Βουλή: Άγριες κόντρες κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για ΔΟΛ, Novartis, Siemens και Κήρυκα

Βουλή: Άγριες κόντρες κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για ΔΟΛ, Novartis, Siemens και Κήρυκα

Σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας

μιλώντας για «SIEMENS, NOVARTIS και Κήρυκες» και σημειώνοντας ότι φτερνίζονται στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, και κρυολογεί η Ν.Δ στην Αθήνα.

Αποτελεί «θράσος να μας εγκαλείτε για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που εσείς συσσωρεύσατε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τα αγροτικά ζητήματα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στην Βουλή που έγινε με πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Άσκησε δριμύτατη κριτική στα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά στην Νέα Δημοκρατία. «Ο κόσμος θυμάται πολύ καλά ποιοι είσαστε και ποιος μας έφερε σε αυτό το χάλι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «η SIEMENS, η ΝOVARTIS, οι Κήρυκες και τα θαλασσοδάνεια σκάνε το ένα μετά το άλλο». Επισήμανε πως «εσείς που διαμαρτύρεστε για τα πλεονάσματα είχατε συμφωνήσει πλεονάσματα 4,5% για το 2015,2016,2017».

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δόθηκε τον Δεκέμβρη: «Σιγά τα αίματα και σιγά την συμφωνία της αλήθειας» τόνισε αναφερόμενος στην Ν.Δ «την παλικαριά σας την είδε ο ελληνικός λαό όταν φτερνίστηκαν στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα. Όχι μόνο δεν ψηφίσατε (σ.σ την τροπολογία για το έκτακτο επίδομα) αλλά δείξατε και χαιρεκακία».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις εξελίξεις σχετικά με τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις τονίζοντας πως «η ίδια η απόφαση στου ΣτΕ λέει ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί». ‘Εθεσε ερώτημα στην Ν.Δ: «Θα είστε για δεύτερη φορά απέναντι στο να μπει τάξη σε αυτό τον τόπο;»

Για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση είπε πως «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων». Επίσης απευθύνθηκε στον Κ.Μητσοτάκη σημειώνοντας: «Εσείς που μας καλείτε να κλείσουμε άρον – άρον την αξιολόγηση, συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Θέλετε να συνεχίσει το καθεστώς εξαίρεσης από τους εργασιακούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη».

Κυπριακό

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση «χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο Α.Τσίπρας είπε ότι στη Γενεύη συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, σημείωσε πως αναζητεί λύση «χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις». Επισήμανε πως «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που να διαφαίνεται ο ορίζοντας λύσης άμεσα», όμως είπε, «ανταλλάχθηκαν χάρτες μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, αν και οι διαφορές παραμένουν», ενώ «μπήκαν στην ατζέντα τα θέματα της ασφάλειας κι αυτό είναι μία μεγάλη διπλωματική επιτυχία».

Αγροτικό:  Ενισχύσεις 3,7 δις το 2016 στους αγρότες

Ενισχύσεις ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν μέσα στο 2016 στους αγρότες τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.‘Όπως είπε αν και «τα πρώην κυβερνητικά κόμματα μας παρέδωσαν στον τομέα των ενισχύσεων πρόστιμα και καταλογισμούς που έφταναν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ» ως «αποτέλεσμα συστηματικής πελατειακής κακοδιαχείρισης» και «οι εκκρεμότητες φτάνουν έως και την 10ετία» τελικά καταβλήθηκε το εν λόγω ποσό. Τόνισε ότι «με στοχευμένες ενέργειες και προσπάθειες για πρώτη φορά στην ιστορία οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς» και «το συνολικό ποσό μέσα στο 2016 είναι 3,7 δις ευρώ» που «μπήκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών. Ένα ποσό ρεκόρ από τότε που υπάρχει αγροτική πολιτική».

Συνολικά ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η αγροτική οικονομία μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι δεδομένη αυτή» όμως «δεν έβρεξε από τον ουρανό ανάπτυξη έγινε με σχέδιο και δουλειά». Επίσης πρόσθεσε «οι αποζημειώσεις του ΕΛΓΑ 144 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο» ενώ «η επιστροφή πετρελαίου ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθεί στις επόμενες 15 μέρες». 

‘Οσον αφορά το φορολογικό καθεστώς των αγροτών ο Α.Τσίπρας επισήμανε ότι «δρομολογήσαμε αφορολόγητο έως τα 9,5 χιλιάδες ευρώ» ενώ τα φορολογικά οφέλη υπερκαλύπτουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τις οποίες επιβαρύνθηκε ο αγροτικός κόσμος. Ειδικά για το ασφαλιστικό καθεστώς ο Α.Τσίπρας σημείωσε ότι οι αγρότες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Κ.Μητσοτάκης: Κλείστε τώρα την αξιολόγηση

Δήλωσε «ανήσυχος» για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ ενώ υποστήριξε ότι «είναι αντισυνταγματικός» ο νόμος Παππά.

Να κλείσει τώρα η αξιολόγηση απαίτησε στην ομιλία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την αγροτική οικονομία στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης,. Παράλληλα δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ενώ – παρά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ- υποστήριξε ότι «είναι αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά». Επανέφερε επίσης το αίτημα για την διενέργεια εκλογών.

Ο Κ.Μητσοτάκης μίλησε για «εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα στον ΔΟΛ», λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τον τύπο και έρχεται σε συμφωνίες με εκδότες ενώ «άλλους τους εκβιάζετε χρησιμοποιώντας τις δικαστικές τους εκκρεμμότητες». Αναφερόμενος ειδικά στον ΔΟΛ σημείωσε ότι «χρησιμοποιήσατε αυτές τις εκκρεμότητες για να εγκαταστήσετε τοποτηρητή τον κ.Μουλόπουλο». Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε στην ομιλία του την άποψη ότι «ο νόμος Παππά έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το συνταγματικό δικαστήριο».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ σημείωσε πώς η σημερινή είναι «η πιο αδίστακτη και επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα από την μεταπολίτευση και μετά». Αναφέρθηκε σε συνολική προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης μιλώντας για «φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών» και «δάνεια της Τράπεζας Αττικής και τα βοσκοτόπια». Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα σημείωσε πως τους εκδότες «πρώτα τους καταγγείλατε όλους ως διαπλεκόμενους, μετά τους συναντούσατε στα κρυφά» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «ο ορισμός της διαπλοκής».

Ο Κ.Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ του άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης λέγοντας πως «η μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθιστά δυσχερή την εφαρμογή του προγράμματος» προσθέτοντας πως «όσο καθυστερούμε τόσο αναβάλλουμε την ανάπτυξη της οικονομίας». Πρόσθεσε ότι «κινδυνεύουμε να ζήσουμε το «καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «με το ένα μάτι στραμμένο στους πιστωτές και με το άλλο στις συνιστώσες». ​

Φώφη Γεννηματα: Φτιάχνετε το ΣΥΡΙΖΑ NEWS

Με αναφορές στις εξελίξεις στον ΔΟΛ ξεκίνησε την ομιλία στην Βουλή για την αγροτική οικονομία, η Φώφη Γεννηματά, με πρωτοβουλία της οποίας διεξάγεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση δήλωσε πως «γνωρίζει όλοι η Ελλάδα ότι δεν μπορέσατε να φτιάξετε τον ΣΥΡΙΖΑ Channel και τώρα θέλετε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ NEWS». Πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός που βρυχάται κατά της διαφθοράς έγινε γάτα Ιμαλαΐων». «Πρώτη φορά τέτοια ντροπή για την αριστερά» δήλωσε η Φ.Γεννηματά. Τέλος για τα αγροτικά σημείωσε πως «οι αγρότες συζητούν κινητοποιήσεις. Εμείς δεν περιμένουμε να πάμε να πηδήξουμε πάνω στα τρακτέρ και να λαϊκίσουμε όπως κάνατε εσείς»​

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής 

Την στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των αγροτών εξέφρασε ο γ.γ του κόμματος Δ.Κουτσούμπας. Όπως τόνισε «στις 23 Γενάρη, όπως έχουμε πληροφορηθεί, οι αγρότες έχουν δώσει το ραντεβού τους στα μπλόκα». Ο Δ.Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι «πρόκειται για θέμα εισβολής και κατοχής» και εκφράζοντας ανησυχία για «διχοτομικές λύσεις». ​

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Ψυχάρης παραδίδει τον ΔΟΛ στον έμπιστο του κ. Τσίπρα

Η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει τον ΔΟΛ στον όμιλο Μπόμπολα υποστήριξε στην ομιλία του ο Στ.Θεοδωράκης. Όπως είπε «ο κ.Ψυχάρης πέρασε την πόρτα του ανακριτή ενώ πριν έβγαλε ανακοίνωση και παραδίδει τον ΔΟΛ στον έμπιστο του κ.Τσίπρα» πρόσθεσε ότι η Ρ.Δούρου «ανέθεσε την ανάπλαση του φαληρικού δέλτα στον κ.Μπόμπολα. Είναι γνωστό ότι ο κ.Μπόμπολας θέλει να αναλάβει κάποια στιγμή τον ΔΟΛ».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται πιο ισχυρό με τον Γιωργάκη» είπε στην Βουλή, ο πρόεδρος της Ε.Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Υποστήριξε μάλιστα ότι το κόμμα του αποκλείεται από τα μέσα ενημέρωσης επειδή «υπάρχει σχέδιο να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ ως κεντρώο». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter