Βουλή: Απόσυρση της μείωσης προσωπικού στα κανάλια ζητούν δημοσιογραφικοί φορείς

Βουλή: Απόσυρση της μείωσης προσωπικού στα κανάλια ζητούν δημοσιογραφικοί φορείς

Την αφαίρεση της διάταξης από το νομοσχέδιο Πέτσα – Λιβάνιου που αποτελεί αίτημα των καναλαρχών και προβλέπει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς από 400 σε 340 ζήτησαν κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι πρόεδροι των ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ και ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Έλενα Ριζεάκου, ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω ρύθμιση θα επιφέρει «με μαθηματική ακρίβεια» απολύσεις, γεγονός που με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για τα Ταμεία και ελαστικοποίηση των εργασιακών συνθηκών. «Κι όλα αυτά, σε μια συγκυρία που τα κανάλια έχουν πολλαπλώς ενισχυθεί» παρατήρησε και ζήτησε την αναθεώρηση της διάταξης. «Δεν γίνεται να χάσουμε κι άλλες θέσεις εργασίας» έκρινε.

Δείτε επίσης: Γκρίνια από τον πρόεδρο της ένωσης καναλαρχών παρά τις λίστες και την έκπτωση 98% για τις άδειες

«Να αφαιρεθεί η διάταξη»

Η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ζήτησε κι εκείνη την αφαίρεση της επίμαχης ρύθμισης. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «60 συνάδελφοι οδηγούνται στον καιάδα των εταιρειών παραγωγής, χωρίς δικαιώματα, συμβάσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. 60 συνάδελφοι μας σε κάθε σταθμό αντιμετωπίζουν την δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας. Να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Η ΕΣΗΕΑ την απορρίπτει. Δεν μπορούμε να αφεθούν τα δελτία ειδήσεων και εν γένει η ενημέρωση σε εταιρείες παραγωγής. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ωφελούνται με επενδυτικά κίνητρα».

«Έρχονται απολύσεις»

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, στηλίτευσε τη μείωση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια μέσω του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «ο νομοθέτης δίνει σαφέστατα κίνητρα για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων». Κατά τα λεγόμενά του, πριμοδοτούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας, αφού προβλέπονται 20 μεροκάματα αντί για 25. «Φτιάχνετε νέους Γκάουλαϊτερ και νέες ιερές αγελάδες στην ΕΡΤ, όπως έλεγε ο Κεδίκογλου» σχολίασε αναφορικά με την απελευθέρωση των μισθών στα golden boys ΕΡΤ και ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Να παραμείνει ως έχει ο αριθμός εργαζομένων»

Και από την πλευρά του ΕΔΟΕΑΠ, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σταύρος Καπάκος, ζήτησε να παραμείνει ο αριθμός των εργαζομένων στους 400. «Οι διαβεβαιώσει που δίνονται είναι σημαντικές αλλά μπορούν να αλλάξουν. Άλλο οι διαβεβαιώσεις και άλλο ο νόμος» προειδοποίησε και παρέθεσε το γαλλικό μοντέλο: «αριθμός εργαζομένων, ιστορικότητα και ρυθμό φύλων έκδοσης» ως λύση για τα διαφανή κριτήρια στήριξης του Τύπου. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter