Βουλή: Πίσω από την αυλαία της ορκωμοσίας

Βουλή: Πίσω από την αυλαία της ορκωμοσίας

Το ασφυκτικά γεμάτο παρκινγκ του Κοινοβουλίου προμήνυε την κοσμοσυρροή που επικρατούσε στα θεωρία και τους διαδρόμους για την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Σύζυγοι, παιδιά και λοιποί συγγενείς συνόδευαν τους βουλευτές στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, με τα χαμόγελα και τις χειραψίες φίλων και πολιτικών εχθρών να γίνονται μηχανικά από ένα σημείο και έπειτα.

Στις 11:00, όλοι οι βουλευτές βρίσκονταν στις θέσεις τους, όμως όλες οι θέσεις δεν είχαν τον ίδιο πολιτικό συμβολισμό. Δίπλα στον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής Επικρατείας, Π. Πικραμμένος. Πλάι στον Αλ. Τσίπρα o πρώην πρόεδρος της Βουλής και ο βουλευτής Επικρατείας Ν. Βούτσης και Β. Βασιλικός αντίστοιχα, ενώ ακριβώς από πίσω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η νέα γραμματέας της Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη. Στο πλευρό της Φ. Γεννηματά ο Ανδρέας Λοβέρδος και παραδίπλα ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, ο Αρχιεπίσκοπος αρκέστηκε να ευχηθεί «καλή δύναμη» στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να φιλά τον κ. Ιερώνυμο ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, επέλεξε να ασπαστεί τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας με το πατροπαράδοτο χειροφίλημα.

Στο Κοράνι ορκίστηκαν δύο βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν και Μπουχράν Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ, ενώ με πολιτικό όρκο ορκίστηκε σχεδόν σύσσωμη η αριστερή πτέρυγα του Κοινοβουλίου, με τον πρωθυπουργό να κάνει το σχετικό νεύμα προς τους υπουργούς του να σηκωθούν για λόγους σεβασμού, κάτι που δεν ίσχυσε για την Ελληνική Λύση.

Εν συνεχεία, οι βουλευτές συνωστίστηκαν έξω από την αίθουσα 51 της Βουλής προκειμένου να υπογράψουν -κατά τον Κανονισμό- το πρωτόκολλο ορκωμοσίας και να λάβουν -όπως είθισται- το ενημερωτικό σημείωμα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Από τα πιο ενδιαφέροντα τετ-α-τετ ήταν αναμφίβολα αυτό μεταξύ Αδ. Γεωργιάδη και Κ. Μπογδάνου, με τον πρώην δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ να μιλά στον υπουργό Ανάπτυξης κοιτώντας τον στα μάτια με θαυμασμό και δέος. Πάντως, από τις στιγμές που δεν πρέπει να παραληφθούν ήταν η εγκάρδια χειραψία του Αλ. Τσίπρα στην Μ. Γιαννάκου στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Εκλογή προεδρείου και προγραμματικές δηλώσεις

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής, με τον Αλ. Τσίπρα να ξεκαθαρίζει κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την Κ. Τασούλα για νέο πρόεδρο.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με την σχετική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter