Βουλή – Live: Με 196 “Ναι” και 61 “Παρών” υπερψηφίστηκε το εφάπαξ βοήθημα

Βουλή – Live: Με 196 “Ναι” και 61 “Παρών” υπερψηφίστηκε το εφάπαξ βοήθημα

Η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, είναι τα τρία κόμματα που δεν θα ψηφίσουν σήμερα, την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δίνει εφάπαξ βοήθημα από 300 έως 850 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εμφανής είναι η ένταση και η νευρικότητα που επικρατεί στην αίθουσα της Βουλής, αφού πριν την συνεδρίαση όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες συνεδρίασαν προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους, απέναντι στην κυβερνητική πρωτοβουλία. Την τροπολογία θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Χ.Α.

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σημείωσε ότι αυτές τις μέρες δίνεται μια μάχη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη. Δήλωσε πώς «καλωσορίζουμε» τόσο τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φ.Ολάντ, του επιτρόπου Π.Μοσκοβισί και του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Τ.Πιτέλα, που επισήμαναν ότι δεν κινδυνεύει η διαπραγμάτευση από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Το ίδιο σχόλιο έκανε για την στάση του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υπερψηφίζουν την ρύθμιση παρότι «ασκούν δομική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση. Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε ζητήσει η βουλή να δώσει «μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας».

Το «στρίμωγμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόδωσε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει «παρών». Επισήμανε όμως ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να επανέλθει «τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη» εφόσον προϋπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές προκειμένου να μην κινδυνεύσει η διαπραγμάτευση. Η τροπολογία κάνει ζημία στην εθνική οικονομία υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ μιλώντας για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο Μ.Βορίδης και ο Μ.Σαλμάς, κατηγόρησαν την κυβέρνηση «τυχοδιωκτισμό» και ανέφεραν ότι μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας τα αδιέξοδα της δικής της διαπραγμάτευσης.

«Το Ποτάμι δεν θα μετάσχει στην ονομαστική σας ψηφοφορία» δήλωσε από τον βήμα της Βουλης, ο Στ.Θεοδωράκης σημειώνοντας πως «δεν μετέχουμε στη νέα κοροϊδία». Πρόσθεσε πάντως ότι«θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα στους «έξω». Ιδιαίτερα σε αυτούς που μας κουνούν τα δάκτυλο. Η ελληνική κοινωνία αγαπητοί εταίροι περνάει πολύ δύσκολα και πληρώνει και δικά σας λάθη»​

Ο πρόεδρος της Ε.Κεντρώων Β.Λεβέντης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη συναινετικής λογικής.

Βενιζέλος: Ναι μεν αλλά…Ευθέως διατύπωσε την διαφωνία του με την Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την ψήφιση της τροπολογίας. Όπως είπε θα ταχθεί μεν με την συλλογική απόφαση «για να διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης». Όμως άφησε αιχμές για το κόμμα του λέγοντας ότι δεν υπάρχουν υποστηρικτές της κυβέρνησης στην Δ.Συμπαράταξη «κι αυτό πρωτίστως αφορά τον ομιλούντα». 

Δείτε live τη συζήτηση

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter