Βουλγαρία: Παράταση ζωής για τον δεύτερο αντιδραστήρα του Κοζλοντούι

Οι βουλγαρικές αρχές παρέτειναν σήμερα για μια δεκαετία την άδεια λειτουργίας του δεύτερου αντιδραστήρα του μοναδικού πυρηνικού εργοστασίου της χώρας, στο Κοζλοντούι, το οποίο είχε κατασκευαστεί κατά τη σοβιετική εποχή.

Ο αντιδραστήρας, η άδεια λειτουργίας του οποίου έληγε το 2021, πέρασε επιτυχώς τις δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε από τη ρωσική εταιρεία Rosatom και τη γαλλική EDF, σύμφωνα με τη βουλγαρική υπηρεσία ελέγχου των πυρηνικών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του σταθμού, Νάσκο Μίχοβ, υποστήριξε ότι η μονάδα είναι σε θέση να λειτουργήσει για άλλα 30 χρόνια, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ο άλλος αντιδραστήρας που λειτουργεί ακόμη στο Κοζλοντούι πήρε παράταση "ζωής" για άλλα δέκα χρόνια το 2017. Οι αντιδραστήρες 1-4, που κρίθηκαν απαρχαιωμένοι, έκλεισαν το 1998 και το 2006, κατόπιν αιτήματος της ΕΕ, που είχε θέσει αυτόν τον όρο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.