Βουλή – Τραπεζίτες: Όχι σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων παρά τη φωτογραφική διάταξη για ασυλία

Βουλή – Τραπεζίτες: Όχι σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων παρά τη φωτογραφική διάταξη για ασυλία

Η γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, εξέφρασε στη Βουλή την εκ των προτέρων άρνηση των τραπεζών ως προς την επικείμενη απαλλαγή επιχειρήσεων από ληξιπρόθεσμα δάνεια παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση με φωτογραφικό τρόπο παρέχει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση της νέας αναθεώρησης των Κωδίκων, η κ. Απαλαγάκη υπεραμύνθηκε της φωτογραφικής απαλλαγής των τραπεζικών στελεχών από αυτεπάγγελτες διώξεις, κάτι που ήταν αναμενόμενο. 

«Άνοιξε η όρεξη των τραπεζιτών»

Αυτό όμως που κανένας δεν περίμενε να ακούσει μέσα στο Κοινοβούλιο από την γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είναι η εκ προοιμίου διατύπωση της απροθυμίας των τραπεζών στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή επιχειρήσεων από τα τραπεζικά τους χρέη.

«Μέχρι τον Ιούλιο του 2021 θα πρέπει να ενσωματώσουμε την κοινοτική οδηγία για την παροχή δεύτερης οδηγίας. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι μία επιχείρηση μπορεί να απαλλαγεί πλήρως από τα χρέη της. Δεν μπορώ να διανοηθώ όμως ότι θα βρεθεί χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα απαλλάξει πλήρως την επιχείρηση από τα χρέη της για να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία» ξεκαθάρισε η Χαρ. Απαλαγάκη, ξεκαθαρίζοντας από τώρα τις προθέσεις των τραπεζών για τη συγκεκριμένη οδηγία.

«Διαχειριστικό αδίκημα η απιστία»

Η εκπρόσωπος των τραπεζών υποστήριξε ότι η απιστία τραπεζικών στελεχών είναι διαχειριστικό αδίκημα επειδή δεν έγινε ορθή διαχείριση της περιουσίας του νομικού προσώπου. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ένα αδίκημα, όπως η απιστία που περιλαμβάνει ένα μέρος επιχειρηματικής επιλογής, πρέπει να διώκεται αυτεπάγγελτα ενώ είναι σε χαμηλότερη κλίμακα από τα εγκλήματα της απάτης και της υπεξαίρεσης» είπε και συμπλήρωσε μετέπειτα πως τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών δεν εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς οι διαδικασίες αυτές γίνονται από μεσαία και χαμηλά στελέχη.

Επίσης, σημείωσε ότι μετά από 69 χρόνια αυτεπάγγελτης δίωξης δεν έχει διαβάσει πολλές υποθέσεις για καταδίκη τραπεζικών στελεχών που αφορούσε το αδίκημα της απιστίας, ενώ πρόσθεσε πως η φωνή του ζημιωθέντος στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να είναι μόνο αυτή του νομικού προσώπου.

Ως προειδοποίηση εκλαμβάνεται η αναφορά της γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, αφού αμέσως μετά η κ. Απαλαγάκη διατύπωσε την απροθυμία των τραπεζών για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που σχετίζεται με την απαλλαγή χρεών για επιχειρήσεις. «Σε λίγες μέρες θα κληθεί το κοινοβούλιο να ψηφίσει το σχέδιο ¨Ηρακλής¨. Μια μεγάλη ανάσα μετά από 10 χρόνια κρίσης. Μας επιτρέπεται να χειριστούμε με ένα συλλογικό τρόπο τα ¨κόκκινα¨ δάνεια, γεγονός που αφορά την ¨καρδιά¨ της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε και παραδέχτηκε πως τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας φτάνουν το 40% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,3%.

Αντίθετοι με την ασυλία νομικοί και εισαγγελείς

Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελ. Ζαΐρη, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης την επαναφορά της εξ επαγγέλματος δίωξης κατά τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», Δημ. Αναστασόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη. «Δεν συνηθίζεται να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι χρήζει βελτιώσεων έστω και σε επίπεδο διατύπωσης και αιτιολόγησης η διάταξη για να φέρει εις πέρας το σκοπό της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter