Βουλή: Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής το σκάνδαλο Ντυνάν

Βουλή: Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής το σκάνδαλο Ντυνάν

Με το σκάνδαλο Ντυνάν στο μικροσκόπιο, ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία, τα οποία, με σειρά δημοσιευμάτων, έχει αποκαλύψει η εφημερίδα Documento

16:10 Την κλήση του Γιάνη Βαρουφάκη στην εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ενώ ανάμεσα στα επιχειρήματά του για την δικαιολόγηση της ιδιωτικοποίησης του Ερρίκος Ντυνάν ήταν το ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν τότε …κρατική!

Όπως είπε «δεν έπρεπε να κλείσει το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο δεν είναι εργοστάσιο, να κλείσει και μετά από μία εβδομάδα να ξανανοίξει» ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην ΗΜΙΘΕΑ την θυγατρική της Τ.Πειραιώς, που ενεπλάκη στην υπόθεση. «Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Τράπεζα Πειραιώς το ελληνικό δημόσιο» είπε σημειώνοντας πως τότε κατείχε το 67% των μετοχών. Έτσι σημείωσε, μια «μια κρατική τράπεζα αγόρασε» αν και παραδέχθηκε ότι «σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατέχει μόνον το 25% της Τράπεζας Πειραιώς». Μάλιστα ζήτησε «να κληθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης να μας πει γιατί συμβαίνει αυτό».

Θέμα συζήτησης και η κλήση του προφυλακισμένου Ανδρέα Μαρτίνη, με στόχο να αποκαλύψει τα στοιχεία για τη σκανδαλώδη συναλλαγή με θυγατρική της Πειραιώς.

Να ανοίξουν άμεσα οι λογαριασμοί των μελών της διοίκησης του Ερρίκος Ντυνάν το 2014 ζήτησε στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπύρος Λάππας, κατά την διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης του Ερρίκος Ντυνάν. Η εξεταστική ασχολήθηκε εκτενώς με την υπόθεση, ζήτησε την κλήση του προφυλακισμένου Ανδρέα Μαρτίνη ως μάρτυρα ενώ εντυπωσιακά ήταν στοιχεία που αναδείχθηκαν για το μνημόνιο που συντάχθηκε για την ιδιωτικοποίηση του Ντυνάν.

Ειδικά για το τελευταίο ο Σπ. Λάππας είπε ότι πρέπει να διανεμηθεί παντού αφού αποδεικνύει ότι ο Α.Γεωργιάδης λειτούργησε υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Τράπεζας Πειραιώς ενώ επέρριψε ευθύνες στους υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη. 

Από την πλευρά της Ν.Δ ο Γ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι η παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτικοποίηση έγινε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

«Μεθόδευση 3 υπουργών» αποκάλεσε την ιδιωτικοποίηση του Ντυνάν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ.Λάππας, υποστηρίζοντας ότι ο Α.Λοβέρδος απαξίωσε το νοσοκομείο, ο Α. Γεωργιάδης μεθόδευσε την εκποίηση στην Τ. Πειραιώς και ο Μ. Βορίδης αμνήστευσε κάθε υπεύθυνο.

Αρχικά σημείωσε ότι «υπήρχε μία οφειλή 4,5 εκατομμυρίων από οφειλόμενους φόρους» του νοσοκομείου που είναι ένα ερώτημα του «γιατί δεν αναγγέλθηκε στον πλειστηριασμό;» Χαρακτήρισε την υπόθεση «σκάνδαλο» αφού «ενώ το δημόσιο αναγγέλλεται για μικροποσά δεν αναγγέλλεται γι αυτή την οφειλή» στον πλειστηριασμός. Αυτό επισήμανε «ήταν σε γνώση των μανδαρίνων του υπουργείου Οικονομικών» ενώ μίλησε για «συμπαιγνία ανάμεσα στον Βγενόπουλο και τον Σάλλα». Όπως είπε «δεν έγινε φορολογικός έλεγχος πριν τον πλειστηριασμό;» και προφυλακισμένος διοικητής «ο Μαρτινης λέει ότι αν γίνονταν δεν θα μπορούσε να κρυφτεί η οφειλή». Ο Σπ. Λάππας τόνισε ότι «είναι ερευνητέο» το γιατί δεν έκαναν τίποτε και οι επόμενες διοικήσεις» και απαιτείται «έρευνα για το αν πράγματι χρηματοδοτούνταν από το ελληνικό δημόσιο το Ε. Ντυνάν; Που πήγαιναν αυτά τα λεφτά; Από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην Βουλή ακούσαμε ότι χρηματοδοτούνταν αδρά».

Παράλληλα τόνισε πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι το «ποιά ήταν η αξία του Ε. Ντυνάν» αφού «έχουμε ένα πλειστηριασμό που πλειστηριάζεται για 115 εκατομμύρια ευρώ. Στο μισό της εκτιμώμενης αξίας» μια και υφίστανται μελέτες για 200 εκατομμύρια μόνον από το κτίριο και ποτέ «δεν έγινε ανεξάρτητο εκτιμητικό οίκο». Εγκάλεσε τον Α. Λοβέρδο υποστηρίζοντας πως «διόρισε ως υπεύθυνο τύπου τον Λιαρόπουλο που με δημοσιεύματα απαξίωνε το Ερρίκος Ντυνάν». Ιδιαίτερα εστίασε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ντυνάν-Τρ.Πειραιως και υπουργείου Υγείας επί Α.Γεωργιάδη. Όπως είπε «το μνημόνιο υπάρχει στην ποινική δικογραφία και πρέπει να διασπαρεί σε όλη την οικουμένη. Τέτοια υποτέλεια απέναντι σε έναν τραπεζίτη δεν έχω ξαναδεί» αφού καταγράφει δήλωση προς το Δ.Σ του Ντυνάν ότι «η επιθυμία του κ.Σάλλα είναι να παραιτηθείτε» ενώ ο υπουργός Υγείας «δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει στα διοικητικά του Ερρίκος Ντυνάν». Επίσης δήλωσε πως στην «σελίδα 14 αναφέρεται ότι η αγορά επιτεύχθηκε με συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης» αναρωτώμενος αν «αυτή είναι η δουλειά του υπουργού Υγείας». Ζήτησε «αμέσως να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων μελών της διοίκησης» προσθέτοντας πως οι κκ. «Πανεθυμιτάκης και Νικας την επόμενη του πλειστηριασμού μεταπήδησαν στην ΗΜΙΘΕΑ που ήταν η αντίδικος του Ερρίκος Ντυνάν». Μάλιστα ανέφερε ότι ο πρώτος σχετίζεται με την οικογένεια Μητσοτάκη. Επίσης ο Σπ. Λάππας δήλωσε ότι στο μνημόνιο αναφέρει ο υπουργός υγείας ότι «σκοπός του Μνημονίου είναι η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης» και πως «το υπουργείο κρίνει ότι η διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η νομικά πρόσφορη λύση».

Από την πλευρά της Ν.Δ ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι το μνημόνιο υπογράφηκε ώστε να διευκολυνθεί το νοσοκομείο σε θέματα φορολογίας ενώ «η εμπλοκή του υπουργείου Υγείας ήταν για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι μισθοί». Το νοσοκομείο – είπε- δεν μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΥ επειδή είχε χρέη «300 εκατομμύρια ευρώ» άρα θα υπήρχε «επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου». Όπως τόνισε υπήρξε «νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση ώστε να προσελκύσει πλειοδότες» που ολοκληρώθηκε με «υπουργική τροπολογία να συμμεταβιβάζεται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας» και «ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής». Η ψήφισή της «δημιούργησε ασφάλεια δικαίου σε κάθε υπερθεματιστή» υποστήριξε τονίζοντας ότι «ψηφίστηκε πριν τον πλειστηριασμό» και «βασίστηκε σε νομολογία δικαστηρίων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μάρδας εστίασε ιδιαίτερα τόσο στο άνοιγμα λογαριασμών όσο στους ελέγχους των πόθεν έσχες που θα γίνουν, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι «σύμφωνα με τα πρότυπα του ΣΔΟΕ» γιατί είναι «μια διαδικασία που μπορεί να μικρύνει πάρα πολύ τους χρόνους». Μάλιστα με βάση αυτό το πρότυπο προβλέπεται πως «αν κάποιος έχει μία κατάθεση ενώ Χ ποσού και το πήρα από το Ψ άτομο τότε μπορεί να ρωτηθεί το Ψ άτομο που βρήκε τα χρήματα».

Επιφυλακτική για το θέμα του ανοίγματος λογαριασμών εμφανίστηκε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπουλου: Αν και γενικά δεν αρνήθηκε την δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι «να υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις αλλιώς θα μεταβληθούμε σε μία επιτροπή που κάνει κυνήγι μαγισσών».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι 23 βουλευτές-μέλη της Επιτροπής διερευνούν εξονυχιστικά και τα σκάνδαλα που αφορούν στη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ και την υπόθεση Novartis.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter