πως ο Γουόρμπιερ ήταν «θύμα της πολιτικής της στρατηγικής υπομονής» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση του οποίου δεν είχε ζητήσει ποτέ την απελευθέρωσή του.

«Το γεγονός πως ο Γουόρμπιερ πέθανε ξαφνικά, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ με κανονική κατάσταση των δεικτών της υγείας του είναι και για εμάς ένα μυστήριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το KCNA.

Ο Γουόρμπιερ, 22 ετών, συνελήφθη στη Βόρεια Κορέα την οποία επισκεπτόταν ως τουρίστας. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή προσπάθησε να κλέψει μια αφίσα προπαγάνδας από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, σύμφωνα με ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

Επαναπατρίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα με εγκεφαλική βλάβη, σε κωματώδη κατάσταση, και πέθανε τη Δευτέρα.

Γιατροί από τις ΗΠΑ που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα για να τον φέρουν πίσω είχαν παραδεχθεί πως η Πιονγκγιάνγκ «του παρείχε ιατρική θεραπεία και τον επανέφερε στη ζωή όταν η καρδιά του σχεδόν σταμάτησε να χτυπά», δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Αν και ο Γουόρμπιερ ήταν εγκληματίας που διέπραξε μια εχθρική ενέργεια σε βάρος της DPRK [Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας], δεχθήκαμε τα επανειλημμένα αιτήματα της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ και, λαμβάνοντας υπόψη την κακή κατάσταση της υγείας του, τον στείλαμε στην πατρίδα του για ανθρωπιστικούς λόγους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ακριβής αιτία του θανάτου του Γουόρμπιερ παραμένει ασαφής. Αξιωματούχοι στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, όπου νοσηλεύθηκε μετά την επιστροφή του από τη Βόρεια Κορέα, αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες και η οικογένειά του ζήτησε από τον ανακριτή της κομητείας Χάμιλτον την Τρίτη να μην διενεργήσει νεκροψία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter