Βουλή: Ψηφίζονται σήμερα οι 120 δόσεις και η μείωση του ΦΠΑ (Live)

Βουλή: Ψηφίζονται σήμερα οι 120 δόσεις και η μείωση του ΦΠΑ (Live)

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχουν κατατεθεί τόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη, όσο και η μείωση του ΦΠΑ.

Η ΝΔ θα ψηφίσει τη ρύθμιση οφειλών έστω και αν τη θεωρεί αναποτελεσματική, δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης που πήρε το λόγο πριν από λίγο στην ολομέλεια όπου ολοκληρώνεται η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις 120 δόσεις. «Εμείς είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Δεν θα κάνουμε αυτό που κάνατε εσείς το 2014, όταν δηλαδή εμείς είχαμε φέρει ρύθμιση οφειλών που δεν ψηφίσατε, και όταν με αφίσες καλούσατε τον κόσμο να μην πληρώσει, τους πολίτες να είναι ασυνεπείς. Αυτή η αφίσα είναι ο καθρέφτης σας», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «πράγματι είμαστε διαφορετικοί κόσμοι. Είμαστε γιατί η ΝΔ θέτει πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό! Γιατί εσείς βάζετε το κόμμα πάνω από το κράτος, πάνω από την πατρίδα. Εμείς λέμε στους πολίτες σήμερα: Ναι να είναι συνεπείς, να πληρώνουν τους φόρους τους, να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, έστω και αν είναι αναποτελεσματική». Ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει και όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας αλλά, όπως τόνισε, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2014. Παράλληλα όμως κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου και την τροπολογία για την επαναφορά του ΦΠΑ σε όλα τα είδη εστίασης.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ζήτημα της 7ημερης λειτουργίας επιχειρήσεων και της 7ημερης εργασίας.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια επανήλθε στο ζήτημα της 7ήμερης εργασίας. «Επανέρχομαι στο θέμα της επέκτασης της 5θήμερης λειτουργίας της επιχείρησης Παπαστράτος. Επαινέσαμε τη σύμβαση που υπέγραψαν και την ωριμότητα μεταξύ εργαζομένων και επιχείρησης, δεν καταγγείλαμε αυτή την κ. Αχτσιόγλου και είπαμε μπράβο που αποδέχθηκε αυτή τη σύμβαση και κάνατε τη γκάφα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σας βγάλαμε συμβάσεις κλαδικές, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για το ζήτημα που αφορά την κλαδικής που αφορά τον τουρισμό και είναι 7ήμερη εργασία», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μέχρι τώρα έλεγα ότι έχετε μετατρέψει το υπουργείο Εργασίας σε υπουργείο αλχημείας, με τις λαθροχειρίες σας. Τώρα λέω ότι έχετε μετατρέψει το υπουργείο σε υπουργείο 7ήμερης εργασίας. Με νομοτεχνικές αλλαγές που φέρατε μόλις χθες στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας δύναται να λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, το προσωπικό της είναι υποχρεωμένο σε υπερωριακή εργασία, κατά τις ημέρες αργιών και εορτών. Απίστευτοι. Μέσα στο υπουργείο Εργασίας επιβάλλετε την 7ήμερη εργασία!».

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι η ΝΔ δεν καταγγέλλει την κλαδική σύμβαση του τουρισμού, δεν καταγγέλλει την κλαδική σύμβαση του Παπαστράτος γιατί αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση αλλά καταγγέλλει την κυβέρνηση για θράσος και υποκρισία.

Απάντηση στον εισηγητή της ΝΔ έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αναφέροντας ότι «προφανώς τα τρένα ταξιδεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, το ίδιο και τα πλοία. Τα καπνεργοστάσια πάντα δούλευαν, και τον προηγούμενο αιώνα, και τώρα και στο μέλλον, 7 ημέρες την εβδομάδα. Προφανώς και τα ξενοδοχεία υπάρχουν για 7 ημέρες την εβδομάδα. Συνεπώς, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις ρυθμίζουν το χρόνο της εργασίας κάθε εργαζόμενου μέσα σε 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Προφανώς καλή είναι η λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα και μακάρι να είναι 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό θέλουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δουλεύουν εκεί 365 μέρες το χρόνο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Εκεί είναι η διαφορά μας».

Ο Τάσος Πετρόπουλος κάλεσε τον κ. Βρούτση να μην παραποιεί τη λογική, αξιοποιώντας τις νομοτεχνικές αλλαγές που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. «Προφανώς αν σπάσει κάποιος σωλήνας ύδρευσης σε κτίριο του ΕΦΚΑ, αν χαλάσει ένα ασανσέρ, αν γίνει μια ζημία που δεν μπορεί να περιμένει να αποκατασταθεί σε ώρα εργασίας, είναι λογικό οι τεχνικές υπηρεσίες, αν συμβεί κάτι τέτοιο, να μπορούν να το αποκαταστήσουν. Το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ το προβλέπει και γίνεται εφόσον προκύψει ανάγκη και μετά από αίτηση του γενικού διευθυντή. Μα τόσο δύσκολο είναι τα καταλάβετε αυτά τα πράγματα;», είπε ο υφυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Διαβάστε ακόμη: ΦΠΑ 13% σε καφέ και ροφήματα που αγοράζονται από τα ράφια

Διαβάστε ακόμη: Παπανάτσιου: Το νομοσχέδιο των 120 δόσεων στηρίζει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού

Διαβάστε ακόμη: Αχτσιόγλου: Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι ασφαλισμένοι θα τελειώσουν οριστικά με τα βάρη του παρελθόντος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter