Βουλή: Η υπόθεση Παπαντωνίου – Ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί – Το απόγευμα μυστική ψηφοφορία – Live

Βουλή: Η υπόθεση Παπαντωνίου – Ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί – Το απόγευμα μυστική ψηφοφορία – Live

Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης των μελών της Προανακριτικής προς την Ολομέλεια, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να παραπεμφθεί και να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.

Σε αυτό το σκεπτικό του πορίσματος της Προανακριτικής, που, σημειώνεται, ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, κινούνται και οι σημερινές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, με διαφορετικές ωστόσο πολιτικές προσεγγίσεις.

Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» το οποίο, τόνισε, δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου.

«Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου πήγαινε σε Ειδικό Δικαστήριο δεν θα διαρκούσε πάνω από πέντε λεπτά η συζήτηση για το αδίκημα της απιστίας γιατί έχει παραγραφεί». Παράλληλα ο κ. Κοντογιαννίδης, υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική 8ετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

«Αν προσθέσουμε το Χρηματιστήριο, τα Ολυμπιακά έργα και τα εξοπλιστικά φτάνουμε σε ένα ιλιγγιώδες ποσό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «κάνει προσπάθεια να μην ακουμπηθεί η περίοδος του Κώστα Σημίτη».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής της Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, επέλεξε να αφήσει υπόνοιες και να χαράξει σκιές, ενώ γνώριζε από την αρχή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια, και η απάντηση όπως είπε είναι ότι «με την πλήρη κατάρρευση της αντιμνημονιακής της πολιτικής στήνει διαχωριστικές γραμμές διαφάνειας, σταυροφόρων κάθαρσης, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά του προβλήματα».

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης. Διαφάνεια, απονομή δικαιοσύνης και χρηστή διαχείριση ζητά ο κόσμος. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τέτοιες βόμβες κρότου λάμψεις που είναι ατελέσφορες», κατέληξε ο κ. Δαβάκης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται αργά το απόγευμα, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για την έγκριση της πρότασης της Προανακριτικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 151 βουλευτές.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, παρότι δικαιούται να μιλήσει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί ενώπιον των μελών της τον εαυτό του, επέλεξε να στείλει υπόμνημα, όπως είχε κάνει και στην Προανακριτική Επιτροπή.

Στο υπόμνημά του ο κ. Παπαντωνίου, κάνει λόγο μεταξύ άλλων, για «συκοφαντική δυσφήμιση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».«Το μεγαλύτερο, το τεράστιο σκάνδαλο είναι να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα μαλλιά της κεφαλής του για εξοπλισμούς που δεν υπηρετούν κατά κύριο λόγο την άμυνά του», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παφίλης, το ΚΚΕ ούτε έχει, ούτε είχε ποτέ κανέναν δισταγμό να πει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για ενδεχόμενες ευθύνες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο ερευνά η Δικαιοσύνη, γιατί το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. «Θεωρούμε, και θα το αποδείξει και η πορεία, ότι δεν έγινε ουσιαστική διερεύνηση για ένα θέμα που είναι τεράστιο, το θέμα των εξοπλισμών», πρόσθεσε.

Αφού σημείωσε πως ήταν γνωστό από την αρχή ότι το αδίκημα της απιστίας ήταν παραγραμμένο και ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αφορά τη Δικαιοσύνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε πως «αν υπήρχε πολιτική βούληση, που δεν θα αφορά μόνο τον κ. Παπαντωνίου αλλά γενικά το θέμα των εξοπλισμών», θα μπορούσε να κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει σε βάθος, όλη την ιστορία των εξοπλισμών και τα τεράστια σκάνδαλα, «εντός ή εκτός εισαγωγικών».

«Οι μίζες συνδέονται με όλη τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, είναι το δέσιμο των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων με την πολιτική εξουσία που έχουν», είπε ο κ. Παφίλης και κατέληξε επισημαίνοντας πως είναι «δοκιμασμένη αυτή η συνταγή», όταν παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα να πετιούνται «φωτοβολίδες».

«Ο πρώην υπουργός δεν θα προστατευθεί από ειδικές και ευνοϊκές διατάξεις και ρυθμίσεις που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης, αλλά θα αντιμετωπιστεί όπως ένας απλός πολίτης», τόνισε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης, επισημαίνοντας πως με την παραπομπή των δικογραφιών στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών διασφαλίζεται η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότητα απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους-δικαίου.

Ο κ. Κατσίκης υπογράμμισε ότι «η απόφαση να χυθεί άπλετο φως στην περίοδο Σημίτη-Γιάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας ίσως συνετελέσθη η μεγαλύτερη λεηλασία δημοσίου χρήματος με τις συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, είναι ειλημμένη» και προσέθεσε πως αυτή η υπόθεση- όπως και άλλες- αφορά χρήματα του ελληνικού λαού που κατασπαταλήθηκαν επί σειρά ετών, στερώντας από τη χώρα πολύτιμους πόρους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι οι αποστολές στη Δικαιοσύνη των «περίεργων και αμαρτωλών συμβάσεων» αποδείχθηκε πως δεν ήταν κενές περιεχομένου και κάλεσε το σύνολο του Σώματος να ψηφίσει την παραπομπή του πρώην υπουργού στην ποινική δικαιοσύνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter