Βουλή: Με ονομαστική ψηφοφορία στο εξής όλα τα νομοθετήματα

Βουλή: Με ονομαστική ψηφοφορία στο εξής όλα τα νομοθετήματα

Τη_x000D_
διεξαγωγή εφεξής ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης_x000D_
ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η αντιπρόεδρος της Βουλής_x000D_
Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

«Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής. Είναι φανερό πως εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου», είπε ο Νίκος Βούτσης. «Για να συνηθίζετε στην απλή αναλογική», σχολίασε η Τασία Χριστοδουλοπούλου απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

Το χρονικό

Είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το αν πρέπει να προχωρήσει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον Στρατηγικό Προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

Η ψηφοφορία είχε προσδιοριστεί για σήμερα το μεσημέρι, αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε ότι το νομοσχέδιο χθες απορρίφθηκε, επί της αρχής, και άρα σήμερα δεν μπορεί να προχωρήσει ονομαστική ψηφοφορία. Κατά τη ΝΔ, το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί επί της αρχής, επειδή χθες τη νύχτα ξεκίνησε, από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο, η διαδικασία να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά από την αίθουσα έλειπε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αριστείδης Φωκάς (σ.σ. οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν το νομοσχέδιο, εκτός από τρία άρθρα που καταψηφίζουν). Προ του κινδύνου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο κ. Βαρεμένος δεν ολοκλήρωσε την ψηφοφορία δια της εκφωνήσεως των εισηγητών, διέκοψε την ψηφοφορία που είχε ξεκινήσει με την εκφώνηση των εισηγητών και ανακοίνωσε ονομαστική για σήμερα Τετάρτη. Σύμφωνα με τη ΝΔ, χθες το νομοσχέδιο απορρίφθηκε και εν πάση περιπτώσει η ονομαστική θα έπρεπε να ανακοινωθεί προ της ενάρξεως της χθεσινής ψηφοφορίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η ψηφοφορία γίνεται με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, αν το θεωρεί αναγκαίο, να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η «διαμάχη» για το αν πρέπει να προχωρήσει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία, ανέδειξε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση έλαβε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αυτή η εμπιστοσύνη δεν είναι τεκμήριο για κάθε ψηφοφορία που γίνεται στο εξής, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές.

«Επειδή πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα για το αν θα διευκολυνθούν ή όχι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, γιατί περί αυτού πρόκειται, να ξέρετε ότι εφεξής, θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια, για να τελειώνουμε και να μην αμφισβητεί κανείς. Και να δούμε τελικώς ποιος θα ωφεληθεί, η Βουλή, η λειτουργία, η οικονομία των εργασιών, η δημοκρατία, από τέτοιου τύπου αντιρρήσεις», είπε η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου και προσέθεσε: «Εξάλλου υπάρχουν τόσοι βουλευτές ανεξάρτητοι. Τη γνώμη τους δεν πρέπει να τη ζητήσουμε;».

«Το πώς θα λειτουργεί εφεξής η κυβέρνηση μειοψηφίας, το λύνει και το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και θα αποδειχθεί», είπε επίσης η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Το νομοθέτημα απερρίφθη. Αν θέλει η κυβέρνηση, να το επανακαταθέσει», επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας.

«Η παρούσα κυβέρνηση στηρίζεται σε μια μειοψηφία 145 βουλευτών. Εμείς δεν θα επιτρέπουμε να νομοθετεί στην κυβέρνηση χωρίς δεδηλωμένη πλειοψηφία», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Τι θέλετε να υποδείξετε σήμερα στην ελληνική κοινωνία; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας; Δεν το ξέρει; Θα διαμορφωθούν νέες πρακτικές, τελείωσε. Είναι 145 βουλευτές. Είναι μια νέα πραγματικότητα, είναι 16 ανεξάρτητοι, είναι μια νέα πραγματικότητα. Με αυτή την πραγματικότητα θα διαμορφώσουμε την κοινοβουλευτική πρακτική, για να είμαστε έτοιμοι και για την απλή αναλογική, που βλέπουμε πόσο τη σέβεστε!», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Έχουμε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ψήφους αλλά δεν διαθέτει ως ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής, δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου, δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας», είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει τυπικά την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. «Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των θεσμών και των βουλευτικών συνειδήσεων που έχετε κάνει. Αν δεν το αποδεχθείτε αυτό, η Βουλή θα συνεχίσει με ένταση», είπε ο Ε. Βενιζέλος και κάλεσε την κυβέρνηση «να θυσιάσει το νομοσχέδιο σεβόμενη την δημοκρατική αρχή».

«Είναι σαφές πως υπάρχει προδιάθεση δημιουργίας μιας κοινοβουλευτικής εκκρεμότητας στο διηνεκές. Ενδεχομένως και για αποπροσανατολισμό», παρενέβη από τα βουλευτικά έδρανα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα μόνο μετά από πρόταση μομφής και το σχετικό αποτέλεσμα, μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της. Αυτό δεν επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Αντιθέτως, είχαμε δύο ψηφοφορίες για πρόταση εμπιστοσύνης, μια τυπική και μία ουσία, με την ψήφο στον προϋπολογισμό. Συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα και κανένας λόγος για ρητορικές ακρότητες για τα διακυβεύματα. Είναι φανερό πως, εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου», είπε ο Νίκος Βούτσης.

«Αυτό είναι το αστικό κοινοβούλιο. Αλλού εκλέγεται κάποιος, αλλού πάει και αλλού βρίσκεται…», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Αυτός ο διαδικαστικός καβγάς δεν βγάζει άκρη, και μας βλέπω από εδώ και πέρα να ξημεροβραδιαζόμαστε στη Βουλή», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Κερασάκι» στη συζήτηση ήταν η παρέμβαση του Αριστείδη Φωκά, εισηγητή των ΑΝΕΛ που έλειπε χθες από την αίθουσα την ώρα που γινόταν η ψηφοφορία επί της αρχής, και έγινε η αιτία για τη μη ολοκλήρωσή της χθες το βράδυ. «Εκείνη τη στιγμή, επειδή είχα πιει μια γκαζόζα στο κυλικείο, πήγα στην τουαλέτα. Έλειψα για δύο λεπτά. Πού προβλέπει ο Κανονισμός, να σταματάει η διαδικασία και πηγαίνει το προεδρείο σε ονομαστική; Αυτά είναι για γέλια», είπε ο κ. Φωκάς που τάχθηκε κατά της χθεσινής πρωτοβουλίας του Βαρεμένου να μην ολοκληρώσει την ψηφοφορία δι’ εκφωνήσεως επί της αρχής.

Κατά των χειρισμών του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης λέγοντας ότι έγινε παράβαση του Κανονισμού, χθες τη νύχτα. «Η παράβαση έγινε επειδή είχε ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης επί της αρχής και στη συνέχεια χωρίς να ολοκληρωθεί, παράνομα ανακοινώθηκε η ονομαστική», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρεμένος ήθελε επίσης χθες τη νύχτα να καταγράψει ως θετική τη στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο επί της αρχής, βασιζόμενος στην εισήγηση που είχε κάνει ο κ. Φωκάς νωρίτερα αν και εκείνη την ώρα έλειπε από την αίθουσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter