Βόρεια Μακεδονία: Τοποθετήθηκαν πινακίδες για την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Το σχόλιο Κοτζιά

Βόρεια Μακεδονία: Τοποθετήθηκαν πινακίδες για την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Το σχόλιο Κοτζιά

Η Βόρεια Μακεδονία προχώρησε σε άλλη μια κίνηση που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αναφέρεται τοποθετήθηκαν πινακίδες που διευκρινίζουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Η πινακίδα στο μεγάλο άγαλμα στο κέντρο των Σκοπίων φέρει την εξής επιγραφή στην μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα:

«Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Ανάλογες πινακίδες τοποθετήθηκαν στα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας.

Όπως αναφέρεται πάντως, ο Δήμος των Σκοπίων -που είναι και ο υπεύθυνος για την τοποθέτηση των πινακίδων-  θα ενισχύσει την εποπτεία για να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. 

Εφόσον οποιαδήποτε υποδομή ή κτίσμα συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα η Βόρεια Μακεδονία  είναι υποχρεωμένη να προβεί «στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες» ώστε να διασφαλιστεί ο «σεβασμός στην [ελληνική πολιτισμική] κληρονομιά».

Το σχόλιο Κοτζιά μέσω twitter:

«Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ.Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter