Βουλή: Σύμπλευση Μητσοτάκη και Γεννηματά για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας

Βουλή: Σύμπλευση Μητσοτάκη και Γεννηματά για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας

Πάνω από έξι ώρες διήρκησε η συζήτηση στη Βουλή μετά την επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατία για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δόθηκε καμία απάντηση στις αποκαλύψεις τις οποίες έκαναν από το βήμα της Βουλής τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε ψηλά τους τόνους επιχειρώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις ενώ η πρόεδρος Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά ακολούθησε την γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας «για κυβέρνηση που είναι χαμένη στους μεσάζοντες και για πρωθυπουργό που προσπαθεί να συγκαλύψει μια σκανδαλώδη υπόθεση».

Μητσοτάκης: Τώρα πρόκειται για σκάνδαλο Καμμένου- Τσίπρα

Επανέλαβε την επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «αυτό που στην αρχή αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου από σήμερα είναι σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

«Αν κάποιοι ήλθαν εδώ σήμερα με ερωτήματα φεύγουν με την βεβαιότητα για την πλήρη ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απεθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Μου δώσατε την εντύπωση ότι κάνατε αγγαρεία. Μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα υπερασπιστήκατε με προσποιητό ενθουσιασμό τον Καμμένο. Αυτό που όλοι αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου τώρα είναι σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

Δεν απαντήσατε επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε:

– Το πρώτο είναι γιατί σε μία διακρατική συμφωνία χρειάζονται μεσάζοντες. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων. Το νόμο του 2011 τον ψηφίσαμε γιατί έχουμε τραυματιστεί και έχουμε πληρώσει σαν χώρα και για να τελειώνουμε με τους μεσάζοντες. Εσείς και ο υπουργός σας επιλέξατε να τους επαναφέρετε όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή πόρτα. Σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας για τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου. Το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης μας στα τέλη Αυγούστου του 2017 λίγο πριν έλθει η αποστολή των Σαουδαράβων.

– Γιατί επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα και απαγορεύεται στους βουλευτές. Αυτό λέγεται συγκάλυψη, κουκούλωμα. Υποστήριξε δε ότι ο υπουργός Αμύνης είχε ζητήσει τη σύλληψη στρατιωτικού γιατί χάλασε μία δουλειά.

– Τρίτο ερώτημα, πού είναι τα λεφτά αν η συμφωνία αυτή ήταν νόμιμη; Δείξτε μου τα χρήματα. Θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία; Γιατί αν υλοποιηθεί τότε θα περιμένουμε να δούμε τα χρήματα. Αν η συμφωνία χαλάσει τότε υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί λείπουν 66 εκατομμύρια ευρώ.

– Για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος; Είναι απλώς ένας μεσάζων, ήταν ένας μεταφορέας; Γιατί δώσατε κ. Καμμένε εντολή με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει δουλειά με τα ΕΑΣ;

Ο ρόλος του κ . Παπαδόπουλου είναι εξαιρετικά ύποπτος, είπε ο κ. Μητσοστάκης και πρόσθεσε: «Κύριε Τσίπρα δεν τελειώνει εδώ αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα διερευνήσουν τι έχει συμβεί. Αύριο υπάρχει συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών. Γιατί κ. Καμμένε δεν ζητάτε να έλθει ο κ. Κυριακίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ή ο κ. Παπαδάκης ή ακόμη και ο κ. Σφακιανάκης. Μήπως είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε και από τον κ. Ρουμπάτη, τον διοικητή της ΕΥΠ, να έλθει να μας διαφωτίσει για τον πραγματικό ρόλο του κ. Παπαδόπουλου».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην “επίθεση” που εξαπέλυσε εναντίον του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο εκπρόσωπός σας προχώρησε σε μία ανακοίνωση με την οποία με χαρακτήρισε “θρασύδειλο”. Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Είστε θρασύς γιατί έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο και δειλός γιατί δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας».

Μίλησε και για την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την φοροδιαφυγή: «Όσο για την συζήτηση για την φοροδιαφυγή και τις offshore, εδώ είμαστε να συζητήσουμε για όλα. Να συζητήσουμε και για τη Siemens και για τα paradise papers, αλλά και για την σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου -του βασιλιά των offshore, για την offshore της Αυγής. Σήμερα όμως θα απολογηθείτε εσείς για ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε σαν σκάνδαλο Καμμένου και στην πορεία έγινε σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

Γεννηματά: Κυβέρνηση χαμένη στους μεσάζοντες

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής άσκησε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας «για κυβέρνηση που είναι χαμένη στους μεσάζοντες και για πρωθυπουργό που προσπαθεί να συγκαλύψει μια σκανδαλώδη υπόθεση». «Σφιχταγκαλιασμένοι πηγαίνετε στις εκλογές» είπε και πρόσθεσε ότι είναι μείζον το ζήτημα με την δεύτερη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για συμφωνία με τον μεσάζοντα που υπογράφει και ο κ. Τσίπρας.

Η κ. Γεννηματά στράφηκε και εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας ότι επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή και με την συμπεριφορά του και ότι δεν σέβεται τις Ένοπλες Δυνάμεις.

« Ο κ. Καμμένος επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή» τόνισε η πρόεδρος της ΚΟ της ΔΗΣΥ και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Σας είχε ενημερώσει ή όχι ο κ. Καμμένος; Αν ναι, είσθε συνυπεύθυνος και πρέπει να λογοδοτήσετε. Αν όχι, τότε γιατί τον κρατάτε;».

Η κ. Γεννηματά κατέθεσε στα πρακτικά, τρία έγγραφα για την υπόθεση, σε συνεννόηση με τον Στ. Θεοδωράκη, όπως είπε, καθώς και έγγραφο με το σχετικό άρθρο του νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2011, όπου απαγορεύονται οι μεσάζοντες στις συμφωνίες αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού. «Τα έγγραφα που κατέθεσα αποδεικνύουν, ότι μόνο με διακρατική συμφωνία κι όχι με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο. Και δεύτερον, 300.000 κι όχι 10.000. Τα συνυπογράψαμε με τον κ. Θεοδωράκη τα έγγραφα. Τι φοβάστε; Ο Καμμένος τα έδωσε στη δημοσιότητα» ανέφερε.

Επίσης, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά στελέχη, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε: «Απειλές προς τη δημοκρατική παράταξη δεν περνάνε, γιατί εμείς στείλαμε στη Δικαιοσύνη όσους έβαλαν το χέρι στο μέλι. Δεν φοβόμαστε, γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να συγκαλύψουμε».

Αυστηρή κριτική άσκησε κ. Γεννηματά και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι με την απειλή που εξέφρασε για τον χειρισμό των απόρρητων εγγράφων, προσπάθησε να συγκαλύψει τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου.

Ειδικότερα είπε, ότι οι απειλές για ποινικοποίηση έγιναν το 1959 εις βάρος 159 στελεχών της Αριστεράς και του Μ. Γλέζου.

Πυρά εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, κατηγορώντας τον για προσπάθεια φίμωσης και κρίνοντας «α λα κάρτ» ενώ απηύθυνε το ερώτημα: «Τι είναι αδίκημα; Η απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων ή η αποκαλύψή τους;».

Κουτσούμπας: Η μπόχα ενός συστήματος που τρώει τα ψωμιά του

«Και με αυτό το ζήτημα αναδεικνύεται η μπόχα ενός συστήματος που τρώει τα ψωμιά του» είπε στην ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί σκάνδαλο από μόνη της, η πώληση όπλων στο κράτος-δολοφόνο της Σαουδικής Αραβίας.

Αναφέρθηκε στην αναδιάταξη αξόνων και αντιαξόνων στην ευρύτερη περιοχή, στις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της Σ. Αραβίας, στην διακύμανση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και στις 34 συμφωνίες που υπέγραψε με αυτές επί προεδρίας Τράμπ και στο ότι «η Σαουδική Αραβία μαζί με το Ισραήλ αποτελούν την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν».

Μίλησε ακόμα και για την αντιπαράθεση της Σ. Αραβίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων πετρελαιομοναρχιών της περιοχής, με την Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ, ενώ επισήμανε, ότι οι αντιθέσεις της Σ. Αραβίας με το Ιράν αντανακλώνται και στην επέμβαση της Σ. Αραβίας από τον Μάρτιο του 2015 στην Υεμένη, που έχει οδηγήσει σε σφαγές και λιμοκτονία αμάχων.

«Να γιατί είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η πώληση όπλων στην Σ. Αραβία» είπε ο κ. Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έμμεση συμμετοχή σε όσα συμβαίνουν στην Υεμένη, μέσω της πώλησης όπλων και χαρακτηρίζοντας ως αποκορύφωμα κυνισμού τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Είπε ότι παρά τις αντιπαραθέσεις, αποκαλύψεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συμφωνούν στην πώληση όπλων στην Σ. Αραβία, ενώ πρόσθεσε ότι όταν μιλούν για «αναβάθμιση της Ελλάδας» στην περιοχή, αυτό σημαίνει «αναβάθμιση κινδύνων» για τον ελληνικό λαό.

Επέρριψε πολιτικές ευθύνες στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ ζήτησε και την διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες, σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης πρέπει να δοθούν και έγγραφα που έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητα.

Ως προς αυτά έθεσε το ερώτημα, ποιος είναι ο λόγος απόκρυψής τους από βουλευτές, αλλά και τι δεν πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός, τονίζοντας ότι έγγραφα που αφορούν πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία, δεν μπορεί να αποκρυβούν ως απόρρητα.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει να δοθούν στην δημοσιότητα και τα πρακτικά της Επιτροπής Εξοπλισμών, όπου φαίνεται καθαρά η θέση του κάθε κόμματος ως προς το θέμα και η σαφής αντίθεση του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «γελοία κοκορομαχία» με στόχο τον αποπροσανατολισμό σε ό,τι αφορά την εμπλοκή πολιτικών στελεχών των κομμάτων που κυβέρνησαν, με επιχειρηματικούς κύκλους, αγοραπωλησίες κλπ, τονίζοντας ότι αν επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν σε ονομαστικοποίηση μετοχών των ανωνύμων εταιρειών, άρση κάθε είδους απορρήτου (τραπεζικών κλπ), κατάργηση offshore εταιρειών και απαγόρευση εισαγωγής και εξαγωγής κεφαλαίων.

Στην ομιλία του δεν διαχώρισε το ζήτημα της πώλησης όπλων στην Σ. Αραβία από την συνολική πολιτική της κυβέρνησης, που αφορά τις συμφωνίες για την βάση της Σούδα και τους Αμερικανούς «που επιλέγουν σε ποιο σημείο της χώρας θα στήσουν τις στρατιωτικές βάσεις τους» σημειώνοντας, «υπονομεύετε το μέλλον της νέας γενιάς» δίνοντας εκατομμύρια για οπλικά συστήματα που δεν αφορούν στην άμυνα της χώρας, αλλά ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Είπε ακόμα, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει «και αέρα στα πανιά της εργοδοτικής αυθαιρεσία» και αναφέρθηκε σε διώξεις που υπέστησαν εργαζόμενοι στα Ιωάννινα που ζητούσαν τα δικαιώματά τους.

Όλα αυτά είναι μια συνολική πολιτική στην οποία ο λαός πρέπει να αντιταχθεί και μια πρώτη απάντηση μπορεί να δοθεί στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου, κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας συνυπεύθυνος για τα λάθη του Καμμένου

«Η συμμετοχή του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση προκαλεί απέχθεια στην κοινωνία και στην Ευρώπη» υπογράμμισε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε, ότι «ο κ. Τσίπρας είναι συνυπεύθυνος για τα λάθη του κ. Καμμένου».

Ο κ. Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε το ερώτημα μέχρι πότε θα ανέχονται τον κ. Καμμένο για όσα κάνει, όσα είπε πρόσφατα για το θέμα των Σκοπίων και υπενθύμισε τη στάση του υπουργού Άμυνας για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και την αποχώρηση από το υπουργείο Παιδείας του Νίκου Φίλη.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι ο κ. Καμμένος ζητάει άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του, ενώ δεν το ήθελε, όταν του ζητείτο στην περίπτωση με τις καταγγελίες του ισοβίτη.

«Ο εθνικολαϊκισμός ως προμετωπίδα βγαίνει με τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα» τόνισε ο Στ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «την ακροδεξιά, όσο κι αν την ξεπλένεις, ακροδεξιά θα μείνει».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, για 10ετή τιμωρία όσων χρησιμοποιούν απόρρητα έγγραφα, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε, πως και ο Ρ. Νίξον είχε ζητήσει την δολοφονία εκείνου που διέρρεε πληροφορίες για την αποκάλυψη του Γουότεργκεϊτ.

Λεβέντης: Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. είναι η όξυνση

«Η παρούσα συζήτηση διαφημίστηκε σαν τη μεγάλη μέρα των αποκαλύψεων. Αλλά θα πρέπει να απογοητεύτηκαν οι πολίτες γιατί ό,τι ακούστηκε ήταν παλιό», είπε στην έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε πολλές φορές στον λόγο του ότι η βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η όξυνση και σημείωσε όταν υπάρχει μια προμήθεια του δημοσίου ή πώληση να υπάρχει παρουσία εισαγγελέως πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. «Έτσι θα είχαμε γλυτώσει από πολλά κακά» προσέθεσε και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν το κάνουμε αυτό. Γιατί να προσπαθήσει ο κ. Καμμένος να πουλήσει μόνος του το υλικό. Δεν είναι απώλεια εξουσίας η παρουσία του εισαγγελέα, είναι ύπαρξη διαφάνειας».

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση της ΝΔ για «ειδικό δικαστήριο για τον Πάνο Καμμένο» λέγοντας: «Απείλησε η ΝΔ με ειδικά δικαστήρια όταν πάρει την εξουσία. Έτσι δεν θα γλυτώσει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε Καμμένος, ούτε κανένας άλλος το ειδικό δικαστήριο εάν δεν υπάρχει παρουσία εισαγγελέα σε κάθε διαγωνισμό άνω των 1 εκατ. ευρώ. Αλλιώς θα φοβούνται υπουργοί να αναλάβουν και να υπογράφουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στην σημερινή «επέμβαση του Ρουβίκωνα στην Περιφέρεια» διερωτώμενος «πού είναι ο υπουργός; Είναι υπουργός ή κρύβεται; Ο ίδιος δεν είπε να συλληφθεί ο Ρουβίκωνας; Εμφανίζεται μόνο όταν γίνει μια επιτυχία της αστυνομίας; Έχει χρέος ο υπουργός να τους βρει και να τους στείλει στη δικαιοσύνη, αλλιώς έχει ευθύνη και οι κύριοι αυτοί θα πράξουν πολλά» σημείωσε.

Για την ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΕΚ ζήτησε την επίσημη θέση της κυβέρνησης για το όνομα και υποστήριξε ότι «η θέση Καμμένου είναι να μην δοθεί το όνομα και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει άλλα. Θέλω να ξέρω ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης» ρώτησε ο Βασίλης Λεβέντης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε τη θέση του για την «ταυτότητα φύλλου» και υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι ο συγκεκριμένος νόμος πέρασε με αλχημεία. «Το θέμα αυτό θα το διορθώσουμε όλοι γιατί μέσα σας ξέρετε ότι κάνατε ένα καπρίτσιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter