Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική: Κατάχρηση εξουσίας η απόρριψη του αιτήματος Παπαγγελόπουλου

Εκ προθέσεως παράνομη και αξιόποινη κρίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική την επιμονή ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ως προς τη μη διαβίβαση των ενστάσεων ακυρότητας του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ζητώντας παράλληλα να λάβουν τα αντικρουόμενα πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή.

Τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Προανακριτική κατέθεσαν αίτηση προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, επισημαίνοντας δυο πράγματα:

«Πρώτον, η αίτηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή με την οποία ζητά την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβήτησεωνπου, κατά την κρίση του που έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης ΠΡΕΠΕΙ να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημ/κών Αθηνών. Μόνο αυτό έχει κατά νόμο αρμοδιότητα να δεχτεί ή να απορρίψει την αίτηση αυτή».

Και επισημαίνουν: «Αν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θέσει στο αρχείο την ανωτέρω αίτηση του Δ. Παπαγγελόπουλου και δεν προωθήσει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημ/κών και αν προχωρήσει χωρίς την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο στην σύνταξη πορίσματος και η Ολομέλεια της Βουλής στην λήψη απόφασης για άσκηση ποινικής δίωξης, αυτά θα είναι και εκ προθέσεως παράνομα, αλλά και αξιόποινα».

Κρίνουν δε ότι «πράγματι δεν έχουμε τη νομική δυνατότητα ή τη δικονομική ευχέρεια να κρατήσουμε ή να θέσουμε στο αρχείο την παραπάνω αίτηση του ¨υπόπτου¨ Δ. Παπαγγελόπουλου και να μην την αποστείλουμε στο Συμβούλιο Πλημμελειδικών. Σε περίπτωση που δεν αποσταλεί διαχωρίζουμε εμφατικά και ρητά τη θέση μας, και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε σας ως Πρόεδρο και στη διαμορφωμένη στην Επιτροπή πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ».

Ως προς το δεύτερο σημείο, υπογραμμίζουν το εξής: «Δεύτερον, πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα των ΜΜΕ πως οι δύο Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούσαν τις πιθανές ευθύνες των Εισαγγελέων Διαφθοράς έχουν αποστείλει πόρισμα ή πορίσματα προς τον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών για ενέργειές τους (;), χωρίς η Επιτροπή μας που ερευνά ευθύνες του ηθικού αυτουργού (Δημητρίου Παπαγγελόπουλου) αυτών των Εισαγγελέων Διαφθοράς που ονομάζονται φυσικοί αυτουργοί να έχει παραλάβει το πόρισμα ή τα πορίσματα των δύο Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου».

Κατά το σκεπτικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται αντιληπτό ότι τα πορίσματα των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου αποτελούν sine qua non (εκ των ων ουκ άνευ) έγγραφα για την κατάφαση οποιασδήποτε περαιτέρω ενέργειάς τους, δεδομένου του παρακολουθηματικού χαρακτήρα της ευθύνης του ηθικού αυτουργού σε σχέση με την αντίστοιχη του φυσικού αυτουργού.

Και ζητούν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γ. Μπούγα:

1) «Να εγγράψετε όλα τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην παραπάνω αίτηση του «υπόπτου» Δημητρίου Παπαγγελόπουλου στην ημερήσια διάταξη μίας έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής μας, άλλως να αποστείλετε-διαβιβάσετε άμεσα την αίτηση αυτή προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, προς το οποίο απευθύνεται και όπως σχετικά αιτείται με την σχετική αίτησή μου ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος.

2) Αναβάλλετε τη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2020 μέχρις ότου αποσταλεί το αποτέλεσμα της έρευνας των δύο Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για τους φυσικούς αυτουργούς –Εισαγγελείς Διαφθοράς».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.