Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στο «μενού» Βαρβτισιώτη – Πάιατ

Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στο «μενού» Βαρβτισιώτη – Πάιατ

Το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων που αφορά την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σημειώνεται πως με τη στάση κυρίως της Γαλλίας δεν δόθηκε πρόσφατα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. των δύο χωρών με σημαντικές επιπτώσεις σε αυτές και κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία που οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ και την προκήρυξη εκλογών.

Το θέμα λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις καθώς η εξέλιξη ενδυνάμωσε σχετικά τους σκληροπυρηνικούς στη Βόρεια Μακεδονία προκαλώντας το φόβο σοβαρής οπισθοδρόμησης προς την περίοδο του αλυτρωτισμού.

Παρά τις αντίθετες προεκλογικές δηλώσεις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κράτησε πρακτικά μετά τις εκλογές θετική στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας μια σημαντική στροφή διατηρώντας ωστόσο ορισμένες λεκτικές ακροβασίες, κυρίως για την ικανοποίηση ομάδας -ακροδεξιών κυρίως- ψηφοφόρων της.

Δείτε ακόμα: Ο Βαρβιτσιώτης έπαθε… Πρέσπες: Τα πολιτικά ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών… (Video)

Σχετική με τη συνάντηση και η ανάρτηση στο Twitter Του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος κάνει λόγο για «μία εξαιρετική συζήτηση και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τις διμερείς σχέσεις».

Δείτε επίσης: Η αντίδραση της Γαλλίας στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας «μπλοκάρει» και τη Βόρεια Μακεδονία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter