Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ προκαλεί με νέα πυρηνικά όπλα

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ προκαλεί με νέα πυρηνικά όπλα

Άλλη μία πρόκληση; Μερικές ώρες μετά την καταδίκη «με κατηγορηματικό τρόπο» από τον ΟΗΕ της τελευταίας πυραυλικής δοκιμής του, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ -Ουν δήλωσε σήμερα πως βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, με την Πιονγκγιάνγκ να έχει ως τελικό σκοπό «ένα ισοζύγιο δυνάμεων» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο τελικός σκοπός (…) είναι να κάνουμε τους Αμερικανούς ηγέτες να μην τολμούν ούτε να διανοηθούν πλέον μια στρατιωτική επιλογή εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», επέμεινε ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, μοιάζοντας να αψηφά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Αντιδρώντας στη ρίψη από την Πιονγκγιάνγκ πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία το πρωί της Παρασκευής, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, κεκλεισμένων των θυρών. Και το τελικό ανακοινωθέν του ήταν σαφές, καταδικάζοντας τις «σκανδαλώδεις» και «πολύ προκλητικές» ενέργειες της Βόρειας Κορέας.

«Οι ενέργειες αυτές είναι μια απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ», σύμφωνα με το ΣΑ, που αναφέρεται σε αυτή την τελευταία ρίψη πυραύλου, αλλά και στην έκτη πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο για τον Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν τίθεται θέμα να διακοπεί το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε στο KCNA πως η ρίψη του πυραύλου Hwasong-12 το πρωί της Παρασκευής ήταν επιτυχής και οδήγησε στην αύξηση της «στρατιωτικής πυρηνικής ικανότητας» της χώρας του.

Για τον Ντέιβιντ Ράιτ, φυσικό της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων, «η Βόρεια Κορέα κατέδειξε ότι μπορεί να πλήξει το Γκουάμ (σ.σ. όπου η Ουάσινγκτον κατέχει στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις) με έναν πύραυλό της, αν και το φορτίο του δεν είναι γνωστό», ούτε και η ακρίβειά του.

«Ο Βορράς στέλνει το ακόλουθο μήνυμα: “Δεν τρομάζουμε από καμία κύρωση και οι απειλές μας δεν είναι κενές”», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιανγκ Μου-Τζιν από το Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ.

«Έχουμε φθάσει σχεδόν τον στόχο» (δηλ. την απόκτηση πυρηνικού όπλου), επέμεινε σήμερα ο Κιμ, σύμφωνα με το KCNA: «Πρέπει να δείξουμε σαφώς σε αυτές τις μεγάλες εθνικιστικές δυνάμεις πώς η χώρα μας πέτυχε τον στόχο της να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, και αυτό παρά τις απεριόριστες κυρώσεις τους και τον αποκλεισμό τους».

Αν και εκτιμά πως «δεν είναι ρεαλιστικό για τη Βόρεια Κορέα να φθάσει το πυρηνικό ισοζύγιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ο Γιανγκ Ουκ, αναλυτής του Νοτιοκορεατικού Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο «τη ραγδαία πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ».

«Η τελευταία ρίψη πυραύλου, που έγινε προφανώς από κινητή βάση εκτόξευσης, σημαίνει πως στο εξής ο Βορράς μπορεί να αναπτύξει τον πύραυλό του Hwasong-12 στο πλαίσιο μάχης», υπογράμμισε. «Και σε τρία έως πέντε χρόνια, η Βόρεια Κορέα αναμένεται ότι θα μπορεί να έχει πυρηνικούς πυραύλους ως αποτρεπτική δύναμη».

Μετά την πυρηνική δοκιμή της 3ης Σεπτεμβρίου –μιας ελαχιστοποιημένης βόμβας υδρογόνου κατά τρόπο ώστε να οπλίσει έναν πύραυλο σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ– το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα τη Δευτέρα έναν όγδοο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα επέλεξε να επιβάλει περιορισμούς στις βορειοκορεατιικές εισαγωγές πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων καθώς και να απαγορεύσει τις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ.

Όμως ο βορειοκορεάτης ηγέτης εμφανίζεται περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Την Παρασκευή οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσαν για τη διεξαγωγή «απευθείας διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη επίλυσης αυτής της εξαιρετικά πολύπλοκης κατάστασης αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και πέντε μεγάλες δυνάμεις –τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα–, που ξεκίνησαν το 2003, έχουν παγώσει από το 2008.

Στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ο αμερικανός πρόεδρος προβλέπεται να συζητήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας την Πέμπτη με τον νοτιοκορεάτη και τον ιάπωνα ομόλογό του.

Όμως χωρίς να περιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Παρασκευή για άλλη μία φορά τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους «ισχυρές» στρατιωτικές επιλογές για να απαντήσουν στην «περιφρόνηση» της Πιονγκγιάνγκ «προς τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα».

Μετά τη ρίψη από τον Βορρά τον Ιούλιο δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM), που έμοιαζαν να θέτουν στο βεληνεκές τους ένα ικανό τμήμα της αμερικανικής ηπείρου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να εξαπολύσει «πυρ και οργή». Η Πιονγκγιάνγκ είχε απαντήσει απειλώντας να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους κοντά στο Γκουάμ.

Το Πεκίνο, που καταδίκασε τη ρίψη πυραύλου και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτήρισε την Παρασκευή «ανεύθυνες» τις αμερικανικές επικρίσεις. «Η καρδιά του προβλήματος είναι η αντίθεση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες (…) Δεν είναι η Κίνα η αιτία της κλιμάκωσης της έντασης», δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Χούα Τσουνγίνγκ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter