Βουλγαρία: Παραίτηση του Υπ. Γεωργίας για σκάνδαλο με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις

Βουλγαρία: Παραίτηση του Υπ. Γεωργίας για σκάνδαλο με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις

Δεκτή έγινε από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, η παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, Ρούμεν Ποροζάνοφ. Ο κ. Ποροζάνοφ υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων σε ένα πρόγραμμα του κρατικού ταμείου Γεωργίας -φορέας ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο- στο οποίο ο κ. Ποροζάνοφ υπήρξε διευθυντής πριν γίνει υπουργός. 

Στη διάρκεια της θητείας του κ. Ποροζάνοφ, ως επικεφαλής του Ταμείου, δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ ως επιδοτήσεις, οι οποίες πλέον τέθηκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητικών αρχών, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο “ΒΤΑ”.

Ο κ. Ποροζάνοφ βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου που αφορά αγορές πολυτελών κατοικιών και την κατασκευή ξενώνων με ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα από διαδικτυακή ερευνητική ιστοσελίδα που δημοσίευσε τα ψευδή -όπως έκρινε και η επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς – στοιχεία στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας του κ. Ποροζάνοφ.

Η παραίτηση του κ. Ποροζάνοφ γίνεται δύο εβδομάδες έπειτα από την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για πιθανή απάτη με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία προορίζονταν για την αγροτική ανάπτυξη.

Τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ότι ο κ. Ποροζάνοφ αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα το 2004, πολύ χαμηλότερο από την αγοραία τιμή και ότι δεν δήλωσε τις συμφωνίες για την απόκτηση ακινήτων που πραγματοποίησε η σύζυγός του το 2017.

Χθες, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός πρότεινε τη βουλευτή του GERB, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας και Τροφίμων, Ντεσισλάβα Τάνεβα, για τη θέση της υπουργού Γεωργίας.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι όπου υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν και ξεκαθάρισε πως “οι παραβάτες θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη”. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι “όποιος καταχραστεί ευρωπαϊκούς πόρους θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη”.

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter