Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν Βρούτση για την εκ περιτροπής εργασία

Τα μείζονα προβλήματα του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, που αφορούν χιλιάδες εργαζομένους σε όλες ανεξαιρέτως τις πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού, φέρνουν στη Βουλή 54 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Βουλευτού Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νίνας Κασιμάτη.

Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, θέτοντας στο επίκεντρο τις δημιουργηθείσες δύο ταχύτητες εργαζομένων λόγω των μέτρων COVID-19 και την ανάγκη για άμεση οικονομική ενίσχυση των χαμηλόμισθων στους οποίους έχει επιβληθεί καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και των οποίων οι αποδοχές καταλήγουν κατώτερες των 800/533 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αφού ο καθαρός μισθός για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, επί παραδείγματι άγαμου χωρίς προϋπηρεσία, από 546 ευρώ με το μέτρο της εκ περιτροπής μπορεί να κατέρχεται στα 273 ευρώ. Και γίνονται δραματικά κατώτερες όταν πρόκειται για συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Σχετικά με τις αναγκαίες οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέφθηκαν για τους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν να επεκταθεί το δικαίωμα υπαγωγής και στους εργαζομένους σε εκ περιτροπής εργασία, καθώς σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης αυτοί έχουν αποκλειστεί από τις ελαφρύνσεις ενώ η μείωση των αποδοχών τους είναι προδήλως μεγαλύτερη.

Επίσης, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επέτρεψε την εκ περιτροπής εργασία και στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το ήμισυ της αμοιβής από ημιαπασχόληση συνιστά «αμοιβή εξαθλίωσης» και γι’ αυτό ζητούν τροποποίηση του άρθρου 9 της από 20.03.2020 ΠΝΠ, ώστε να καταργηθεί αναδρομικά η δυνατότητα εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, καθώς με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας ο καθαρός μισθός για τετράωρες συμβάσεις μερικής απασχόλησης μπορεί να φτάνει τα 136,91 ευρώ. Τονίζουν δε, ότι η πανδημική κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων και αιτία για απολύσεις, τόσο κατά την διάρκειά της όσο και στη συνέχεια, και ότι γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη κρατική παρέμβαση στην οικονομία και ρύθμιση της αγοράς εργασίας σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Τέλος, εκ νέου επαναφέρουν το αίτημά τους για ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας όπως απαιτείται σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να διενεργούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας ειδικά αυτήν την περίοδο που λόγω της πανδημίας αναπροσαρμόζονται οι εργασιακές σχέσεις, και υπενθυμίζουν την από 8/8/2019 εκπρόθεσμη υπουργική τροπολογία υποβάθμισης του ΣΕΠΕ, το οποίο μετά και την άρση της υποχρέωσης υποβολής των εντύπων Ε4 για το συμπληρωματικό ωράριο δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ούτε καν την αδήλωτη εργασία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.