Βοσνία: Σύλληψη πέντε εργαζομένων σε μουσεία εγκλημάτων

Βοσνία: Σύλληψη πέντε εργαζομένων σε μουσεία εγκλημάτων

Πέντε εργαζόμενοι δύο μουσείων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στη Βοσνία συνελήφθησαν σήμερα με υποψίες για υπεξαίρεση χρημάτων των ιδρυμάτων αυτών που τιμούν τη μνήμη των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Γιάσμιν Μέσκοβιτς, ηγετικό στέλεχος στις ενώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα των Βοσνίων Μουσουλμάνων στον πόλεμο (1992-1995), είναι μεταξύ των υπόπτων, τόνισε στον Τύπο ο Αζρα Μπάβτσιτς, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του καντονίου του Σαράγεβο.

Γνωστός στη Βοσνία ως πρόεδρος της Ένωσης Βόσνιων πρώην αιχμαλώτων πολέμου, είναι επίσης ένας από τους ιδρυτές του μουσείου που τελούν υπό έρευνα και συμπροεδρεύει της ένωσης που τα διαχειρίζεται.

Οι πέντε συλληφθέντες φέρονται ότι επωφελήθηκαν από ένα σύστημα διπλού ταμείου το οποίο τους επέτρεψε να πωλούν στο κοινό εισιτήρια για είσοδο στο μουσείο τα οποία δεν ήταν εγγεγραμμένα στους επίσημους λογαριασμούς.

Ο Γιάσμιν Μέσκοβιτς «υπάρχει υποψία ότι οργάνωσε, από τον Ιούλιο του 2017, μια ομάδα ατόμων που (…) πωλούσαν συνεχώς πλαστά εισιτήρια, κρατώντας τα χρήματα των εισπράξεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Το μουσείο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στη Βοσνία άνοιξε το 2016 στο Σαράγεβο και έχει γίνει ένας αναμφισβήτητος χώρος μνήμης για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας της Βοσνίας, η οποία πολιορκήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις σερβικές δυνάμεις. Παράρτημα του μουσείου υπάρχει και στο Μόσταρ (νότια), το οποίο εγκαινιάστηκε το 2018.

Το συνολικό ποσό της ζημίας από την απάτη δεν έχει αποκαλυφθεί.

Το κόστος εισόδου στο μουσείο του Σαράγεβο για ενηλίκους είναι 10 βοσνιακά μάρκα (5 ευρώ).

Έρευνες διεξήχθησαν σε 11 τοποθεσίες στο Σαράγεβο, στο Μόσταρ και στην Τούζλα (βορειοανατολικά), δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αστυνομίας Μαρίνα Ζόβιτς.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, και ο Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην τους στρατιωτικός ηγέτης, καταδικάστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για διάπραξη γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, στην οποία περίπου 8.000 Βόσνιοι άνδρες και έφηβοι δολοφονήθηκαν τον Ιούλιο του 1995 από τις δυνάμεις του στρατηγού Μλάντιτς, είναι το μοναδικό επεισόδιο του πολέμου στη Βοσνία που χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter