Βουλή: Νίπτει τας χείρας του ο πρόεδρος του ΕΣΡ για τη μιντιακή μονοφωνία

Βουλή: Νίπτει τας χείρας του ο πρόεδρος του ΕΣΡ για τη μιντιακή μονοφωνία

Επικαλούμενος την υποστελέχωση και τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από το να παρακολουθεί στωικά τη δυστοπική μιντιακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Είναι σαν να με έχει εφοδιάσει κάποιος με νερό και αλεύρι και να φιλοδοξεί ότι θα προκύψει παντεσπάνι», ήταν η αλληγορία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να περιγράψει ότι επί της ουσίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την παγιωμένη κατάσταση που επικρατεί.

Ειδικότερα, παραδέχτηκε ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να κάνει ούτε την αναγκαία καταγραφή προκειμένου να μπορεί σε δεύτερο χρόνο να παρέμβει για ζητήματα ισομερούς προβολής όλων των απόψεων. Επικαλέστηκε δε αποφάσεις του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες για να επιβάλλει πρόστιμο η Ανεξάρτητη Αρχή σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό θα πρέπει να έχει προηγηθεί ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων, κάτι που είναι -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- πρακτικά αδύνατον. Επίσης, επισήμανε το αυταπόδεικτο και συγκεκριμένα ότι το ΕΣΡ δεν έχει δικαίωμα ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο και το ενδεχόμενο να τεθεί μετ’ επιτάσεως από την πλευρά του ΕΣΡ η ανάγκη αναδιαμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου για να διορθωθεί αυτό το μονοφωνικό μιντιακό πλαίσιο.

Προηγουμένως, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για τεράστιο έλλειμμα πολιτικού πλουραλισμού εν μέσω πανδημίας. «Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ποτέ όσο σήμερα δεν είχαμε τόσα πολλά μίντια και τόσο κακή ενημέρωση» είπε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, και πρόσθεσε: «Τόσο σφιχτό εναγκαλισμό δηλαδή της κυβερνητικής εξουσίας με την Τέταρτη Εξουσία». Μάλιστα, ο κ. Κάτσης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να εργάζονται στην υπηρεσία της κυβέρνησης τόσοι δημοσιογράφοι ως μετακλητοί ενώ τόσο καιρό έκαναν τους σχολιαστές στα πάνελ. «Είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι τομεάρχες να παρουσιάζουν το πρόγραμμα ¨Μένουμε Όρθιοι¨ και στα ιδιωτικά κανάλια να μην έχει παίξει πουθενά; Και στην ΕΡΤ να κόβονται οι τομεάρχες κατά την παρουσίαση; Είναι δυνατόν να προβάλλονται αποσπασματικά οι ανακοινώσεις ενός κόμματος; Είναι δυνατόν να επιβάλλεται λογοκρισία στους περιφερειακούς ρεπόρτερ της ΕΡΤ; Είναι δυνατόν να αναρτώνται στο gov.gr σκίτσα που σατιρίζουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην απαντά κανένας;», ήταν τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που έθεσε ο Μ. Κάτσης, εικάζοντας ότι «υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού και κάποιος από πίσω δίνει ¨γραμμή».¨

Πέραν του Μ. Κάτση που ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση όλα τα στοιχεία για τις ενημερωτικές καμπάνιες κατά του νέου κορονοϊού, η έτερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, έφερε στην επιφάνεια ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τις σκιώδεις ενημερωτικές καμπάνιες επιλεκτικής προβολής. Η πρώην υπουργός αποκάλυψε τον τρόπο που ο Στέλιος Πέτσας έχει εκχωρήσει την υποχρέωση λογοδοσίας στην εταιρία – μεσάζοντα, Intiative Media, η οποία ανέλαβε να μοιράσει τα κρατικά κονδύλια σε φίλια Μέσα. Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε ότι οι ιδιοκτήτες περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών απευθύνονται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκειμένου να πληροφορηθούν γιατί αποκλείονται από την κυβερνητική ενημερωτική εκστρατεία για την πανδημία. Αντί απάντησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τους παραπέμπει στην Initiative, η οποία τους απαντά: «Δεν δικαιούστε». Αποτέλεσμα αυτού, οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών να ξαναστρέφονται στον Στ. Πέτσα, ο οποίος δεν τους δίνει καμία απολύτως απάντηση. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter