Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τις δασικές εκτάσεις – Σύντομα προς ψηφοφορία

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τις δασικές εκτάσεις – Σύντομα προς ψηφοφορία

Η τροπολογία που ρυθμίζει το θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών κατατέθηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης στην Βουλή και συγκεκριμένα σε νομοσχέδιο κύρωσης περιβαλλοντικής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίες με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται, «συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν ανακόπτεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, διασφαλίζεται η συνταγματική κατοχύρωση των αναδασωτέων εκτάσεων».

Με βάση τα προβλεπόμενα, μεταξύ άλλων, παρατείνεται κατά 30 ημέρες, η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων και φθάνει στις 90 ημέρες. Επίσης, ορίζεται πως οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων αποφαίνονται και για τον δασικό ή μη χαρακτήρα εκτάσεων. Παράλληλα, προβλέπεται πως εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν ή αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις για τις οποίες είναι υποχρεωτική η εφαρμογή αυτεπάγγελτα της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία άρσης αναδασώσεων .

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία για τις προτάσεις της, που συνίστανται στην αναβολή της διαδικασίας έως το 2019, καθώς και στην δυνατότητα να έχουν οι επιτροπές αντιρρήσεων την δυνατότητα να εξετάζουν θέματα άρσης αναδάσωσης.

Ο Σ.Φάμελος σημείωσε πως αυτό συνιστά έναν «ευρύ αποχαρακτηρισμό εκτάσεων εντός αναδασωτέων περιοχών», τονίζοντας πως «αυτή ήταν η πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας». Μάλιστα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σε όσους έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις από την δασική νομοθεσία να μην τις πληρώσουν» και «να μην επιβάλλονται πρόστιμα για την δασική νομοθεσία». Όπως είπε, αυτό θα είναι ένα «μεγάλο παράθυρο στην αυθαιρεσία» και «παράθυρο για τους καταπατητές», ενώ το ζητούμενο είναι «να τηρούμε την δασική νομοθεσία».​

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/03/14/58c7e5abcd3a1825b646298f.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter