Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής – Απείχε η ΝΔ (LIVE)

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής – Απείχε η ΝΔ (LIVE)

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η μυστική ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι κάλπες όπως έχει ανακοινωθεί δεν φέρουν τα ονόματα των αναφερόμενων στην δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον ‘Αδωνη Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο , η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά, η κάλπη Νο 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψηφίζουν στις κάλπες, που τα αφορούν.

Η ΝΔ, παρίσταται στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσέρχεται στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση

– Η ΔΗΣΥ ρίχνει σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)”, το οποίο καταμετράται ως άκυρο

– Η ΧΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

Το ΚΚΕ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Η Ένωση Κεντρώων, ψηφίζει “παρών”

– Το Ποτάμι, ρίχνει σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)” το οποίο καταμετράται ως άκυρο

Τι ειπώθηκε στην Ολομέλεια

Κατόπιν έντονων αντιπαραθέσεων για διαδικαστικά ζητήματα η διαδικασία ξεκίνησε επί της ουσίας με την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Με δηκτικό ύφος, ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης προέτρεψε τον πρώην πρωθυπουργό να μηνύσει μεταξύ άλλων τους ερευνητές του FBI αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τόνισε πως το τεκμήριο της αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού εναντίον των λειτουργών της Δικαιοσύνης, του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισε δε παρανοϊκό τον ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο το σκάνδαλο της Novartis «έσκασε» στην Ελλάδα την στιγμή που την κοινή γνώμη απασχολούσε το Μακεδονικό. «Αν ισχύει αυτό», είπε συνυπολογίζοντας πως η έρευνα ξεκίνησε από το FBI, «τότε αδικούμαι ως αν. υπουργός Δικαιοσύνης και πρέπει να αναβαθμιστώ ως διοικητής του FBI και της CIA». Για την αναφορά του κ. Σαμαρά στην ιδιότητα του διοικητή της ΕΥΠ που κατείχε ο κ. Παπαγγελόπουλος επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ο αν υπουργός σχολίασε πως ο πρώην πρωθυπουργός «για να λύσει τα προβλήματα του, δημιουργεί προβλήματα στην παράταξή του».

Διαβάστε αναλυτικά: Παπαγγελόπουλος:
Ας μηνύσει Τραμπ και FBI ο κύριος Σαμαράς

Ο Βενιζέλος δεν βλέπει σκάνδαλο, αλλά εθνική προδοσία

Σε μια από τις λίγες φορές που χρειάστηκε να συμβουλεύεται τις σημειώσεις του (καλός ρήτορας γαρ) ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν στην υπόθεση Novartis και αναλώθηκε περισσότερο στο να σχολιάζει την εφημερίδα Documento αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε άλλα άσχετα με τη Novartis ζητήματα. Χαρακτήρισε πάντως την υπόθεση Novartis ως τη μεγαλύτερη και προχειρότερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης.

Διαβάστε αναλυτικά: #Novartis_Gate: Ο Βενιζέλος δεν βλέπει σκάνδαλο, αλλά εθνική προδοσία

Έξω φρενών ο Γεωργιάδης χτυπούσε με γροθιές το βήμα της Βουλής

Τη μεγαλύτερη παράσταση της κοινοβουλευτικής του σταδιοδρομίας έδωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τσιρίζοντας και χτυπώντας με γροθιές το βήμα της Βουλής. Αντί να προασπίσει τον εαυτό του μπροστά σε μια διαδικασία που παρακολουθεί το πανελλήνιο, εκείνος επέλεξε με θεωρίες συνωμοσίας να επιτεθεί προσωπικά στον εκδότη του Documento, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες αναφορές του ονόματός του. 

To σενάριο που παρέθεσε ο κ. Γεωργιάδης θύμισε κάτι από… Χόλιγουντ, αφού το σκάνδαλο Novartis με τις εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες του αντιπροέδρου της ΝΔ με τον Κώστα Βαξεβάνη και οι καταθέσεις των στημένων -όπως τους αποκάλεσε- μαρτύρων με τα δημοσιεύματα του Documento έγιναν ένα!

Διαβάστε αναλυτικά – Πανικόβλητος Άδωνις εν υαλοπωλείω! Τσίριζε και χτυπούσε το βήμα της Βουλής

Για πλεκτάνη μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Για εις βάρος του πλεκτάνη μίλησε στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός Υγείας μίλησε για ασυνάρτητα δήθεν γεγονότα που καταθέτουν οι μάρτυρες, ενώ ακολουθώντας την πεπατημένη Γεωργιάδη, Βενιζέλου και Σαμαρά ισχυρίστηκε πως κάποιοι στο μέλλον θα καθίσουν στο σκαμνί. Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Φρουζή είπε ότι τον γνώρισε τον Μάρτιο του 2012 και δεν υπάρχει οποιαδήποτε μεταξύ τους επικοινωνία από το 2009 όπως ισχυρίζονται οι μάρτυρες.

Διαβάστε αναλυτικά – Για πλεκτάνη μιλάει ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Άθλια ψέματα»

Σαλμάς: Εγώ έδωσα το έναυσμα για την έρευνα

Ότι εκείνος αποκάλυψε τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η Novartis υποστήριξε στην ομιλία του στη Βουλή ο Μάριος Σαλμάς. «Είμαι αυτός και ο μόνος από τον οποίο έμαθε η πολιτεία ότι η Νovartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στο χώρο της Υγείας. Έδωσα το έναυσμα για έναρξη της έρευνας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας πως «ποτέ δεν είχα φανταστεί τη διαχείριση που θα τύγχανε το θέμα και ότι θα απολογούμαι κι εγώ. Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια».

Διαβάστε αναλυτικά: Σαλμάς: Εγώ αποκάλυψα τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis

Υπόμνημα έστειλε ο Αβραμόπουλος

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση πρώην υπουργός Υγείας και νυν Επίπτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί στη Βουλή αλλά θα καταθέσει υπόμνημα. 

Διαβάστε αναλυτικά: Υπόμνημα Αβραμόπουλου προς τη Βουλή για τη Novartis: Ζητά ανάκληση της προστασίας των μαρτύρων

Να συγκροτηθεί η Προανακριτική ζήτησε ο Στουρνάρας

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την επιλογή του να μην παραιτηθεί από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και να υποστηρίξει τη σύζυγό του την οποία το FBI έχει εμπλέξει στο σκάνδαλο Novartis, επιδόθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέλυσε με λεπτομέρειες το βιογραφικό της συζύγου του η οποία, όπως ισχυρίστηκε, στοχοποιείται ώστε να χτυπηθεί ο ίδιος, αλλά δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα για όσα δηλαδή κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί για τα έργα και τις ημέρες της Λίνας Νικολοπούλου. Ο ίδιος πάντως ζήτησε να συγκροτηθεί άμεσα η Προανακριτική Επιτροπή ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, ζητώντας μάλιστα να εξεταστούν και οι κατηγορίες που σύμφωνα με την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής έχουν παραγραφεί.

Διαβάστε αναλυτικά: Ο Στουρνάρας εμφανίστηκε ως συνήγορος της συζύγου του στη Βουλή- Ζήτησε άμεση συγκρότηση της Επιτροπής

Πικραμμένος: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έδωσε χρήματα μόνο στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία

Ανυπόστατη αποκάλεσε την κατηγορία πως χρηματίστηκε από τον κ. Φρουζή ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος. «Πότε μου δεν είχα ούτε έχω σχέση με τον κ. Φρουζή» σημείωσε ο αναφερόμενος στη δικογραφία και συμπλήρωσε πως πρωτίστως κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε όχι με την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αλλά με αυτή του ανώτατου δικαστικού και συγκεκριμένα του τότε προέδρου του ΣτΕ. Τόνισε, επίσης, ότι θα περίμενε μεγαλύτερο σεβασμό προς το πρόσωπό του γιατί η υπηρεσιακή του κυβέρνηση κράτησε τη χώρα όρθια, περνώντας από αρκετές σκοπέλους. «Από την υπηρεσιακή κυβέρνηση ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα στην εταιρία, εμείς δώσαμε χρήματα σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία. Δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση Novartis ούτε εγώ ούτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Η υπόθεση να πάει μέχρι το τέλος, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία». 

Αρνείται τις κατηγορίες και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

«Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την εμπλοκή μου» τόνισε στην ομιλία του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως αν ήταν εμπλεκόμενος δεν θα τολμούσε να εμφανιστεί στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός όπως είπε, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Στον ένα χρόνο θητείας του στο υπουργικό αξίωμα, όπως ανέφερε, ουδέποτε τιμολόγησε κάποιο φάρμακο και ουδεμία σχέση είχε με κάποια φαρμακευτική εταιρία.

Διαβάστε αναλυτικά: Λυκουρέντζος: Αν ήμουν εμπλεκόμενος δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ

Κουτρουμάνης: Οι λογαριασμοί μου είναι ανοικτοί, ψάξτε με

Τις κατηγορίες εις βάρος του αρνήθηκε και ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε τη μαρτυρία του προστατευόμενου μάρτυρα γελοία και εντελώς ψευδή, λέγοντας ακόμη: «είμαι απόλυτα καθαρός, δεν υπάρχει ίχνος εμπλοκής μου, οι λογαριασμοί μου είναι ανοικτοί, ψάξτε τα πάντα, δεν θα με βρείτε πουθενά να εμπλέκομαι». Ο πρώην υπουργός μίλησε ακόμη για αήθεις μεθοδεύσεις και πρακτικές που εμπλέκουν το όνομά του στην υπόθεση Novartis και πρόσθεσε ότι είναι ο ίδιος που διαρκώς κατήγγειλε και αναδείκνυε τα μεγάλα προβλήματα του χώρου της Υγείας και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Κουτρουμάνης εκτίμησε πάντως ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί και κατήγγειλε αφενός ότι υπάρχουν κι άλλα αντίστοιχα σκάνδαλα και αφετέρου ότι υπάρχει ακόμη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Αίτημα της ΝΔ για μία κάλπη

Παρεμπίπτον ζήτημα έθεσε κατά την έναρξη της διαδικασίας η αξιωματική αντιπολίτευση, βάσει του σχετικού άρθρου του Κανονισμού, ζητώντας να στηθεί μία μόνο κάλπη για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής ή να στηθούν 11 προκειμένου να συμπεριληφθεί και το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η πρόταση αυτή τελικώς καταψηφίστηκε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έστρεψε εξ αρχής τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια «θλιβερή» διαδικασία που «αγγίζει τα όρια της συκοφάντησης για κάθε έναν από τους 10». Τόνισε δε πως θα έπρεπε να τοποθετηθούν 11 κάλπες, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κουρουμπλή, τον οποίο «η διάσκεψη των προέδρων προσπαθεί να καλύψει». «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ολομέλεια είναι να καταλήξει στη μία κάλπη» κατέληξε.

Ατομική ευθύνη έναντι της συλλογικής

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε σε σχέση με την απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων ότι δεν τέθηκε ζήτημα για μία ή περισσότερες κάλπες αλλά για το κατά πόσο κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίσει υπέρ, κατά ή παρών για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους ξεχωριστά. Όπως επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης, αν επιλεγόταν μία ψηφοφορία για όλους, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα εμπλεκόμενους να τεθούν στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής. Ενώ τώρα, εξήγησε, κάποιοι εξ αυτών μπορεί να μην παραμεμφθούν στην Προανακριτική.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος από την πλευρά ζήτησε δώδεκα κάλπες συμπεριλαμβάνοντας αυθαίρετα στους εμπλεκόμενους και τον νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

«Ανατριχιαστική η μήνυση Σαμαρά»

Σχολιάζοντας τiς διαδικαστικές προφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επικείμενη ψηφοφορία αναφορικά με τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε πως «τις ενστάσεις της ΝΔ τις βάρυναν οι μηνύσεις των εμπλεκομένων». Χαρακτήρισε «φυσικό» οι αναφερόμενοι στη δικογραφία να μηνύουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, αποκαλώντας όμως «γραφικό» το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς μήνυσε τον Αλέξη Τσίπρα. «Αυτό που δεν είναι γραφικό και συνηθισμένο είναι η μήνυση κατά εισαγγελέως… είναι ανατριχιαστικό!» σχολίασε για τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, έχουμε τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης».

Διαβάστε σχετικά – Παρασκευόπουλος: Τρομοκρατείτε τη Δικαιοσύνη – Ανατριχιαστική η μήνυση Σαμαρά

Για κυβερνητικές μεθοδεύσεις μίλησε ο Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι κατηγορούν, όπως είπε, για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την κυβέρνηση εκείνη που τη μείωσε. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθόδευση καθότι στην πρότασή της χαρακτηρίζει ήδη παραγεγραμμένο το αδίκημα της απιστίας, στο οποίο, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, εμπλέκεται και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ μέμθηκε και την εισαγγελέα Διαφθοράς διότι στο διαβιβαστικό δεν αναφέρει τον κ. Κουρουμπλή ονομαστικά παρά μόνο ως «διατελέσαντα υπουργό Υγείας». Σχολίασε τέλος το γεγονός ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες τους οποίους για μια ακόμη φορά αποκάλεσε «κουκουλοφόρους» δεν έχουν καταθέσει πως είδαν πολιτικά πρόσωπα ή άλλους να παίρνουν μίζες αλλά αντιθέτως κατέθεσαν πως αυτό αποτελεί εκτίμησή τους ή κάπου το άκουσαν, ενώ σχολίασε ότι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν ως «δημοσίου συμφέροντος» αφού η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή.

«Προσπαθείτε να απαξιώσετε τους μάρτυρες»

Από πλευράς ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης επεσήμανε ως παράδοξο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να συμβάλει στη διαλεύκανση του σκανδάλου, ενώ παρατήρησε ότι η ΝΔ επιχειρεί να αποδομήσει ηθικά τους μάρτυρες αποκαλώντας τους «κουκουλοφόρους». Εξάλλου, όπως εξήγησε, οι μάρτυρες είναι επώνυμοι, προστατευμένοι με νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ο βουλευτής υπογράμμισε πάντως ότι «αυτή η έρευνα θα προχωρήσει και θα συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτό».

Άκυρη για τη ΔΗΣΥ η κυβερνητική πρόταση

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αναρωτήθηκε κατά την τοποθέτησή του πώς είναι δυνατόν να μην συζητηθεί στην Προανακριτική Επιτροπή το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί από πολιτικά πρόσωπα το αδίκημα της απιστίας. Εξήγησε ότι η Επιτροπή θα όφειλε να διερευνήσει τα πιθανά αδικήματα τα οποία φέρονται να έχουν τελέσει τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στο σύνολό τους και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη να κρίνει το κατά πόσο αυτά έχουν ή δεν έχουν παραγραφεί. Ως εκ τούτου, συμπέρανε πως η κυβερνητική πρόταση είναι άκυρη. Ο κ. Παναθεωδόρου κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση για κανιβαλισμό των θεσμών και για προσπάθεια καταρράκωσης του κράτους Δικαίου. «Το σκάνδαλο που θα εξετάσουμε στην Προανακριτική έχει εκτελεστικό κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου, υπουργούς και ολίγιστους δικαστές» κατέληξε, ζητώντας να κληθεί στην Επιτροπή και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά και να απαντηθεί το τι έκανε στον Άρειο Πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ποιος μπορεί να ήταν ο ρόλος της τ. προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. 

Η απόφαση της διάσκεψης των προέδρων

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε χθες να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Η απόφαση θα αλλάξει μόνο στην περίπτωση που οι 5 εμπλεκόμενοι ενεργοί βουλευτές δηλώσουν πως δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία. Έτσι, σε ένα ψηφοδέλτιο θα τοποθετηθούν και τα δέκα ονόματα, γεγονός που θα συμβάλλει αρκετά στην οικονομία του χρόνου της «μαραθώνιας» διαδικασίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου».

Όσον αφορά τη διάρκεια της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, η πρόταση θα είναι για 1 μήνα και ύστερα αν χρειαστεί θα ζητηθεί παράταση από το προεδρείο της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Βουλής, η Επιτροπή θα απαρτίζεται από συνολικά 21 μέλη και συγκεκριμένα 10 από το ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη ΝΔ και ένας από τα λοιπά κόμματα.

Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με 9 ομιλητές, θα μιλήσει δηλαδή στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί. Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα. Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και θα καταθέσει υπόμνημα. Στην συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο. Θα καταβληθεί προσπάθεια να τηρηθούν από όλους οι προβλεπόμενοι από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνοι, για την οικονομία της συζήτησης με την ευαισθησία που πρέπει να επιδειχθεί για τα αναφερόμενα πρόσωπα. Μέχρι τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών, θα πρέπει να έχουν λάβει τον λόγο και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα.

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο. Ακόμη και αν η Ολομέλεια αποφασίσει την Τετάρτη να στηθεί μια κάλπη (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα), και πάλι το ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται στα πρόσωπα. Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter