Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες

Με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, να μιλά για την ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας ώστε να υλοποιηθεί εύρυθμα το έργο των δασικών χαρτών και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν ενστάσεις και αντιρρήσεις, το νομοσχέδιο, που τροποποιεί διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ώστε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου, υπερψήφισαν ωστόσο ορισμένα άρθρα του και τροπολογίες που εντάχθηκαν σε αυτό.

«Η επόμενη μέρα είναι μπροστά στην ελληνική διοίκηση, στην ελληνική Πολιτεία και στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που παρά τις αρχικές αντιδράσεις τώρα έχει υποστήριξη από τον πολιτικό κόσμο και το σύνολο των επιστημονικών ιδρυμάτων», ανέφερε στην τελική τοποθέτησή του ο κ. Φάμελλος. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προσανατολισμένο στον γεωργικό κόσμο και διευκρίνισε ότι μόνο για την γεωργική χρήση επιτρέπονται οι παρεμβάσεις. Όπως παρατήρησε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, ο αγροτικός κόσμος περιμένει τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες καθυστέρησαν, αλλά τώρα που η δέσμευση της κυβέρνησης για νομοθέτηση του έργου, ξέρουν όλοι σε πιο περιβάλλον κατατίθενται οι αντιρρήσεις και διαμορφώνονται οι δασικοί χάρτες. 

Όπως ενημέρωσε, εξάλλου, μετά την δημοσίευση του νόμου, θα υπάρξει επαρκής χρόνος πληροφόρησης για όλες τις ρυθμίσεις. Αφού ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ενσωματώθηκαν προτάσεις των κομμάτων και ακούστηκαν τα προβλήματα, ανακοίνωσε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέσω της κοινής Διυπουργικής ομάδας έργου, που λειτουργεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε σε μια ισχυρή δράση πληροφόρησης, ήτοι σημαίνει να ενημερώνουμε τον κόσμο ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν βασικό στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας και δίκαιης λειτουργίας της Πολιτείας μας και πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους» απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για:

– Παράταση έως 30/6/2017 της λήξης της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως της περιουσιακής κατάστασης του 2016

– Την καθιέρωση ως καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30η Ιουνίου (αντί για 30 Απριλίου) και άλλες διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα.

– Παράταση κατά ένα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και μείωσης του αριθμού των δόσεων από οκτώ σε έξι

– Παράταση χρηματικών ενταλμάτων για το τρέχον οικονομικό έτος κατά ένα μήνα μετά τη λήξη τους

– Την παροχή της δυνατότητας σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να καταβάλλουν μόνο ένα μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να άρουν την ακινησία του οχήματος. Έτσι, για την άρση της ακινησίας του ΙΧ για ένα μήνα θα πρέπει να καταβάλουν τα 2/12 του κόστους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 3 μήνες τα 4/12 των τελών, ενώ για το όποιο υπόλοιπο διάστημα τα δωδέκατα που απομένουν συν 2/12.

– Συμπλήρωση συγκεκριμένων διατάξεων του ν.4067/20012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός)

– Την τροποποίηση των διατάξεων του ν.4389/2016 και την ρύθμιση εκ νέου θεμάτων σχετικά με τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Α.Δ.Μ.Η.Ε Α.Ε. από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε..

– Την αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού κ.λπ.

Επίσης με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζεται ότι για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό των επιδοτήσεων που αφορούν το έτος 2016. Η ρύθμιση αυτή, κρίθηκε αναγκαία καθώς χιλιάδες αγρότες αντιμετώπιζαν πρόβλημα αφού, λόγω αναδρομικών επιδοτήσεων που έλαβαν το 2016 για το 2015 και τα προηγούμενα έτη εμφανίζονταν να υπερβαίνουν το όριο το 5.000 ευρώ που απαιτεί η ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Τέλος, υπερψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ), η τροπολογία σύμφωνα με την οποία μεταβιβάζεται η απόφαση για έγκριση των υψομετρικών μελετών για γήπεδα άνω των 15.000 θέσεων, στο υπουργείο Υποδομών. Έτσι, με την ρύθμιση αυτή, το θέμα που αφορά τα οδικά έργα γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μεταφέρονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο υπουργείο Υποδομών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter