Βουλή: Εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Δείτε LIVE την ψηφοφορία

Βουλή: Εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Δείτε LIVE την ψηφοφορία

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπειτα από την ολοκλήρωση της ονομαστικής – φανερής ψηφοφορίας, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες προθέσεις των πολιτικών αρχηγών, την επιλογή του πρωθυπουργού θα στηρίξουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ. Γεγονός που σημαίνει ότι ο στόχος -κατά τις συνταγματικές επιταγές- των 200 ψήφων θα ξεπεραστεί κατά πολύ. Συγκεκριμένα, η Αικ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει μέχρι 265 ψήφους, δεδομένης της μη υπερψήφισης της μοναδικής υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα από το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και την Ελληνική Λύση. Η απουσία του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί την μόνη παραφωνία για την συμπολίτευση, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, με την επιστολική του ψήφο να μην προσμετράται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Διαδικασία και ψηφοφορία

Η διαδικασία εκλογής της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προβλέπει ομιλίες από τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ως προς την ψηφοφορία, οι βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα είτε να ψηφίσουν την κ. Σακελλαροπούλου είτε να δηλώσουν «παρών». Αλλιώς, έχουν τη δυνατότητα να απουσιάζουν από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Αρνητικά και θετικά ρεκόρ ψήφων για ΠτΔ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί με το τρίτο τη τάξει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ιστορία του θεσμού. Την πρώτη θέση κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας με 279 ψήφους, ενώ ο ίδιος βρίσκεται και στην δεύτερη θέση λόγω της επανεκλογής του, το 2010, με 266 ψήφους. Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος -μέχρι και την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας- διατηρεί την τρίτη θέση με 181 ψήφους. Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εκλέχθηκε με τις λιγότερες ψήφους είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1990, με 153 ψήφους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter