Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Διαμαρτυρία στο ΕΣΡ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν για σεξισμό την «Ελληνοφρένεια» - Η απάντηση του Θύμιου Καλαμούκη

Επιστολή στο ΕΣΡ υπογράφουν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των κρουσμάτων εκπομπών με σεξιστικό λόγο και την αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων. Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια της 30/5/2017 τηλεοπτικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια», «στο όνομα της σάτιρας» γυναίκα-υπάλληλος της Βουλής βρέθηκε, κατά την άσκηση των καθηκόντων της και χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, στο στόχαστρο ντουμπλαρισμένων κακεντρεχών σχολίων με εμφανές σεξουαλικό περιεχόμενο. 

Σχόλια τα οποία, σύμφωνα με τους βουλευτές σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται στη λογική της σάτιρας. Οι βουλευτές διαβιβάζουν στο ΕΣΡ και το σχετικό απόσπασμα από τη συγκεκριμένη εκπομπή και υπογραμμίζουν ότι παρόμοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και σεξιστικής εικόνας τείνουν να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας σε πλείστες όσες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές

«Η ραδιοτηλεόραση δεν είναι μόνον μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας αλλά είναι, ταυτοχρόνως, και φορέας ιδεολογίας καθώς αποτυπώνει και, συνεπώς, αναπαράγει κοινωνικές ανισότητες - στην προκείμενη περίπτωση, έμφυλες διακρίσεις», αναφέρουν οι βουλευτές και προειδοποιούν ότι «η αναπαραγωγή έμφυλων στερεότυπων, η σεξιστική εικόνα και η σεξιστική γλώσσα οδηγούν, τελικά, όχι μόνο σε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών αλλά, εν τέλει, απενοχοποιούν τη σεξουαλική βία». Τονίζουν επίσης ότι «ο σεξισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, είναι όχι μόνο υπονομευτικός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά λειτουργεί, εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας». Οι βουλευτές ζητούν από το ΕΣΡ να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του σεξιστικού λόγου και της σεξιστικής εικόνας, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την προώθηση της πραγματικής ισότητας των φύλων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή στο ΕΣΡ απέστειλε και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου καταγγέλλοντας ότι στην τηλεοπτική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» προβλήθηκε βίντεο, το περιεχόμενο του οποίου προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια γυναίκας-υπαλλήλου της Βουλής. Ο γενικός γραμματέας της Βουλής επισημαίνει μάλιστα στο ΕΣΡ ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ή μεμονωμένο, μιας και έχουν υπάρξει και άλλα δείγματα σεξιστικού λόγου σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Από την πλευρά του, ο Θύμιος Καλαμούκης δήλωσε στο documentonews.gr, ότι "στην επιστολή γίνεται αναφορά σε κοινωνικές ανισότητες, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Οι πάντες μπορούν να μας κατηγορήσουν για υπέρβαση στη σάτιρα στα συγκεκριμένα θέματα, αλλά οι βουλευτές που ψήφισαν τρίτο μνημόνιο και διατήρησαν τα δύο προηγούμενα είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν τέτοιου είδους σχόλια."

Δείτε το σχετικό απόσπασμα περίπου στο 12:50 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.