Βουλή – Προϋπολογισμός – ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός»

Βουλή – Προϋπολογισμός – ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός»

Οξύτατη κριτική στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 άσκησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, με την τοποθέτηση του Γ. Σταϊκούρα να μη συνάδει καθόλου με την προεκλογική ρητορική της ΝΔ περί «καμένης γης» και τέταρτου μνημονίου.

Ταξική μεροληψία υπέρ των υψηλών κλιμακίων της εισοδηματικής πυραμίδας προσάπτει στην κυβερνητική πλειοψηφία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μισή παρέμβαση» της ΝΔ στοχεύει σε νοικοκυριά με πλούτο άνω των 500.000 ευρώ ενώ «στη μέση οικογένεια» η κυβέρνηση δίνει 56 ευρώ ετησίως.

Επίθεση από Τσακαλώτο

 «Ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός» σχολίασε για τον προϋπολογισμό ο πρώην υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς τον παράλληλα «περιτύλιγμα για αντεργατικά μέτρα».

Επίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά χρειαζόταν ένα ακόμη μνημόνιο! Αντιπαραβάλλοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο μαξιλάρι 37 δις και στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεδομένα που αποτελούν «ιστορικής σημασίας διαφορές».

Από την πλευρά της, η πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, επέκρινε τη μείωση του προϋπολογισμού για την πρόνοια μετά από 4 χρόνια συνεχών αυξήσεων, ενώ ο Αν. Ξανθός υποστήριξε πως η τοποθέτηση του Γ. Σταϊκούρα αναιρεί το αφήγημα της κυβέρνησης περί διάλυσης του κράτους και εξόντωσης της μεσαίας τάξης.

«Μαγικές συνταγές δεν υφίστανται»

Με τη ρητορική του να απέχει παρασάγγας από τις καταστροφικές διατυπώσεις για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υφίστανται μαγικές συνταγές. Κατά τον Γ. Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η οικονομία αποκτά θετική δυναμική που σταθεροποιείται και βελτιώνεται μετά από μακροχρόνια περιπέτεια λόγω σφαλμάτων «ημών και άλλων».

Δήλωσε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός επιτυγχάνει ισορροπία με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς σχεδιάζονται πολιτικές που δεν είναι ταξικές γιατί αφορούν όλες και όλους. Ως προς τις φοροελαφρύνσεις, επισήμανε ότι η φορολογική ανακούφιση των πολιτών συντελείται χωρίς διατάραξη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ ισχυρίστηκε πως «βγαίνουμε στο ξέφωτο» μαγικές, αλλά οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter