Βουλή για Σκάνδαλο Novartis: Ερώτηση από τον Ν.Νικολόπουλο για τις αποκαλύψεις του Documento

Βουλή για Σκάνδαλο Novartis: Ερώτηση από τον Ν.Νικολόπουλο για τις αποκαλύψεις του Documento

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με το σκάνδαλο Novartis κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος το δημοσίευμα του Documento. Συγκεκριμένα, ζητά από τον υπουργό «να εξειδικεύσει τη θέση της Κυβέρνησης στις δημόσιες αναφορές που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, για το σκάνδαλο της Novartis, την πιθανή εμπλοκή του Άδωνη Γεωργιάδη και την κάλυψη που παρέχει στον πρώην Υπουργό ο Πρόεδρος του κόμματός του Κυριάκος Μητσοτάκης».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην ερώτηση του:

«Πριν λίγες ημέρες η Κυβέρνηση, δημόσια, δήλωσε ότι το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας NOVARTIS είναι πολύ μεγαλύτερο από το σκάνδαλο SIEMENS, το οποίο ήδη αποτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για την υπόθεση αυτή, που πραγματικά συγκλονίζουν.Σύμφωνα με αυτά, στο σκάνδαλο αυτό φέρονται εμπλεκόμενα πολιτικά στελέχη, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι και χιλιάδες γιατροί, μεταξύ αυτών καθηγητές Πανεπιστημίων, διευθυντές κλινικών, παράγοντες της ελεγκτικής διαδικασίας τιμών και φαρμάκων κλπ και κατά τα δημοσιεύματα, ο αριθμός των εμπλεκομένων μπορεί να φτάνει και στις επτά χιλιάδες (7000).

Η εφημερίδα Documento, με υπογραφή του μαχητικού δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και συνεργατών του αναφέρει ότι: «Ο πρώην Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης υπέγραψε λίγα μόλις 24ωρα πριν φύγει από το Υπουργείο Υγείας, στις αρχές Ιουνίου του 2014, αποφάσεις, που με τρικ διατυπώσεων, εν τέλει ωφελούν την συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ίσως και στο ποσό μαμούθ των 65 εκατομμυρίων». Ο ίδιος ο κ. Α. Γεωργιάδης απάντησε σύμφωνα με την εφημερίδα: «Το «δώρο» αυτό «επέστρεψε» στο δημόσιο με rebate, που υπάρχει σε κάποιο νόμο δικό του ή του διαδόχου του κ. Μ. Βορίδη και ότι με την μη έκδοση 2 δελτίων τιμών το 2015 «χαρίστηκαν» σε φαρμακοβιομηχανίες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Επειδή το Μέγαρο Μαξίμου ζητά δημόσιες απαντήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Γεωργιάδη, επί των ανωτέρω αποκαλύψεων και συγκεκριμένα για τις βαρύτατες καταγγελίες, που μιλούν για «”δώρο” ύψους 65 εκ. ευρώ του πρ. Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη προς τις φαρμακοβιομηχανίες, σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων, μία μόλις μέρα πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο», το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος πιστεύει ότι αποτελεί υποχρέωση του πρωθυπουργού και δη, του αρμόδιου Υπουργού, να ενημερώσουν άμεσα την Βουλή των Ελλήνων και έτσι να πληροφορηθούν άμεσα οι Έλληνες πολίτες και δη οι ασφαλισμένοι, πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα.

Κύριε Υπουργέ καλείστε να απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα:

1. Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους, που έφερε ως μοναδική αλλαγή την κατάργηση της έκπτωσης 13%, αποτελεί όντως σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος που ωφέλησε κυρίως την φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS;

2. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας ήλεγξαν και κοστολόγησαν ότι με την συγκεκριμένη απόφαση του κ. Α. Γεωργιάδη επιβαρύνθηκε το Ελληνικό Δημόσιο και οι ασφαλισμένοι με 65 εκ. ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου, εάν ναι, γιατί ακόμη δεν έχετε στείλει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη και γιατί δεν διατάξατε ΕΔΕ για όλους τους συνεργούντες υπαλλήλους του Υπουργείου σας;»​

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter