Βουλή: Οι «σκιτζήδες» της Κομισιόν προβλέπουν 9,7% ύφεση και ο «έγκριτος» Στουρνάρας 6%

Βουλή: Οι «σκιτζήδες» της Κομισιόν προβλέπουν 9,7% ύφεση και ο «έγκριτος» Στουρνάρας 6%

Ύφεση 6% είναι το βασικό σενάριο που προέβλεψε ο Γιάννης Στουρνάρας ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατά την ακρόαση του για τον επαναδιορισμό του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μπορεί η Κομισιόν να προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 9,75%, όμως, η αντίστοιχη πρόβλεψη του κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι η ύφεση θα κυμανθεί από 4,5% έως 9%, με βασικό σενάριο το 6%.

Με την πρόβλεψη αυτή, ο Γ. Στουρνάρας ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη που του δείχνει η κυβέρνηση ανανεώνοντας τη θητεία του. Παράλληλα, προέβλεψε ανάκαμψη που θα φτάσει το 5,5%, ποσοστό λιγότερο από αυτό που προέβλεψε η Κομισιόν.

Κατά τον διοικητή της ΤτΕ, η παγκόσμια πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα, εξηγώντας πως όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο δημιουργούνται συνθήκες στασιμότητας και ενδεχομένως εάν συνεχισθεί αυτό το καθεστώς, τότε δεν αποκλείεται να προκύψουν συνθήκες στασιμοπληθωρισμού.

Εξήρε την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, γεγονός που -κατά τον Γ. Στουρνάρα- θέτει τα θεμέλια για περιορισμό της ύφεσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον παράγοντα της τύχης…

Ως προς τις τράπεζες, τις χαρακτήρισε απολύτως καλυμμένες σε ρευστότητα, καλώντας τες να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες. «Μια καλή κρίση δεν πρέπει να σπαταληθεί» είπε αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά, συνιστώντας συνετή διαχείριση.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter